Spring naar inhoudSpring naar footer

Zuid-Afrika en Nederland vernieuwen Thuthuka-samenwerking tijdens Cannes Film Festival

De Zuid-Afrikaanse National Film and Video Foundation (NFVF) en het Nederlands Filmfonds hebben de vernieuwing van hun gemeenschappelijke Thuthuka-regeling gevierd tijdens het Cannes Film Festival. Naast een verlenging van de samenwerking is de regeling ook uitgebreid met een pilot voor realisering. In de aanwezigheid van staatssecretaris van Cultuur en Media Fleur Gräper-van Koolwijk werd de verlenging tot december 2025 ondertekend.

'De kracht van dit programma is dat het makers, met verschillende achtergronden en perspectieven op de wereld om hen heen, in staat stelt om bij elkaar te komen. Daarom ben ik ontzettend blij dat we doorgaan met Thuthuka. Ik ben benieuwd naar de films die uit de samenwerking ontstaan en de verhalen die verteld gaan worden', zei staatssecretaris van Cultuur en Media Fleur Gräper-van Koolwijk.

Thuthuka, dat in 2021 gelanceerd werd, is een initiatief om de samenwerking tussen Zuid-Afrika en Nederland te bevorderen. Bij de coproductie-regeling kunnen producenten van een speelfilm, lange documentaire of lange animatiefilm een aanvraag indienen voor een bijdrage voor het schrijven van een script en een pitch book. Elk jaar worden vier projecten (twee uit Nederland en twee uit Zuid-Afrika) geselecteerd voor een bijdrage. De geselecteerde teams krijgen ook de kans om deel te nemen aan workshops, om feedback te ontvangen en om hun netwerk uit te breiden.

Binnen de nieuwe productiepilot wordt jaarlijks één project, dat met behulp van Thuthuka ontwikkeld werd, geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. De voorwaarden en criteria voor deze pilot worden in het najaar van 2024 gepubliceerd op de sites van het Filmfonds en de NFVF. Het eerste project dat een realiseringsbijdrage ontvangt, is Brace Yourself (BALDR Film, Urucu).

De volgende deadline voor scriptontwikkeling wordt in juli bekendgemaakt tijdens de Durban Filmmarket.

Tijdens de viering in Cannes werden de nieuwste selecties voor Thuthuka bekendgemaakt:

Brace Yourself (realiseringsbijdrage)

Regie/script: Thati Pele
Producenten: BALDR Film, Urucu

Logline: On a failed romantic island getaway, straitlaced orthodontist Dr. Shaloba Molefe decides to kidnap her unravelling family and won’t let them leave until they love her again...

Toegekende bijdrage: € 500.000,-

Third Wheel (ontwikkelingsbijdrage)

Regie/script: Zoe Ramashu
Producenten: PRPL, Totem ZEA

Logline: Thina’s pre-wedding getaway goes horribly wrong, when members of her wedding party start disappearing mysteriously.

Toegekende bijdrage: € 40.000,-

Rain Animals (ontwikkelingsbijdrage)

Regie: Louw Venter
Script: Louw Venter, Eva Aben & Buhle Ngaba
Producenten: Pretty Neat, KeyFilm

Logline: Michelle embarks on a quest to unearth the buried stories of her ancestor, in the process unearthing an intricate tapestry of human connection.

Toegekende bijdrage: € 40.000,-

Cannes Docs Spotlight

Eén Thuthuka-project werd geselecteerd voor de Cannes Docs Spotlight:

Karatara – Place of Deep Shadows

Regie: Teboho Edkins
Producenten: Muyi Film, Edkins

Logline: A ghost film in which the ghosts, both real and imagined, haunt the lives of a racially mixed community in a small town in post-apartheid South Africa.

Toegekende bijdrage: € 40.000,-

Foto: Sandra den Hamer (directeur-bestuurder van het Nederlands Filmfonds) en Thobela Mayinje (directeur-bestuurder van de National Film and Video Foundation).