Spring naar inhoudSpring naar footer

€ 6,9 miljoen Netherlands Film Production Incentive voor 22 filmprojecten en 4 High-end TV-series

In de tweede ronde van de Netherlands Film Production Incentive van 2023 zijn bijdragen verleend aan in totaal 26 producties voor een totaalbedrag van € 6,9 miljoen.

Het gaat om 12 speelfilms, 9 documentaires, 1 animatiefilm, 3 dramaseries en 1 documentaireserie, waarvan 13 internationale coproducties. Dit genereert ruim € 24,6 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland binnen het gehele spectrum van de nationale filmprofessionals en filmbedrijven.

In deze ronde is onder andere een bijdrage verleend aan:

The Age of Magic (speelfilm)

Regie: Peter Krüger
Scenario: Peter Krüger
Producent: Savage Film (BE)
Coproducenten: The Film Kitchen (NL), Cineworx Filmproduktion (CH), Intifilms (BE)
Logline: Een zwarte schrijver en zijn vriendin komen met een 5 koppige filmploeg aan in een oud mysterieus stadje aan de oevers van een prachtig meer. Tijdens hun driedaags verblijf worden ze één voor één door de magie van het stadje veranderd. Zwevend tussen droom en werkelijkheid proberen ze de Arcadische droom terug te vinden.
Toegekende bijdrage: € 167.694

Als ik mijn Ogen sluit (documentaire)

Regie: Pieter van Huystee
Scenario: Pieter van Huystee
Producent: Tomtit Film (NL)
Coproducent: Pieter van Huystee Film (NL)
Logline: Wat hebben de vrouwen en kinderen in de Japanse Kampen in Nederlands- Indië meegemaakt, welke wonden en trauma's heeft dat bij hen nagelaten en hoe zijn zij daarmee in hun leven omgegaan?
Toegekende bijdrage: € 97.074

Armand (speelfilm)

Regie: Halfdan Tøndel (NO)
Scenario: Halfdan Tøndel (NO)
Producent: Eye Eye Pictuers (NO)
Coproducenten: Keplerfilm (NL), One Two Films (DE), Prolaps Produktion (SE)
Logline: Op een noodlottige middag in een verlaten school, wordt een alleenstaande moeder en bekende actrice geconfronteerd met het nieuws dat haar zesjarige zoon zijn beste vriend zou hebben lastiggevallen. Was het onschuldig kinderspel, of ernstiger? De ouders komen in een strijd terecht om geloofd te worden, het verleden wordt erbij gehaald en het blijkt onmogelijk nog te weten wie de waarheid spreekt.
Toegekende bijdrage: € 94.582

Buenas Chicas (speelfilm)

Regie: Pim van Hoeve
Scenario: Karen van den Ende, Jacqueline Rogers
Producent: 2CFILM (NL)
Logline: Een doortastende advocaat reist met haar twee beste vriendinnen af naar het ruige, primitieve Spaanse binnenland om een stugge wijnboer te overtuigen zijn wijngaard te verkopen. Teruggeworpen in de tijd, hebben de drie stadse vrouwen elkaar meer dan ooit nodig en blijkt geen tegenslag opgewassen tegen echte vriendschap.
Toegekende bijdrage: € 301.000

Drie Dagen Vis (speelfilm)

Regie: Peter Hoogendoorn
Scenario: Peter Hoogendoorn
Producent: Circe Films (NL)
Coproducenten: A Private View (BE), Kaap Holland Film (NL)
Logline: In een droogkomische, realtime road movie langs ziekenhuispoli, tandarts, wolwinkel en de verjaardag van oom Piet, volgen we een vader en een zoon op de voet tijdens hun jaarlijkse weerzien in Rotterdam.
Toegekende bijdrage: € 481.180

De Favoriet (speelfilm)

Regie: Karin Junger
Scenario: Karin Junger
Producent: The Film Kitchen (NL)
Coproducenten: Polar Bear (BE), Krater Films (BE)
Logline: Daan (12) krijgt een relatie met zijn voetbaltrainer Ries (35). Door de drang om het geheim te houden komt hij alleen te staan. Als het uitkomt begint zijn gevecht tegen zijn eigen schaamte en de onbeholpen, soms hardvochtige reacties uit zijn omgeving.
Toegekende bijdrage: € 403.437

Front Row (documentaire)

Regie: Miriam Guttmann
Scenario: Miriam Guttmann
Producent: Scenery (h.o.d.n. Totem Media) (NL)
Logline: Balletdanser Oleksii gaat in ballingschap om te ontsnappen aan de oorlog, dezelfde oorlog waarin soldaat Oleksandr beide benen verliest. Ze vormen een onwaarschijnlijke vriendschap die Oleksandr inspireert om te leren dansen. Met Oleksii en de dansers van de United Ukrainian Ballet Company repeteert hij voor een voorstelling die de zogenaamde 'front row' en front linie met elkaar doen versmelten.
Toegekende bijdrage: € 181.785

