Spring naar inhoudSpring naar footer

11 projecten geselecteerd voor 1e ronde Immerse\Interact

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds ondersteunen in het kader van de samenwerkingsregeling Immerse\Interact elf projecten binnen het interdisciplinaire medialandschap. Het gaat hierbij om zeven ontwikkelings- en vier realiseringsbijdragen.

Algemene indruk

Van de 15 in behandeling genomen subsidieaanvragen zijn er 11 gehonoreerd. De kwaliteit van de voorstellen was over het algemeen hoog, hoewel het aantal voorstellen een stuk lager was dan vorig jaar. Deze ronde was er zowel qua projectvorm als qua thematiek sprake van een sterke diversiteit. Makers binnen deze regeling zijn onderscheidend in het vertellen van hun verhaal, in zowel fictie als non-fictie, met behulp van uiteenlopende mediavormen zoals VR, AR, transmedia, installaties met interactie of games.

De Regeling Immerse\Interact richt zich op vernieuwende mediaproducties van zowel individuele makers als producenten die de toekomst van digital storytelling verkennen in een veranderend medialandschap. De bijdrage is bedoeld voor onderzoek, het optimaliseren van een artistiek concept en overige voorbereidende werkzaamheden voorafgaand aan de daadwerkelijke productiefase van een project.

De volgende zeven projecten zijn geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage:

Cycles

Maker: Matunda Groenendijk
Logline: Cycles is a philosophical 5 minute immersive experience that illustrates the cycle of life through different perspectives using dance, animation and music in a virtual reality environment.
Toegekende bijdrage: € 19.800

Cosmic Events

Maker: Guillemette Legrand
Logline: Cosmic Events is an interactive and cinematic game-installation combining a playable environment, AI (climate models), and collective actions for a different practice of climate imaging. The work challenges the cultural limitations of the current climate iconography, and embarks the audience on a journey to recompose new world-imaginations.
Toegekende bijdrage: € 18.500

Lady Lazarus

Maker: Willemiek Kluijfhout
Producent: Stichting ZZZAP
Logline: In deze VR Documentaire komt het appartement van een vrouw tot leven waarin zij besloot een einde aan haar leven te maken. Door haar bezittingen aan te raken, komen ware verhalen naar voren van vrienden die hun eigen interpretatie geven op de onvermijdelijke vraag naar het ‘waarom?’ Maar met elke stap, verdwijnen delen van het appartement.
Toegekende bijdrage: € 30.000

Een lege theaterzaal met lichtval op 1 persoon in het midden
Passage To The Past

Passage To The Past

Makers en producent: Studio VRij
Logline: Met Passage to the Past wekken we door middel van artificial intelligence en virtual reality de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg tot leven, zodat jongere generaties op een nieuwe, impactvolle manier kunnen interacteren met de verhalen van de Tweede Wereldoorlog.
Toegekende bijdrage: € 25.000

Toko Waar is Thuis

Maker: Frances Rompas
Logline: Wanneer je rondneust tussen de kruidenbakjes en tropische vruchten van Toko Waar Is Thuis waan jij je in de zoektocht van een halfbloedje die, ondanks het Indisch zwijgen, opzoek gaat naar haar herkomst. Kan ze een verbeelding maken van haar voorouderlijk landschap? Een ontdekking over ontstaansmythes, identiteit en je misplaatst voelen.
Toegekende bijdrage: € 15.000

Two Me

Makers: Martijn Blekendaal, Keez Duyves
Producent: Harlem District
Logline: Two Me is een installatie waarmee jongeren (9+) van zichzelf een onzichtbare dubbelganger kunnen maken; een virtuele beschermengel die ze daarna op elk gewenst moment kunnen oproepen om hen bij te staan in tijden van onzekerheid.
Toegekende bijdrage: € 25.000

Underground Shelter

Maker: Sjors Swierstra
Producent: Scopic BV
Logline: In het virtual reality project Underground Shelter brengen we de ervaringswereld waarin miljoenen Oekraïners sinds het begin van de Russische inval leven dichterbij. Is het mogelijk - met VR als immersieve technologie - te ervaren hoe het is om onder de grond te moeten leven en te doorvoelen wat oorlog is?
Toegekende bijdrage: € 24.995

De volgende vier projecten zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage:

Een vulkaan uit het project Catastrophic Structures
Catastrophic Structures

Catastrophic Structures

Makers: Sjoerd Leijten, Stijn Verhoeff
Logline: Catastrophic Structures is een audiovisuele installatie. In een poëtisch-activistisch landschap bediscussiëren vijf planeetbewoners - wiens stemmen zelden worden gehoord - de catastrofale structuren die ze om zich heen ontwaren. Gezamenlijk vormen hun uiteenlopende perspectieven een abstract visioen over hoop en strijd in een apocalyptische tijd.
Toegekende bijdrage: €35.000

Een hond in een spotlight in een vervallen omgeving.
Songs for a Passerby

Songs for a Passerby

Maker: Celine Daemen
Logline: Songs for a Passerby is een virtual reality opera waarin je zelf de hoofdpersoon bent. Je maakt een wandeling door een melancholische koortsdroom over jou en dingen die voorbijgaan.
Toegekende bijdrage: € 27.000

Standbeeld van een volwassen persoon met een kind in de armen.
In De Mars ondergaan standbeelden de nodige transformaties

De Mars

Makers: Leo Erken, Frieda Gustavs
Logline: De Mars is een non-lineaire opera in virtual reality over onze omgang met oorlog, ongelijkheid, geweld en maatschappelijk conflict. De Mars draait om de cultuur en gevolgen van oorlog in onze samenleving. De bezoeker zal zich terugvinden in de schoenen van dader, slachtoffer en passieve toekijker.
Toegekende bijdrage: € 30.000

We Are Dead Animals

Maker: Maarten Isaäk de Heer
Producent: Valk Productions
Logline: Een immersief tableaux vivant van het paradijs met dode dieren.
Toegekende bijdrage: € 109.000

Deadline

De eerstvolgende sluitingsdatum van de Regeling Immerse\Interact is 11 september 2023.

Producenten kunnen daarnaast voor dezelfde deadline aan te vragen voor Immerse\Interact XL. De XL-bijdragen kunnen worden ingezet voor activiteiten om hoge internationale ambities waar te maken, productiewaarde toe te voegen en ruimte te geven voor grensverleggend media-onderzoek in een internationale context. Nieuwe projecten, maar ook projecten met internationale potentie die al eerder een ontwikkelings- of realiseringsbijdrage vanuit Immerse\Interact hebben ontvangen, kunnen indienen.

Vragen?

Het is aan te raden om ruim voor het indienen van een voorstel contact op te nemen met de coördinatoren van de regeling Nienke Doekes (Nederlands Filmfonds) en Sean Gilis (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie). Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds organiseren op 12 juli 2023 een online voorlichtingsbijeenkomst over bijdragemogelijkheden. Meld je hier aan.

Beeld bovenaan: We Are Dead Animals

Nienke Doekes

Projectbegeleider

Sean Gilis

Coördinator Immerse\Interact, Stimuleringsfonds Creatieve