Spring naar inhoudSpring naar footer

Filmfonds in Suriname voor aftrap DocuLab ’10 voor 50’ en bespreken toekomst Surinaamse filmindustrie

Van maandag 14 tot en met zondag 20 november is voor het eerst een delegatie van het Filmfonds samen met de Netherlands Film Commission afgereisd naar Suriname.

In samenwerking met Stichting The Back Lot vond daar de aftrap plaats van het project DocuLab ’10 voor 50’. In het kader van 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname in 2025, werden Surinaamse (aspirant) makers eerder dit jaar opgeroepen documentaire ideeën in te dienen die de brede afspiegeling van de Surinaamse samenleving en cultuur goed weergeven.

Alle 21 makers mochten deelnemen aan het voortraject en hebben een week lang onder andere documentaire workshops en pitch – en researchtrainingen kunnen volgen van diverse Nederlandse professionals en het Filmfonds. Uit deze groep makers worden er begin 2023 10 makers geselecteerd, die hun filmplan onder begeleiding van coaches gaan realiseren tot documentaires van 50 minuten.

Naast de aftrap van ’10 voor 50’ is er door de Netherlands Film Commission een presentatie gegeven aan de Surinaamse filmsector en gedelegeerden van de Surinaamse overheid over de wenselijkheid van de oprichting van een Suriname Film Office en Suriname Film Commission. Daarnaast organiseerde het Fonds een ronde tafel bijeenkomst op de Nederlandse Ambassade om verder te praten over de toekomst, professionalisering en mogelijke kansen voor de Surinaamse filmindustrie.

Het Filmfonds, de Netherlands Film Commission en The Back Lot
Het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Commission en The Back Lot

In de toekomst zouden de Suriname Film Office samen met de Suriname Film Commission zichtbaarheid aan de Surinaamse filmindustrie kunnen geven, workshops kunnen organiseren, opleidingen verzorgen, werken aan talentontwikkeling en het maken van films stimuleren, zodat de industrie de kans krijgt om te groeien. Het Fonds en de Netherlands Film Commission kunnen daarin hun kennis delen.

Op vrijdag 18 november volgde een bezoek aan president Santokhi om het belang van de uitbreiding en professionalisering van de Surinaamse filmindustrie te bespreken.

Naast de aftrap van ’10 voor 50’ was het bezoek aan Suriname een goede gelegenheid om de Surinaamse filmsector in kaart te brengen en daarmee een bodem te leggen voor een mogelijke, duurzame samenwerking tussen beide landen in de toekomst.

Bekijk meer:

Plannen voor Surinaamse Film Commission op Waterkant.net, 20 november 2022

Hoe maak je een documentaire? op 10 Minuten Jeugdjournaal, 17 november 2022

Foto's: Kabinet van de president van Suriname met Ilse Ronteltap, Bas van der Ree, Urias Boerleider, Hennah Draaibaar, Sharlene Bosk en Eddy Wijngaarde