Spring naar inhoudSpring naar footer

Doculab 10voor50 Suriname van start

Vorige week vonden de eerste workshops plaats voor de 10 geselecteerde projecten van Doculab 10voor50 in Suriname. Onder begeleiding van coaches John Appel (documentairemaker van o.a. Once the Dust Settles en Buddy) en Renko Douze (producent van o.a. Holding up the Sky en Last Male Standing) volgden de deelnemers een week lang zeer productieve en inspirerende sessies voor het ontwikkelen van hun filmplannen tot een documentaire van 50 minuten.

Doculab 10voor50 is een 3 jaar durend traject waarbij de groep geselecteerde makers kennismaakt met alle aspecten van het maken van een documentaire. Vorige week is de groep afgereisd naar Reti Doti, waar de makers onderzochten in welke fase van het maaktraject hun filmplan zich bevindt. Door middel van verschillende groeps- en praktijkopdrachten wisselden de deelnemers feedback en tips met elkaar uit.

Een man staat voor een kring mensen in groene stoelen. Hij wijst naar een flip-over.

De volgende workshopweek vindt plaats in september. Coaches Nathalie Crum en Eugenie Jansen reizen dan naar Suriname af om de deelnemers verder mee te nemen in het traject.

Doculab 10voor50 is een samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds en de Surinaamse stichting The Back Lot en is onderdeel van de (door)ontwikkeling van de infrastructuur van de Surinaamse filmsector. In november 2022 vond de aftrap van Doculab 10voor50 plaats in het kader van 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname in 2025. Op verschillende locaties rondom Paramaribo volgen de 21 aanvragers een week lang documentaire workshops en pitch- en researchtrainingen. Begin 2023 werden uit deze groep 10 makers geselecteerd voor het vervolgtraject. Hun projecten, die eind 2025 in de bioscoop te zien zullen zijn, weerspiegelen de Surinaamse cultuur en samenleving.

Tijdens het traject van Doculab 10voor50 is het Fonds daarnaast regelmatig in het land aanwezig om via gesprekken met diverse Surinaamse partijen de Surinaamse filmsector in kaart te brengen en het netwerk van het land in de internationale filmsector te helpen verstevigen.