Spring naar inhoudSpring naar footer

Beoordelingsproces voor Fase Realisering versterkt

Voor een zo gevarieerd, onderscheidend en sterk mogelijk filmaanbod zetten we als Fonds in op de optimale ontwikkeling van een filmplan en ligt bij iedere fase de lat hoger. Uiteindelijk moet een filmplan in de fase van realisering op alle onderdelen inhoudelijk, productioneel-zakelijk en qua positionering en beoogde uitbreng overtuigen. Om het budget doelgericht en evenwichtig te besteden, vraagt dit steeds weer om scherpe keuzes waarbij we ingediende filmproducties zorgvuldig ten opzichte van elkaar afwegen. Zeker gezien het hoge aantal aanvragen dat per ronde binnenkomt. Om dit zo goed mogelijk te kunnen blijven doen, versterken we daarom het proces rondom de beoordeling van jouw filmplan.

Wat betekent dit? Vanaf 1 juli 2025 wordt je aanvraag voor de fase Realisering Speelfilm en Lange Animatie inhoudelijk beoordeeld door drie filmconsulenten die alle aanvragen in die ronde lezen. Voor de categorie Lange Documentaire wordt je plan beoordeeld door twee consulenten. Als gevolg van deze vernieuwing kies je als aanvrager vanaf 1 juli niet langer een voorkeursconsulent bij je aanvraag voor de Fase Realisering. Daarnaast wordt elk filmplan productioneel-zakelijk beoordeeld door een productiebeheerder en toetst een adviseur positionering & uitbreng het plan op beoogd publieksbereik en uitbrengstrategie. Dit wordt vervolgens gezamenlijk besproken en gewogen in een selectievergadering die wordt voorgezeten door het Hoofd Selective Funding. Aan de hand van de uitkomst van de vergadering neemt de directie het besluit op jouw aanvraag.

Hoger budget voor kwalitatief sterke films

Als Filmfonds willen we films financieren die bijdragen aan een pluriform en onderscheidend aanbod van Nederlandse films voor een divers publiek. Uitgangspunt bij de selectie is en blijft dat het Fonds kwalitatief sterke en vernieuwende projecten wil steunen met voldoende middelen. We doen dit onder andere door een kleiner aantal producties met meer geld te ondersteunen. Een hoger budget geeft op alle fronten meer ruimte aan het makersteam en verhoogt de production value waardoor films beter kunnen concurreren binnen het nationale en internationale speelveld.

Om het budget evenwichtig te besteden, streven we naar 20 selectief gesteunde speelfilms per jaar in de fase van realisering*. Daarbinnen houden we ruimte voor gemiddeld 5 kinder- en familiefilms en 1-2 lange animatiefilms per jaar. Daarnaast ondersteunt het Fonds gemiddeld 10 lange documentaires per jaar, naast de documentaires die in samenwerking met de publieke omroep tot stand komen.

*Ter vergelijking: in 2024 selecteerde het Fonds 22 speelfilms voor een realiseringsbijdrage.