Spring naar inhoudSpring naar footer

De Verbeelding: filmprojecten East of Noon en The Gospel According to Matthew geselecteerd voor realisering

Twee filmprojecten zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage in het kader van De Verbeelding. East of Noon van Hala Elkoussy en The Gospel According to Matthew van Renzo Martens ontvangen een realiseringsbijdrage van maximaal €450.000 per project. Bij De Verbeelding krijgen beeldend kunstenaars de mogelijkheid om samen met filmproducenten een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren.

De Verbeelding is een tweejaarlijks samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds. Een gezamenlijke externe adviescommissie selecteerde de volgende twee projecten:

East of Noon

Beeldend kunstenaar/regisseur: Hala Elkoussy
Producenten: seriousFilm
Coproducent: Vriza
Logline: In een dystopische ommuurde enclave die met ijzeren hand wordt geregeerd, breekt een jonge musicus door de schil van angst en riskeert alles op zoek naar liefde en vrijheid. Maar tegen welke prijs?

Beeld: East of Noon van Hala Elkoussy

The Gospel According to Matthew

Beeldend kunstenaar/regisseur: Renzo Martens
Producent: Topkapi Films
Coproducent: Human Activities
Logline: Op een uitgeputte palmolie plantage in Congo, filmen plantagearbeiders 'The Gospel According to Matthew'. Terwijl zij 'gezegend zijn de armen' prediken, verdrijven ze rijke plantage-eigenaren, herbebossen Congo en redden het klimaat.

Eind 2019 ontvingen de geselecteerde projecten samen met twee andere projecten al een ontwikkelingsbijdrage van maximaal €10.000 per project. Via deze tussenfase konden de makers en hun producent samenwerken aan de ontwikkeling van hun plan.

De twee gerealiseerde films gaan uiterlijk eind 2021 in première, in principe gevolgd door roulatie in de Nederlandse bioscoop. De Verbeelding is bedoeld voor films die hun oorsprong vinden in de beeldende kracht van het medium film; die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

Op https://deverbeelding.site/ zijn eerder ondersteunde filmprojecten in het kader van De Verbeelding te bekijken.