Spring naar inhoudSpring naar footer
Spring naar inhoud

Filmfonds Wildcards (documentaire, fictie, animatie en lab)

Subsidie
Status:
Gesloten

Afgestudeerden aan een Nederlandse film- of kunstacademie kunnen met hun eindexamenfilm in aanmerking komen voor een Filmfonds Wildcard. Met de Wildcard kunnen de winnaars een nieuw project realiseren binnen de categorie waarmee ze hebben ingediend.

Het Filmfonds reikt ieder jaar Wildcards uit aan jonge, talentvolle filmmakers die zijn afgestudeerd aan een Nederlandse film- of kunstacademie en hun eindexamenfilm aan het Fonds hebben ingestuurd.

Winnaars van de Wildcard krijgen met het bedrag de mogelijkheid om een nieuw project te realiseren binnen de categorie (documentaire, fictie, animatie of lab) waarmee ze hebben ingediend. Het Filmfonds stimuleert hiermee nieuw talent hun eerste stappen te zetten in het professionele werkveld.

Er worden twee Filmfonds Wildcards Documentaire, twee Filmfonds Wildcards Fictie en twee Filmfonds Wildcards Animatie uitgereikt. Dit jaar wordt er daarnaast ook weer één Wildcard Lab uitgereikt. De Wildcard Lab is voor makers die afstuderen met een experimentele, onderzoekende of kunstzinnige film of met een immersief filmproject.

Winnaars uit voorgaande jaren zijn bijvoorbeeld Vincent Boy Kars, Emma Brandenburg, Robert-Jonathan Koeyers en Marit Weerheijm.

Regisseurs of videokunstenaars die dit schooljaar vóór 1 september 2024 als bachelor afstuderen aan een film- of kunstacademie in Nederland met een:

 • Documentaire;
 • Fictiefilm;
 • Animatiefilm; of
 • Experimentele, onderzoekende of kunstzinnige film of immersief filmproject

en die hun Wildcardaanvraag vóór 8 juli 2024 digitaal insturen naar het Filmfonds (zie onderaan deze pagina onder het kopje Subsidie aanvragen).

 • Maximaal € 3.000, - aan ontwikkelingsbudget voor het zelfstandig opstarten een nieuwe korte film in de betreffende categorie en voor het vinden van een producent.
 • Maximaal € 50.000, - voor het verder doorontwikkelen en het realiseren van het filmproject. Deze bijdrage wordt beschikbaar gesteld aan de producent, zodra deze bij het project betrokken is.
 • Daarnaast is er een bijdrage van € 2.500, - voor coaching beschikbaar, evenals € 8.500, - als vergoeding voor de producent.

Voor de nieuw te maken film (dus niet de eindexamenfilm) geldt:

 • De nieuwe film wordt binnen tweeëneenhalf jaar opgeleverd, inclusief een halfjaar voor het zelfstandig opstarten van het project en het vinden van een producent. Voor het ontwikkelingstraject dat volgt is maximaal één jaar beschikbaar.
 • De Wildcardwinnaar kiest zelf het onderwerp.
 • De film wordt in Nederland ontwikkeld en gerealiseerd.
 • De Wildcardwinnaar wordt gedurende de productie van de film begeleid door een Nederlandse coach, die in overleg met het Filmfonds door de Wildcardwinnaar wordt gekozen. Voor deze coaching is een vaste fee beschikbaar.
 • De Wildcardwinnaar werkt samen met een ervaren Nederlandse filmproducent, die in overleg met het Filmfonds wordt gekozen. Voor deze producent is een vaste fee beschikbaar.
 • In overleg met de producent en het Filmfonds kiest de Wildcardwinnaar eventuele crew, cast, productiestructuur, animatiestijl en -techniek, locaties en het vertoningsplatform.
 • De documentaire en fictiefilm duren minimaal 10 minuten en zijn korter dan 60 minuten.
 • De animatiefilm duurt minimaal 3 minuten tot maximaal 6 minuten.
 • De film die je maakt met de Wildcard Lab duurt minimaal 10 minuten en heeft een maximale lengte van 30 minuten.
 • De nieuwe korte film moet zowel ontwikkeld als gerealiseerd worden in Nederland met de beschikbaar gestelde bijdrage.
 • Additionele financiering is slechts toegestaan wanneer dit geen enkele inhoudelijke en creatieve invloed en/of compromissen met zich meebrengt, het project hierdoor geen vertraging oploopt en binnen tweeëneenhalf jaar kan worden afgerond.

Een aanvraag indienen voor deze regeling kan t/m de dag van de deadline vóór 17:00 uur.

Eerstvolgende deadlines

 • Filmfonds Wildcards (documentaire, fictie, animatie en lab)

De filmconsulenten van het Filmfonds selecteren gezamenlijk uit alle inzendingen de in totaal zeven winnaars van de Wildcards.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Talentdag van het Nederlands Film Festival.

