Spring naar inhoudSpring naar footer

Zes internationale coproducties met Nederlands aandeel

In de tweede ronde van 2021 zijn - voor de regeling Realisering minoritaire coproductie - zes producties, waarvan een documentaire, vier speelfilms en een korte animatie, geselecteerd voor een bijdrage.

Met deze regeling ondersteunt het Filmfonds eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties met een substantiële creatieve en technische inbreng van Nederland.

Het betreft de volgende producties:

Nice Ladies, documentaire

Regisseur: Mariia Ponomarova
Scenarist: Mariia Ponomarova
Producent: TABOR Production (UA)
Coproducenten: DOCDAYS Productions (DE), Dutch Mountain Film (NL)
Logline: Een team oudere cheerleaders uit Oost-Oekraïne genaamd ‘Nice Ladies’, bereidt zich voor op het Europees kampioenschap. Ze moeten het echter niet alleen opnemen tegen hun jongere concurrenten in de enige beschikbare categorie ‘25+’, maar ook tegen de vooroordelen en het gebrek aan steun van familieleden thuis, en sociale opvattingen over de vrouwelijke schoonheidscultus in het algemeen.
Toegekende bijdrage: € 50.000

Esimde, speelfilm

Regisseur: Aktan Arym Kubat
Scenarist: Aktan Arym Kubat
Producent: Oy Film Art (KG)
Coproducenten: Volya Films (NL), Bitters End (JP), Mandra Films (FR)
Logline: Na 20 jaar van omzwervingen keert Atantai, een oud conciërge die zijn geheugen verloor, terug naar huis en verstoort met zijn aanwezigheid het gewone leven in zijn geboortedorp...
Toegekende bijdrage: € 100.000

Kalak, speelfilm

Regisseur: Isabella Eklöf
Scenaristen: Kim Leine Rasmussen, Sissel Dalsgaard Thomsen, Isabella Eklöf
Producent: Manna Film (DK)
Coproducenten: Momento Film (SE), Mer Film (NO), Lemming Film (NL), Polarama (GL)
Logline: Groenland in de jaren '90. Jan, huisvader en verpleger, is voortdurend op de vlucht voor zichzelf nadat hij als tiener seksueel werd misbruikt door zijn vader. Nadat hij met zijn gezin naar Groenland verhuist, verliest hij zich langzaamaan in de verleidingen en schaduwzijden van de open, collectivistische cultuur. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Toegekende bijdrage: € 175.000

Rheingold, speelfilm

Regisseur: Fatih Akin
Scenarist: Fatih Akin
Producent: Bombero International (DE, FR, IT)
Coproducent: Lemming Film (NL)
Logline: In Rheingold zien we hoe een jonge Koerdische muzikantenzoon via een schimmig pad uitgroeit tot een van Duitslands meest invloedrijke producenten. De jongen, Xatar, ontvlucht met zijn familie de islamitische revolutie in Iran, om uiteindelijk in Duitsland te gaan studeren. Zich daar niet thuis voelend, begeeft hij zich steeds meer binnen criminele kringen, tot hij na een goudroof in de gevangenis in Irak terechtkomt. Daar begint zijn muzikale carrière.
Toegekende bijdrage: € 250.000

Utopia, speelfilm

Regisseur: Juri Rechinsky
Scenarist: Juri Rechinsky
Producent: Horse&Fruits Filmproduktion (AT)
Coproducenten: Revolver Amsterdam (NL), Pronto Film (UA)
Logline: Gedurende een verder doodnormale nacht in een moderne stad, beleeft een groep mensen een buitengewone ervaring veroorzaakt door een catastrofaal incident.
Toegekende bijdrage: € 110.000

Beautiful Men, korte animatie

Regisseur: Nicolas Keppens
Scenarist: Nicolas Keppens
Producent: Animal Tank (BE)
Coproducent: Ka-Ching Cartoons (NL)
Logline: Drie kalende broers reizen naar Istanbul om een haartransplantatie te ondergaan. Opgescheept met elkaar in een hotel ver van huis, groeien hun onzekerheden sneller dan hun haren.
Toegekende bijdrage: € 30.000

De volgende deadline voor Realisering minoritaire coproducties speelfilm, lange animatie en documentaire en voor Realisering minoritaire coproducties korte animatie en onderzoek & experiment vindt plaats op 30 augustus.

Beeld: Nice Ladies, Utopia, Beautiful Men