Spring naar inhoud Spring naar footer

Gerlach wint IDFA Award voor Beste Nederlandse Film

De winnaars van de IDFA Awards zijn bekendgemaakt. Op de 36e editie van het festival won Gerlach de prijs voor de Beste Nederlandse Film.

In totaal vielen er vijf Nederlandse producties in de prijzen tijdens de IDFA Awards. Gerlach van Aliona van der Horst en Luuk Bouwman, And a Happy New Year van Sebastian Mulder, Mother Suriname - Mama Sranan van Tessa Leuwsha, Selling a Colonial War van In-Soo Radstake en Anouschka van Tamara Shogaolu.

De IDFA Award voor Beste Nederlandse Film ging naar Gerlach. De film is geproduceerd door Docmakers en kwam tot stand door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds. Gerlach is het humoristische en liefdevolle portret van een ouderwetse boer, die vrolijk met de tegenslagen van het leven omgaat.

Mother Suriname - Mama Sranan ontving een special mention in dezelfde categorie. De film is geregisseerd door Tessa Leuwsha en geproduceerd door Pieter van Huystee Film, en ontving een bijdrage van het Filmfonds. De film gaat over een Surinaamse wasvrouw die strijdt voor een beter leven voor haar kinderen.

And a Happy New Year ontving de IDFA Award voor de Beste Jeugdfilm in de categorie 9-12 jaar. De film laat zien hoe huisdieren het vuurwerk rond oud en nieuw ervaren. Door middel van GoPros is hun stress te zien.

De Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award ging naar Selling a Colonial War van In-Soo Radstake. De film, die geproduceerd werd door Holland Harbour, ontving een bijdrage van het Filmfonds. Onderwerp is de illegale geheime oorlog die de Nederlandse regering in 1945 voerde om de Indonesische onafhankelijkheid tegen te houden.

Anouschka van Tamara Shogaolu ontving de IDFA DocLab Award voor Digital Storytelling. De interactieve productie ontving een bijdrage van het Filmfonds.