Spring naar inhoud Spring naar footer
Spring naar inhoud

Filmfonds Wildcards (documentaire, fictie, animatie en lab)

Subsidie
Status:
Gesloten

In het kader van talentontwikkeling reikt het Filmfonds ieder jaar Wildcards uit aan jonge, talentvolle filmmakers die zijn afgestudeerd aan een Nederlandse film- of kunstacademie en hun eindexamenfilm naar het Fonds insturen. Met dit bedrag krijgen de winnaars de kans om een nieuw project te realiseren binnen de categorie (documentaire, fictie, animatie of lab) waarmee ze hebben ingediend.

Er worden twee Filmfonds Wildcards Documentaire, twee Filmfonds Wildcards Fictie en twee Filmfonds Wildcards Animatie uitgereikt. In 2023 wordt er daarnaast één Wildcard Lab uitgereikt. De Wildcard Lab is voor makers die afstuderen met een experimentele, onderzoekende of kunstzinnige film of met een immersief filmproject.

Wie komt in aanmerking?

Regisseurs of videokunstenaars die dit schooljaar voor 1 september 2023 als bachelor afstuderen aan een film- of kunstacademie in Nederland met een:

 • documentaire
 • fictiefilm
 • animatiefilm
 • experimentele, onderzoekende of kunstzinnige film of immersief filmproject

en die hun Wildcard aanvraag vóór 17 juli 2023 digitaal insturen naar het Filmfonds (zie onderaan deze pagina onder het kopje ‘subsidie aanvragen’).

Bijdrage

De winnaars van de Filmfonds Wildcard ontvangen eerst ieder een ontwikkelingsbudget van € 3.000 voor het zelfstandig opstarten van hun nieuwe korte film in de betreffende categorie en voor het vinden van een producent.

Zodra er een producent bij het project betrokken is, ontvangt de producent een budget van € 50.000 voor het verder doorontwikkelen en het realiseren van het filmproject.

Daarnaast is er een bijdrage van maximaal € 2.500 voor coaching beschikbaar, evenals maximaal € 8.500 (17% van het productiebudget) als vergoeding voor de producent.

Voorwaarden

Voor de nieuw te maken film (dus niet de eindexamenfilm) geldt:

 • De Wildcardwinnaar kiest zelf het onderwerp
 • De Wildcardwinnaar wordt gedurende de productie van de film begeleid door een Nederlandse coach die in overleg met het Filmfonds door de Wildcardwinnaar wordt gekozen. Voor deze coaching is een fee beschikbaar.
 • De Wildcardwinnaar werkt samen met een ervaren Nederlandse filmproducent, die in overleg met het Filmfonds wordt gekozen. Voor deze producent is een vaste fee beschikbaar.
 • In overleg met de producent en het Filmfonds kiest de Wildcardwinnaar eventuele crew, cast, productiestructuur, animatiestijl en -techniek, locaties en het vertoningsplatform.
 • De documentaire en fictiefilm duren minimaal 10 minuten en zijn korter dan 60 minuten.
  De animatiefilm duurt minimaal 3 minuten tot maximaal 6 minuten.
  De film die je maakt met de Wildcard Lab duurt minimaal 10 minuten en heeft een maximale lengte van 30 minuten.
 • De nieuwe korte film moet zowel ontwikkeld als gerealiseerd worden met de beschikbaar gestelde bijdrage. Additionele financiering is slechts toegestaan tot een maximum van 20% van het budget, mits dit geen inhoudelijke compromissen met zich meebrengt en indien het project hierdoor geen vertraging oploopt.
 • De nieuwe (experimentele of immersieve) film wordt in principe binnen tweeëneenhalf jaar opgeleverd. Daarom is er voor het zelfstandig opstarten van het project en voor het vinden van een producent een maximale periode van een halfjaar beschikbaar. Voor het ontwikkelingstraject dat daarna volgt is maximaal een periode van één jaar beschikbaar.
Deadlines

Een aanvraag indienen voor deze regeling kan t/m de dag van de deadline vóór 17:00 uur.

