Spring naar inhoudSpring naar footer

Yiuloon Lee

Filmconsulent

Yiuloon richt zich op aanvragen voor animatiefilms in alle lengtes en fases. De regelingen die daarbij horen zijn: Ontwikkeling Lange Animatiefilm, Realisering Lange Animatiefilm, Ontwikkeling Korte Animatie, Realisering Korte Animatie en Ultrakort.

De doorbraak van het Japanse anime in het Westen brak met het idee dat animatie uitsluitend voor kleine kinderen is bestemd en liet zien dat het een volwaardige vorm van cinema is. Yiuloon studeerde destijds aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en het inspireerde hem om zich met volle overgave te storten op een carrière in de animatie industrie, in de hoop zich ooit bij de grote anime meesters te mogen aansluiten en animatie als cinema aan een groter publiek te brengen.

Na zijn afstuderen vertrok Yiuloon al snel naar het buitenland. Een kans die hem in eerste instantie dichterbij zijn droom bracht, maar ook één waardoor hij zich telkens opnieuw moest uitvinden en bewijzen.

Inmiddels is Yiuloon als animatieregisseur en supervisor jarenlang verantwoordelijk geweest voor een aantal bekende titels, waaronder Winx Club en Monster Allergy (Rainbow SpA) waarvoor hij vaak werd gestationeerd in Azië. Daar werd zijn expertise steeds vaker opgemerkt door lokale Aziatische producenten met internationale ambities en werd hij veelvuldig gevraagd als regisseur, maker en bedenker van verschillende aspirant animatie speelfilms. Daarnaast was Yiuloon een schakel tussen Europese studio’s en Aziatische (veelal Chinese) studio’s voor het leggen van contact en het overbruggen van culturele verschillen. “Jarenlang heb ik me in de wereldwijde animatiescene begeven en deze op de voet gevolgd. Ik heb projecten, studio’s en markten zien komen en gaan en kan inmiddels concluderen dat alles in de animatiescene met elkaar is verbonden en invloed heeft op elkaar."