In het aanvraagformulier wordt gevraagd naar:

 • Gegevens van je eindexamenfilm, waaronder een link naar de viewingsite waar de afstudeerfilm (met zo hoog mogelijke HD-kwaliteit) te bekijken is. Bijvoorbeeld via Vimeo of Youtube (stuur een eventueel wachtwoord mee).
 • Gegevens van de regisseur
 • Namen van crewleden van je afstudeerfilm (indien van toepassing)
 • Regieambities voor de Wildcard. Om iets meer te vertellen over wie je bent en wat jouw regieambities zijn, kun je de volgende vragen beantwoorden (max. 1000 tekens per vraag).
 • Mijn afstudeerfilm die ik hierbij instuur is…
 • Als ik een Wildcard win dan kan ik…
 • Als ik de kans krijg dan zou ik heel graag willen samenwerken met….
 • Wat ik nog heel graag wil zeggen is….

Naast het ingevulde aanvraagformulier zijn verder geen bijlagen nodig.

Aanvragen kan door de digitale versie van het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Het is niet nodig het formulier te downloaden en ondertekend naar ons op te sturen. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.

Start met de aanvraag

Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Als je nog geen inloggegevens hebt vraag je eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit twee werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen:

 1. Selecteer het individuele account waarmee je wil indienen.
 2. Klik op de categorie waarvoor je wil indienen, in dit geval: Documentaire - Wildcard, Korte Animatie - Wildcard, Korte Fictie - Wildcard of Onderzoek & Experiment - Lab Wildcard.

*Let op: met het indienen van deze aanvraag schrijf je je in voor de Filmfonds Wildcards. Om daarnaast ook deel te nemen aan de studentencompetities van het Nederlands Film Festival, dien je je film daarvoor apart aan te melden. Ga naar filmfestival.nl/professionals/inschrijven

Veelgestelde vragen

Indien de eindexamenfilm voor de indiendatum nog niet gereed is, kan de regisseur toch meedingen. Een link naar de afstudeerfilm kan nog tot uiterlijk 19 augustus 2024 voor 17:00 uur door de regisseur worden nagestuurd.

Let op: Het aanvraagformulier moet wel op de hierboven vermelde indiendatum ingestuurd zijn en de link naar de afstudeerfilm wordt dan dus later per mail door de aanvrager nagestuurd.

Je kunt alleen meedoen aan de Wildcardcompetitie in het schooljaar dat je afstudeert. Mocht je voor 1 september 2024 afstuderen, maar is je film nog niet helemaal af voor 19 augustus 2024, stuur dan je film in ook als deze nog niet helemaal is afgewerkt. Stuur in dat geval met de link een korte toelichting mee waarin je aangeeft wat de status van de meegestuurde versie van je film is en wat er nog gedaan moet en zal worden, dan houden wij daar rekening mee. De consulenten die verantwoordelijk zijn voor de selectie van de Wildcards zijn gewend om werkkopieën te kijken en zijn heel goed in staat om hier doorheen te kijken.

Je kunt alleen meedoen aan de Wildcardcompetitie in het schooljaar dat je afstudeert.

Mocht je ten tijde van de indiendatum nog niet zeker weten of je voor 1 september 2024 afstudeert, stuur dan wel je Wildcardaanvraag voor de indiendeadline in. Het Filmfonds neemt rond 1 september contact op met de verschillende opleidingen om te controleren of alle regisseurs die hebben ingediend daadwerkelijk zijn afgestudeerd. Mocht het je helaas niet zijn gelukt, dan vragen we je om je aanvraag terug te trekken. Je kunt dan uiteraard wel meedoen met de Wildcardcompetitie in het schooljaar dat je wél afstudeert. Je zult dan opnieuw een aanvraag moeten indienen voor de Wildcardcompetitie van dat jaar.

Mocht je nu al weten dat je niet gaat afstuderen voor 1 september 2024 dan hoef je nu ook geen aanvraag in te dienen. Je komt dan in aanmerking voor de Wildcardcompetitie in het schooljaar dat je wel afstudeert.

Als je na je afstuderen een vervolgstudie wil doen, kun je alsnog in aanmerking komen voor een Filmfonds Wildcard. Houd hierbij wel rekening met het feit dat de (door)ontwikkeling en realisering van de nieuwe film veel tijd gaat kosten en dat de film binnen tweeëneenhalf jaar gerealiseerd moet zijn.

Studenten uit het buitenland die in Nederland studeren op een studentenvisum of een tijdelijke verblijfsvergunning hebben, kunnen alleen in aanmerking komen als zij kunnen aantonen dat ze de komende tweeëneenhalf jaar in Nederland verblijven en beschikbaar zijn om de Wildcard in te zetten.

Hulp nodig? We helpen je graag!

Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met:

Jolijn van Rees

Projectbegeleider