Spring naar inhoudSpring naar footer

Bullet Time Nederlandse Oscar-inzending Korte Animatie

De korte animatiefilm Bullet Time van Frodo Kuipers, geproduceerd door Merlijn Passier Productions, is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Animated Short Film. De film maakt hiermee kans op het winnen van een Oscar® voor beste korte animatiefilm. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Korte Animatiefilm, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), KLIK - Amsterdam Animation Festival en de Animatie Producenten Nederland (ApN).

Twee kogels, gemaakt om te doden, worden midden in hun dodelijke vlucht verliefd op elkaar. Het overkomt Stanley en Daisy, de twee kogels die door cowboys Jesse en Pedro tijdens een ouderwetse wild-west shootout op elkaar worden afgevuurd. In plaats van voor hun dodelijke doel, kiezen de kogels voor de liefde, met desastreuze gevolgen voor de cowboys.

Bullet Time ging afgelopen februari in wereldpremière tijdens Anima Brussel. Vervolgens was de film te zien op een groot aantal vooraanstaande internationale festivals, zoals Athens Animfest (winnaar Speciale Juryprijs), HAFF, Internationales Trickfilm Festival Stuttgart (Duitsland), Northwest Animation Festival (VS), Melbourne International Animation Festival (Australië) en Anima Mundi (Brazilië). In het najaar wordt de film vertoond op o.a. KROK (Rusland) en 3D Wire (Spanje). In Nederland is de film vanaf september in de bioscoop te zien, tijdens het Nederlands Film Festival en vervolgens op KLIK. Bullet Time is mede tot stand gekomen met een realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds en Cinecrowd.

Frodo Kuipers (1976) studeerde in 2001 af aan het KASK in Gent (België) met zijn internationaal bekroonde korte animatiefilm Antipoden (o.a. Grand Prix de la Communaute Flamande, Anima Brussels 2002). Als deelnemer aan de animatiewerkplaats van het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), realiseerde hij twee korte animatiefilms: Street en Shipwrecked (beide 2005). Vooral Shipwrecked werd geselecteerd voor een groot aantal internationale (animatie)filmfestivals, en toerde langs de grote animatiestudio’s in de V.S. en Canada, als onderdeel van Ron Diamonds 8th Animation Show of Shows. In 2005 startte Frodo zijn eigen Studio Mosquito en breidde (naast zijn werk als docent aan de WDKA in Rotterdam) zijn oeuvre gestaag uit met o.a. prijswinnende korte films als Bricks (2010) en Kort! Fata Morgana (2011).

Merlijn Passier (1972) studeerde in 1997 af aan de Nederlandse Film & Televisie Academie met zijn film De Tranen van Castro. De film won op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire, een Gouden Kalf voor Beste Acteur en daarna diverse andere internationale filmprijzen. Met zijn bedrijf Merlijn Passier Productions, specialiseerde hij zich in drama- en televisieproducties. In 2016 regisseert Passier de televisiefilm Icarus – De wetenschapper voor de NTR. Frank Lammers, een van de hoofdrolspelers, ontvangt hiervoor een Gouden TV-Beeld voor Beste mannelijke bijrol. Daarnaast ontwikkelt hij als regisseur en producent diverse andere producties, waaronder zijn eerste korte animatiefilm Bullet Time. Momenteel heeft hij een documentaire over Cuba voor de VPRO in ontwikkeling en een One Night Stand -fictieproject met Submarine Film voor BNN/VARA.

EYE International organiseert de selectie van de korte animatiefilm die namens Nederland wordt ingezonden naar de Oscars®, de kwalificatievertoningen van de film in Los Angeles en verzorgt tevens de inzending van Bullet Time naar de AMPAS. Op dinsdag 23 januari 2018 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De 90e Oscars® worden uitgereikt op zondag 4 maart 2018.

Bekijk hier de trailer van BULLET TIME.