Spring naar inhoudSpring naar footer

Eerste realiseringsronde 2024: tien projecten ontvangen bijdrage

In de eerste realiseringsronde van 2024 zijn tien projecten geselecteerd voor een bijdrage van het Filmfonds. Het gaat om zes speelfilms, twee documentaires, een korte animatiefilm en een multiplayerfilm.

De volgende projecten zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage:

Sugar (speelfilm)

Regie: Amira Duynhouwer
Scenario: Amira Duynhouwer & Jim Taihuttu
Producent: Studio Ruba B.V.

Logline: Wanneer Chyna’s vriend Raoul steeds gewelddadiger wordt, besluit ze dat zij en haar baby Sugar bij hem weg moeten. Hij laat haar echter niet zomaar gaan. We volgen Chyna terwijl ze breekt met oude patronen, geweld en alles wat ze ooit gekend heeft.

Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Olifantje in het Bos (speelfilm)

Regie: Meikeminne Clinckspoor
Scenario: Meikeminne Clinckspoor & Tijs van Marle
Producent: Halal Scripted B.V.

Logline: Als Ollie (6) en haar zus Nim (11) op weg naar een familiefeest verdwalen in het bos, voelt Ollie zich zoals altijd heel verantwoordelijk voor haar grote zus met Down. Ze moeten op tijd komen voor hun optreden voor oma, maar alles lijkt wel mis te gaan. Als een verloren olifantje in het bos leert Ollie dat ze niet alles zelf hoeft te doen. Soms kan ze ook Nims staart vasthouden.

Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Paradiso (speelfilm)

Regie/scenario: Martijn Maria Smits
Producent: Conijn Film BV

Logline: Jaydens ouders zijn door schulden hun huis en liefde voor elkaar kwijtgeraakt. Wanneer Jayden van beide hetzelfde verjaardagscadeau ontvangt, en dit niet meer valt om te ruilen, barst de bom.

Toegekende bijdrage: € 950.000,-

Pa! (speelfilm)

Regie: Sander Burger
Scenario: Paul Teunissen
Producent: DOXY Fictie B.V.

Logline: Daan, journalist en 38, schuift alle moeilijke beslissingen in zijn leven als muntjes van de kermisbulldozer rond. Als zijn oude vader op een dag op de stoep staat om bij hem te komen wonen, is de chaos compleet. Maar als de krantenredactie hem vraagt om columns over de zorg aan zijn vader te schrijven, wordt zijn Pa onverwachts een winst in plaats van een last. Met onverhoedse gevolgen.

Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Downtown (speelfilm)

Regie: Michiel van Erp
Scenario: Frank Houtappels
Producent: Kaap Holland Film B.V.

Logline: 1989 - drie jonge homoseksuele mannen storten zich vol overgave in de hedonistische uitgaansscene van Amsterdam; een leven vol vriendschap, seks en drugs. Tot het mysterieuze aids-virus zijn entree doet en een sluier legt over hun levens. 32 jaar later - in de lockdown van 2021 - proberen ze hun vriendschap nieuw leven in te blazen.

Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Boomers (speelfilm)

Regie: Theu Boermans
Scenario: Marieke van der Pol
Producent: Kaap Holland Film B.V.

Logline: Babyboomer Bob raakt in een persoonlijke crisis als zijn positie op alle fronten ondermijnd wordt: hij kampt met ouderdomskwalen, zijn werk wordt van hem afgenomen, hij is niet de ideale mantelzorger voor zijn demente moeder en zijn liefdesleven is een puinhoop. Zijn trouwe vriendengroep is zijn rots in de branding.

Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

De Propagandist (documentaire)

Regie/scenario: Luuk Bouwman
Producent: Docmakers B.V.

Logline: Aan de hand van familiefilms, propagandafilms en audio-interviews wordt het verhaal verteld over filmmaker Jan Teunissen, ‘de Nederlandse Leni Riefenstahl’. Een verhaal over een gekrenkt ego, opportunisme en manipulatie, tijdloze thema’s die resoneren in het heden.

Toegekende bijdrage: € 124.711,-

We Had a Plan (documentaire)

Regie/scenario: Suzanne Raes
Producent: Docmakers B.V.

Logline: Paul en Daniel keren terug naar de Filipijnen nadat ze 10 jaar in Nederland illegaal als schoonmaker hebben gewerkt. Ze koesteren de droom om ooit samen een gezin te hebben. Dat is voor een gay koppel in de Filipijnen niet mogelijk. Ze zullen gescheiden van elkaar de volgende stappen moeten zetten om hun droom te verwezenlijken. Is hun liefde sterk genoeg om alle tegenwind te overwinnen?

Toegekende bijdrage: € 250.000,-

Looks Like Dancing (Onderzoek & Experiment)

Regie: Roel Wouters & Luna Maurer
Scenario: Luna Maurer
Producent: Studio Biarritz B.V.

Logline: De poëtische multi-player film Looks Like Dancing is een betoverende reis, waarin de wereld van de materie een nieuwe betekenis krijgt. Spelers worden uitgedaagd in co-creatie de fysieke wereld met zijn natuurkrachten in film te vangen. Met als centrale boodschap dat de complexiteit en schoonheid van ons menselijk bestaan voortkomen uit de wrijving en botsingen die we dagelijks ervaren.

Toegekende bijdrage: € 100.000,-

In the Teeth of Time (korte animatie)

Regie: Patrick Raats
Scenario: Patrick Raats & Michiel Snijders
Producent: Stichting il Luster Films

Logline: Op een stormachtige nacht raken de ons bekende en een parallelle wereld verstrikt met elkaar. Het botsende tijdsverloop leidt tot een dramatisch einde. Als opa midden in een stormachtige nacht een mythe voor zijn kleinzoon in stand probeert te houden, wordt hij jammerlijk ingehaald door dé Tijd.

Toegekende bijdrage: € 110.000,-

Beeld: De Propagandist