Spring naar inhoud Spring naar footer

Eerste Toekenningen Pilot Production Incentive: € 7 miljoen Cash Rebate voor 11 high-end TV-series

In de eerste ronde van de Production Incentive voor high-end TV-series is in totaal ruim € 7 miljoen aan cash rebates toegekend aan 11 series. Binnen de pilot komen high-end TV drama-, documentaire- en animatieseries in aanmerking voor een cash rebate van 30%.

Er zijn 7 dramaseries (waarvan 1 jeugdserie) gehonoreerd, naast 3 animatieseries en 1 documentaireserie. 9 van deze series komen in internationale coproductie tot stand met onder meer België, Duitsland, Noorwegen en de VS. Het maximale bedrag aan cash rebate, € 1,5 miljoen, is toegekend aan de productie Vliegende Hollanders van het Nederlandse productiebedrijf Topkapi. Onder de internationale series bevindt zich de animatieserie Vos en Haas van Submarine Animation, die in aanmerking komt voor een cash rebate van € 219.169.

Overzicht van alle gehonoreerde projecten in de eerste ronde van de Production Incentive high-end TV-series:

Commando’s (drama) ontvangt een financiële bijdrage van € 703.410.
De getroebleerde oud-KCT’er John de Koning wordt geconfronteerd met een moordenaar die zijn voormalige strijdmakkers probeert te elimineren. Hij gaat de strijd aan, maar wanneer blijkt dat de moorden worden gepleegd door één van zijn maten, belandt hij in een oorlog waarin hij zijn broeders, zijn gezin, en zichzelf dreigt te verliezen.
Regie: Remy van Heugten
Scenario: Oscar van Woensel
Nederlandse producent: NL Film & TV
Coproducenten: Endemol Shine België (BE)
Omroep: AVROTROS
Afleveringen: 10 x 50 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, production designer, componist, make-up & hair, 1st AD, line producer, postproduction supervisor

Grenslanders (drama) ontvangt een financiële bijdrage van € 273.628.
Een getraumatiseerd Afrikaans meisje wordt gevonden in het Grensland tussen Vlaanderen en Nederland. De Rotterdamse rechercheur Tara en de Antwerpse psychiater Bert moeten achterhalen wat er is gebeurd. Al snel krijgen ze het gevoel dat het onschuldig ogende Grensland en zijn bewoners meer geheimen verbergen dan de toeristenfolders doen vermoeden.
Regie: Erik de Bruyn
Scenario: Rik D’hiet (BE)
Nederlandse producent: Column Projects
Coproducent: Eyeworks Film & TV drama (BE)
Omroep: AVROTROS en VRT
Afleveringen: 8 x 50 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, editor, sound recordist on set, 1st AD, postproduction supervisor

Heirs Of The Night (drama) ontvangt een financiële bijdrage van € 719.536.
Omdat vampiers met uitsterven worden bedreigd, kiezen de laatste zeven grote vampierfamilies ervoor om hun kinderen samen te laten trainen, zodat ze de speciale en unieke krachten van elke familie kunnen combineren. Alisa – een jong vampiermeisje met een menselijk hart – is gekozen om alle wezens te verbinden, maar deze verantwoordelijkheid is groot en ze wordt zwaar op de proef gesteld.
Regie: Marco van Geffen
Scenario: Maria von Heland (DE)
Nederlandse producent: Lemming Film
Coproducenten: Hamster Film (DE), Maze Pictures (DE), Maipo Film (NO)
Omroep: AVROTROS, NRK (NO), NDR (DE)
Afleveringen: 13 x 25 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, line producer, kostuum ontwerp, make-up & hair supervisor.

Keizersvrouwen (drama) ontvangt een financiële bijdrage van € 852.323.
Een verveelde Amsterdamse socialite krijgt heimelijk een aanbod om een groep succesvolle high-end escorts te begeleiden in de wereld van het grote geld. Eenmaal aan het werk proberen de Amsterdamse boven- en onderwereld haar in hun macht te krijgen. In de strijd voor onafhankelijkheid wordt ze geconfronteerd met de wrede waarheid over haar familieleven en de donkerste kanten van haar karakter.
Regie: Ties Schenk
Scenario: Karin van der Meer, Marnie Blok, Philip Delmaar en Bram Renders
Nederlandse producent: Rinkel Film
Coproducenten: Hubbub Media (NL), Living Stone (BE)
Omroep: AVROTROS
Afleveringen: 10 x 50 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, production designer, postproduction supervisor, postproductie geluid

Knofje (animatie) ontvangt een financiële bijdrage van € 212.067.
De wereld van een schoolkind van viereneenhalf reikt veelal niet verder dan de school, het huis en de uitstapjes met de ouders. In die kleine wereld spelen zich grote avonturen af. Vooral als je Knofje heet.
Regie: Patrick Raats
Scenario: Burny Bos, Tamara Bos
Nederlandse producent: BosBros
Coproducenten: Submarine (NL), Walking the Dog (BE)
Omroep: KRO, Ketnet
Afleveringen: 26 x 7 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, production designer, componist

