Spring naar inhoudSpring naar footer

Realiseringsbijdrage voor tien projecten

Tien projecten hebben een bijdrage ontvangen in de laatste realiseringsronde van 2023. Het gaat om vijf speelfilms, vier documentaires en een korte animatie.

De volgende projecten hebben een realiseringsbijdrage ontvangen:

A Modern Gypsy Fairytale (documentaire)

Regie & scenario: Raluca Lupascu
Producent: Witfilm B.V.
Logline: In een gesloten Roma-gemeenschap in Roemenië wordt Regina, een 13-jarig Roma-meisje, door haar ouders geïsoleerd van de buitenwereld, vastgehouden in hun paleis en uitgehuwelijkt. Tijdens haar afzondering en de voorbereiding op het worden van een vrouw schuren de verwachtingen van het meisje, voor wie een nieuwe wereld zich via haar telefoon heeft geopend, met de verwachtingen van haar omgeving.
Toegekende bijdrage: € 198.000,-

Jouw woord tegen het mijne (documentaire)

Regie & scenario: Maasja Ooms
Producent: Harlem District B.V. (hodn Cerutti Film)
Logline: Hoe gek ben je als er stemmen in je hoofd zijn die je bevelen geven en die je niet de baas bent? Moet je ze negeren en met pillen bestrijden of moet je ze serieus nemen? Jouw woord tegen het mijne kruipt in het hoofd van stemmenhoorders die een poging doen echt te luisteren naar hun stem, in de hoop dat deze radicaal andere benadering verlichting biedt.
Toegekende bijdrage: € 186.806,-

The Shipwrecked (De Schipbreukelingen) (documentaire)

Regie & scenario: Diego Gutiérrez
Producent: Cobos Films B.V.
Logline: Terwijl aardbevingen de vleermuisgrotten doen instorten en de geschiedenis zich openbaart in de verwoeste kerken, terwijl het regenwoud de golfbaan begint te overwoekeren en een president zijn land probeert te redden door zijn vervloekte vliegtuig te verkopen, zoekt de filmmaker naar hoop in al deze gebeurtenissen.
Toegekende bijdrage: € 202.788,-

When Chueca Dies (documentaire)

Regie & scenario: Ramon Gieling
Producent: De Productie (Stichting)
Logline: Met een zestal hoofdpersonages in de Madrileense wijk Chueca vertellen we met portretten en scènes het verhaal vol tegenstrijdigheden over ‘de ander’, over de menselijke intolerantie in heden en verleden, over het wezen van primaten en mensen, maar vooral over het vieren van het anders-zijn.
Toegekende bijdrage: € 225.000,-

Popieta (korte animatie)

Regie & scenario: Maurice de Bruijne
Producent: Volya Films B.V.
Logline: In een surreële wereld vol doorgedraaide volwassenen leert Popieta, een aanvankelijk kleinmoedig kind, zichzelf te verzetten en zo haar lot te ontstijgen.
Toegekende bijdrage: € 100.000,-

Aan de rand van het IJsselmeer (speelfilm)

Regie & scenario: Hyo Soon Kaag
Producent: Family Affair Films B.V.
Logline: Soo-Ji (15) en haar broer Manuel (17) zijn geadopteerd en wonen in een klein dorp aan de rand van het IJsselmeer. Hoewel Soo-Ji zich onderdeel van de gemeenschap voelt, wordt ze zich steeds meer bewust van het terloopse racisme. In navolging van haar, met zijn identiteit worstelende broer, begint Soo-Ji langzaam woorden te vinden voor haar frustraties, wat hen onverwacht dichter bij elkaar brengt.
Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Get Up Stand Up (speelfilm)

Regie & scenario: Mari Sanders
Producent: The Film Kitchen
Logline: Wanneer de vrolijke Vera (23) in een rolstoel terechtkomt moet ze haar leven heruitvinden. Dat lukt niet totdat ze Xander (22) ontmoet, die zijn hele leven al in een rolstoel zit. Langzaam wordt hun vriendschap hechter en geeft ze uiteindelijk een nieuwe kijk op het leven waarin Vera voor een dilemma staat: omarmt ze haar beperking of gaat ze hard haar best doen zo ‘normaal’ mogelijk te worden.
Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Legoland (speelfilm)

Regie & scenario: Esther Rots
Producent: Witfilm B.V.
Logline: Twee Europese vrouwen op zoek naar zichzelf vinden elkaar in Seoul. Hun onverwachte verbondenheid resulteert in een korte gepassioneerde vriendschap, die echter al snel afhankelijkheid, chantage en onderwerping met zich meebrengt. Vanuit een letterlijk ingezoomd of uitgezoomd perspectief laat Legoland een eerlijke menselijke worsteling zien; de zoektocht naar functioneren, vriendschap en vrijheid.
Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Vampier in de school (speelfilm)

Regie: Jonathan Elbers
Scenario: Maikel Nijnuis
Producent: Umami Media B.V.
Logline: Griezelfilm over Jacko die samen met zijn allerbeste vriend Noémie zijn andere allerbeste vriend Edje moet redden van het vampiervirus, waardoor hij is veranderd en overgelopen naar de gemene maar populaire zonnebrilbende. Om Edje te redden van het vampiervirus moeten ze de vampier Varlok verslaan en dat kan alleen als ze als echte vrienden hun handen ineenslaan.
Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Volcano (speelfilm)

Regie: Mees Peijnenburg
Scenario: Bastiaan Kroeger & Mees Peijnenburg
Producent: Pupkin Film BV (hodn Juliet)
Logline: Volcano laat zien hoe na de recente scheiding van hun ouders broer Eli (14) en zus Nina (16) hun nieuwe wereld proberen vorm te geven. Afzonderlijk en elk op hun eigen manier vechten ze om het hoofd boven water te houden.
Toegekende bijdrage: € 1.200.000,-

Beeld: A Modern Gypsy Fairytale