Eerstvolgende deadlines

  Procedure

  De filmconsulenten van het Filmfonds selecteren gezamenlijk uit alle inzendingen de winnaars van de Wildcards.

  De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Talentdag van het Nederlands Film Festival.

  Reglementen en protocollen
  Subsidie aanvragen

  Aanvragen kan door de digitale versie van het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Het is niet nodig het formulier te downloaden en ondertekend naar ons op te sturen. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.

  Start met de aanvraag

  Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Als je nog geen inloggegevens hebt vraag je eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit twee werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen:

  1. Selecteer het individuele account waarmee je wil indienen.
  2. Klik op de tegel waarvoor je wil indienen (deze staan op alfabetische volgorde per categorie, in dit geval: Documentaire (Wildcard), Korte Animatie (Wildcard), Korte fictie (Wildcard) of O&E (Lab Wildcard)

  *Let op: met het indienen van deze aanvraag schrijf je je in voor de Filmfonds Wildcards. Om daarnaast ook deel te nemen aan de studentencompetities van het Nederlands Film Festival, dien je je film daarvoor apart aan te melden. Ga naar filmfestival.nl/professionals/inschrijven

  Veelgestelde vragen

  Mijn eindexamenfilm is niet op tijd af, wat nu?

  Indien de eindexamenfilm voor de indiendatum nog niet gereed is, kan de regisseur toch meedingen. Een link naar de afstudeerfilm kan nog tot uiterlijk 17 augustus 2023 voor 17:00 uur door de regisseur worden nagestuurd.

  Let op: Het aanvraagformulier moet wel op de hierboven vermelde indiendatum ingestuurd zijn en de link naar de afstudeerfilm wordt dan dus later per mail door de aanvrager nagestuurd.

  Je kunt alleen meedoen aan de Wildcardcompetitie in het schooljaar dat je afstudeert. Mocht je voor 1 september 2023 afstuderen, maar is je film nog niet helemaal af voor 17 augustus 2023, stuur dan je film in ook als deze nog niet helemaal is afgewerkt. Stuur in dat geval met de link een korte toelichting mee waarin je aangeeft wat de status van de meegestuurde versie van je film is en wat er nog gedaan moet en zal worden, dan houden wij daar rekening mee. De consulenten die verantwoordelijk zijn voor de selectie van de Wildcards zijn gewend om werkkopieën te kijken en zijn heel goed in staat om hier doorheen te kijken.

  Ik weet nog niet of ik vóór 1 september 2023 afstudeer, wat moet ik doen?

  Je kunt alleen meedoen aan de Wildcardcompetitie in het schooljaar dat je afstudeert.

  Mocht je ten tijde van de indiendatum nog niet zeker weten of je voor 1 september 2023 afstudeert, stuur dan wel je Wildcardaanvraag voor de indiendeadline in. Het Filmfonds neemt rond 1 september contact op met de verschillende opleidingen om te controleren of alle regisseurs die hebben ingediend daadwerkelijk zijn afgestudeerd. Mocht het je helaas niet zijn gelukt, dan vragen we je om je aanvraag terug te trekken. Je kunt dan uiteraard wel meedoen met de Wildcardcompetitie in het schooljaar dat je wél afstudeert. Je zult dan opnieuw een aanvraag moeten indienen voor de Wildcardscompetitie van dat jaar.

  Mocht je nu al weten dat je niet gaat afstuderen voor 1 september 2023 dan hoef je nu ook geen aanvraag in te dienen. Je komt dan in aanmerking voor de Wildcardscompetitie in het schooljaar dat je wel afstudeert.

  Hulp nodig? We helpen je graag!

  Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met:

  Jolijn van Rees

  Projectbegeleider

  Absaline Hehakaya

  Projectmanager Selective Funding