Spring naar inhoudSpring naar footer

Vanaf maart 2024: pitchen voor filmideeën

Vanaf 1 maart 2024 gaat het Filmfonds van start met een pitchpanel voor filmideeën voor speelfilms, lange documentaires en lange animatiefilms. Doel is om te toetsen of het filmplan overtuigt als kansrijk idee voor een bioscoopfilm voordat een subsidieaanvraag voor scenario-ontwikkeling kan worden gedaan.

Het Filmfonds stelt per ronde een panel van vijf film- en cultuurprofessionals samen. Dit kunnen regisseurs, scenaristen, producenten, acteurs en distributeurs zijn, maar ook festivalprogrammeurs, literaire schrijvers of cultuurmakers uit de televisiewereld. Het panel bepaalt welke ideeën sterk en veelbelovend genoeg zijn om een aanvraag voor scenario-ontwikkeling in te kunnen dienen. Alleen na een positieve uitslag bij het pitchpanel kan een filmmaker een reguliere aanvraag indienen voor scenario-ontwikkeling.

Met deze nieuwe stap betrekt het Filmfonds professionals uit de film- en cultuurwereld bij de voorselectie van kansrijke filmideeën. De verwachting is daarbij dat de pitchpanels zullen bijdragen aan een kwalitatief sterker aanbod dat wordt ingediend bij vervolgaanvragen voor scenario-ontwikkeling. Dit stelt het Filmfonds in staat om al in een vroeg stadium scherpe keuzes te maken voor een vernieuwend en onderscheidend filmaanbod voor een even zo divers publiek.

Klaar voor scenario-ontwikkeling

Het nieuwe systeem van pitchpanels biedt makers de kans om hun filmidee ‘van het papier af’ te krijgen en met bevlogenheid over te brengen. De panelleden letten specifiek op een aantal vragen, zoals in hoeverre is de film inhoudelijk aansprekend als bioscoopfilm? Wordt de visie van de makers op het plan overtuigend bevonden en heeft het plan de potentie om een onderscheidende film te worden? Uiteindelijk moet er bij een meerderheid van de panelleden vertrouwen zijn dat het plan klaar is voor de volgende stap: het indienen van een aanvraag voor scenario-ontwikkeling.

De pitch-uitslag wordt door het vijfkoppige panel bepaald; het Filmfonds heeft alleen een rol als technisch voorzitter. De panelleden zijn mede voorgedragen door de sectorverenigingen (DDG, Netwerk Scenarioschrijvers, FDN, NAPA en NCP).

Vanaf 1 maart

Vanaf 1 maart kan alleen nog een aanvraag voor scenario-ontwikkeling worden gedaan na een positieve pitch-uitslag. De eerste deadlines voor het aanmelden van een filmproject voor de pitchrondes in 2024 zijn 4 maart en 27 mei. Meer informatie over het pitchen van een filmidee vind je hieronder:

Afbeelding: Knor (2022)