Terreur (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 163.922.
In Terreur wordt aan de hand van zes iconische terreuraanslagen verteld hoe terrorisme zich sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ontwikkeld. Door gebruik te maken van interviews, archiefmateriaal en reconstructies biedt Terreur diepgaandinzicht in de onderliggende mechanismen van terreuraanslagen en wordt getoond dat terrorisme van alle tijden is.
Regie: Robert Oey, Tomas Kaan, Joey Boink
Scenario: Robert Oey
Nederlandse producent: Topkapi Nonfiction
Omroep: NTR
Afleveringen: 6 x 45 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, sound recordist, sound designer, line producer, componist, production manager, postproduction supervisor, researcher, stock or archive researcher, postproductie beeld

Undone (animatie) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.465.959.
Undone is een 8-delige geanimeerde dramaserie voor volwassenen over een 28-jarige vrouw die nadat zij ternauwernood een auto-ongeluk overleeft, een hernieuwde relatie met de tijd vormt. Ze ontwikkelt een nieuw vermogen, zodat ze de waarheid over haar vaders dood kan ontdekken.
Nederlandse coproducent: Submarine
Hoofdproducent: The Tornante Company (VS)
Afleveringen: 8 x 22 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: production designer, lead designer, story boarder, layout artist, character designer, set designer, background designer, head of animation, lead animator, compositor, VFX editor, line producer, technical director, editor, studio animatietechniek

Vliegende Hollanders (drama) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.500.000.
Idealist Albert Plesman en opportunist Anthony Fokker zijn als grondleggers van de Nederlandse luchtvaart onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar, maar spelen het desondanks toch samen klaar om tijdens het interbellum, terwijl de wereld op een nieuwe oorlog afstevent, de burgerluchtvaart in Nederland op te zetten.
Regie: Joram Lürsen
Scenario: Winchester McFly –Thomas van der Ree
Nederlandse producent: Topkapi TV
Coproducent: Proton Cinema+Theatre (HU)
Omroep: AVROTROS
Afleveringen: 8 x 50 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, visual effects supervisor, 1st AD, line producer, postproduction supervisor

Vos en Haas (animatie) ontvangt een financiële bijdrage van € 219.169.
De serie Vos en Haas draait om de kleurrijke avonturen van een kleine dierengemeenschap in een lommerrijk loofbos. De hoofdpersonen zijn de wat groot uitgevallen levensgenieter Vos en de gevoelige, deugdzame maar vindingrijke Haas en hun bosvrienden Uil, Ever, Ping Wing, de familie Piep Tok en Kuuk en andere onverwachte bosbewoners.
Regie: Mascha Halberstad
Scenario: Fiona van Heemstra
Nederlandse coproducent: Submarine Animation
Hoofdproducent: Walking the Dog (BE)
Coproducent: Doghouse (LU)
Omroep: KRO-NCRV, Ketnet
Afleveringen: 26 x 11 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, production designer, lead designer, story artist, story boarder, character designer, editor, postproductie beeld

Westerbork (drama) ontvangt een financiële bijdrage van € 465.230.
Een Joodse groep gevangenen verzorgt tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork een wekelijkse revue om het moreel in het kamp hoog te houden. In ruil hiervoor worden zij vrijgesteld van transport. Met de moed der wanhoop trachten zij hun waardigheid, kunstenaarschap en bovenal hun menselijkheid te behouden.
Regie: Theu Boermans
Scenario: Peer Wittenbols
Nederlandse producent: NL Film & TV
Coproducenten: Cine Cri de Coeur (BE)
Omroep: KRO-NCRV, Canvas
Afleveringen: 4 x 50 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, line producer, postproduction supervisor

Zeven kleine Criminelen (jeugddrama) ontvangt een financiële bijdrage van € 463.970.In Zeven kleine Criminelen nemen zeven jochies van twaalf het heft in eigen handen en overvallen een bank, maar de buit is voor iedereen anders dan verwacht. Een avontuurlijke en meeslepende heist-serie over vriendschap, veerkracht en identiteit.
Regie: Rob Lücker
Scenario: Jaap-Peter Enderlé, Chris Westendorp
Nederlandse producent: Pupkin Film
Omroep: VPRO
Afleveringen: 8 x 25 minuten
Bestedingen Nederland o.a.: regie, scenario, production designer, costume designer, postproduction supervisor

De Netherlands Film Production Incentive, die sinds de start in mei 2014 internationaal en nationaal aan bekendheid wint, is sinds 1 oktober 2017 verbreed met een pilot voor High end TV-series. De grote belangstelling in deze eerste ronde onderstreept het belang om met de regeling in te blijven spelen op de (inter)nationale ontwikkelingen. Voorlopig heeft de pilot een looptijd van maximaal 1 jaar, dan wel totdat het hiervoor gereserveerde budget van € 10 miljoen is besteed. Op basis van de resultaten en afhankelijk van de uitbreiding van het beschikbare budget wordt bekeken onder welke voorwaarden verlenging mogelijk is.

De volgende deadline voor Production Incentive high-end TV-series is 12 februari 2018.