Spring naar inhoudSpring naar footer

Eerste pitchrondes afgerond

In de afgelopen twee weken vonden de eerste pitchrondes plaats. Sinds maart dit jaar vraagt het Filmfonds aan makers om hun filmidee vóór de fase scenario-ontwikkeling te toetsen bij een onafhankelijk pitchpanel. Deze eerste ronde presenteerden in totaal 42 teams hun filmidee voor een speelfilm of documentaire. Na afloop kregen 24 teams groen licht om een aanvraag voor scenario-ontwikkeling in te dienen. De plannen die het niet haalden, kunnen in een latere pitchronde, op een door de makers te kiezen moment, opnieuw gepresenteerd worden.

Met de pitch toetsen filmmakers of hun filmidee overtuigt als kansrijk idee voor een bioscoopfilm. Het presenteren biedt makers bovendien de kans om hun filmidee met bevlogenheid over te brengen en hierover in gesprek te gaan met de vakprofessionals in het panel. De panelleden letten daarbij op een aantal vragen, zoals: in hoeverre is de film inhoudelijk aansprekend als bioscoopfilm? Wordt de visie van de makers op het plan overtuigend bevonden en heeft het plan de potentie om een onderscheidende film te worden?

De panelleden zijn mede voorgedragen door de sectorverenigingen (DDG, Netwerk Scenarioschrijvers, FDN, NAPA en NCP). Het panel bepaalt zelf welke ideeën sterk en veelbelovend genoeg zijn en klaar zijn voor de volgende stap: het indienen van een aanvraag voor scenario-ontwikkeling. Het Filmfonds heeft alleen een rol als technisch voorzitter. Het Filmfonds verwacht dat de pitchpanels zullen bijdragen aan een kwalitatief sterker aanbod dat wordt ingediend bij aanvragen voor scenario-ontwikkeling.

De deadline voor het aanmelden van projecten voor de volgende pitchronde is 27 mei 2024.

Meer over Pitch Filmidee lees je hier.

Beeld: Jakob Owens