Spring naar inhoudSpring naar footer

Update Teledoc: nieuwe ambities, bedragen en selectieprocedure

Met een uitbreiding van de selectieprocedure en een aanpassing van het budget krijgt de Teledoc-regeling een nieuwe impuls. Lees hier het complete overzicht van de veranderingen.

Teledoc is sinds 2009 een succesvolle samenwerking tussen NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds voor lange documentaires voor een breed televisiepubliek. Recente voorbeelden van Teledocs zijn o.a. Eddy’s Oorlog (Joost van der Valk), Genderpoli (Ingrid Kamerling), Brandmeester (Saskia Gubbels) en Goede Moeders (Jorien van Nes).

In 2024 is het tijd voor een nieuwe impuls voor de regeling. Daarvoor wordt het ambitieniveau inhoudelijk en artistiek aangescherpt, de selectieprocedure uitgebreid en het budget aangepast.

Ambitie

Een Teledoc is een gelaagde documentaire met een vertoningsduur van 75 - 90 minuten met een universeel thema dat raakt aan een maatschappelijke onderstroom en een onderwerp dat relevant is voor een breed Nederlands publiek. De film wordt gekenmerkt door een duidelijke auteursvisie, die zowel cinematografisch onderscheidend, vernieuwend als ambitieus is.

Bijdrage

Ervaren (documentaire) regisseurs of producenten komen in aanmerking voor de ontwikkelings- en/of realiseringsbijdrage van Teledoc. Deze bijdragen zijn in 2024 verhoogd: voor ontwikkeling kun je nu maximaal €45.000 aanvragen en voor realisering kun je nu maximaal € 425.000 aanvragen. Jaarlijks worden er 6 bijdragen voor ontwikkeling en maximaal 4 bijdragen voor realisering toegekend.

We willen graag de zichtbaarheid van jouw Teledoc project vergroten. Om deze reden kun je – indien de film daarvoor geschikt is - voor de realiseringsfase een aanvullende bijdrage aanvragen voor het organiseren van vertoningen voorafgaand aan de televisiepremière van je film.

Selectieprocedure

Er zijn jaarlijks drie indienrondes. De mogelijkheid voor een presentatie met toelichtend gesprek maakt onderdeel uit van de selectieprocedure voor de ontwikkelingsfase van Teledoc. Een presentatie van max 6 min. geeft jou als maker de mogelijkheid om je filmidee toe te lichten aan de eindredacteuren en consulent documentaire van het Filmfonds onder voorzitterschap van CoBO.

Bij de realiseringsfase van Teledoc is er een presentatie met toelichtend gesprek, waarbij het creatieve team het filmplan en gefilmd materiaal presenteert aan dezelfde commissie.

De eerstvolgende deadline voor Teledoc is 8 april 2024.

Klik hier voor alle informatie over de regeling.

Beeld: Eddy's Oorlog