De Godin van Flaminio (documentaire)

Regie: Kasper Verkaik
Scenario: Kasper Verkaik
Producent: Eric Velthuis (NL)
Coproducent: Les Films d'Ici (FR)
Logline: Flaminio Bertoni wilde niets liever dan kunst maken, maar zijn meesterwerk werd een auto: de Citroën DS. Verkozen tot mooiste auto aller tijden schiep Flaminio een stijlicoon van wereldfaam, maar bleef zelf anoniem. De DS, - de Godin - komt tot leven, en reist door het leven van haar mythische schepper en zijn kinderen. Zij wil weten wie hij was en wat het hem gekost heeft haar te maken.
Toegekende bijdrage: € 133.957

Hoelang nog? (documentaire)

Regie: Niels van Koevorden
Scenario: Niels van Koevorden
Producent: Een van de Jongens (NL)
Logline: Vijf mensen horen dat ze dood gaan, ze hebben allemaal een ongeneeslijke vorm van kanker. Hun verhaal begint in de spreekkamer van de oncoloog en eindigt op hun sterfbed. Hoe neem je afscheid van het leven terwijl je levensverlengend behandeld wordt? Hoop en wanhoop wisselen elkaar af in de moeilijke beslissingen die ze steeds moeten maken tussen langer of juist kwalitatief leven.
Toegekende bijdrage: € 120.000

De Idylle (speelfilm)

Regie: Aaron Rookus
Scenario: Aaron Rookus
Producent: Studio Ruba (NL)
Coproducenten: Polar Bear (BE), Allfilm (EE)
Logline: Victor (42) komt eindelijk uit de kast maar realiseert zich dat hij te oud wordt bevonden voor de datingmarkt. Zijn zus, operadiva Annika (40), stelt zich voor wat voor ander leven ze had kunnen hebben nadat ze een terminale diagnose krijgt. Ondertussen lukt het hun grootmoeder Joke (90) maar niet om haar zelfmoordpoging te laten slagen, en vinkt Timo (10) zijn bucketlist af.
Toegekende bijdrage: € 430.014

Indisch in Nederland (documentaire)

Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Scenario: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Producent: Scarabee Culturele Projecten (NL)
Logline: Deze film wil de naoorlogse geschiedenis van de Indische Nederlanders schetsen, waarbij gefocust zal worden op dat Indisch erfgoed wat in de loop der tijden gemeengoed werd in de Nederlandse samenleving en cultuur.
Toegekende bijdrage: € 90.919

Juul (speelfilm)

Regie: Tom van Gestel (BE)
Scenario: An de Guyter (BE)
Producent: Fabrique Fantastique (BE)
Coproducenten: Kepler (NL), Mideu Films (DE), Mark 13 (DE), Mr. Miyagi (ES), Will Production (FR)
Logline: Het 17-jarige circusmeisje Juul raakt na een mislukte act in coma en wordt hersendood verklaard. Haar vader Bor voert haar op als levende marionet. Bij Juul, die toch nog bij bewustzijn is, groeit de innerlijke razernij en wanhoop. Uit protest tegen de vernederingen, laat ze zichzelf langzaam van porselein worden.
Toegekende bijdrage: € 139.984

Milano (speelfilm)

Regie: Christina Vandekerckhove (BE)
Scenario: Christina Vandekerckhove (BE)
Producent: Lunanime (BE)
Coproducent: Bastide Films (NL), Dragon Films (BE)
Logline: Milano vertelt het verhaal van een jongen (11) die zich uitdrukt in gebarentaal. Hij wordt opgevoed door zijn vader die zelf opgroeide in een instelling en daarom niet echt weet hoe je dat moet doen: voor een kind zorgen. Met vallen en opstaan proberen ze er het beste van te maken en dan komt zijn moeder terug van weggeweest: niets is meer hetzelfde.
Toegekende bijdrage: € 75.454

De nieuwe Wereld (documentaire)

Regie: Petra Lataster-Czisch
Scenario: Petra Lataster-Czisch
Producent: L&F Producties (NL)
Logline: Terwijl de mannen, vaders, broers in Oekraïne achtergebleven zijn proberen Oekraïense vrouwen samen met hun kinderen een bestaan op te bouwen in Nederland. Ondanks de heimwee, angst om hun geliefden en het verdriet om wat ze achter moesten laten proberen de vrouwen elkaar te helpen.
Toegekende bijdrage: € 122.397

De Onverzadigbaren (documentaire)

Regie: Marc Schmidt
Scenario: Marc Schmidt
Producent: DOXY (NL)
Logline: Een persoonlijk onderzoek naar het gevoel van leegte. Vertrekpunt is de onverzadigbaarheid van mijn vader en mijzelf. Terwijl mijn vader in zijn atelier aan zijn ‘zwarte etsen’ werkt, probeer ik tevergeefs contact met hem te maken. Aanvullende portretten van drie andere onverzadigbaren verbeelden uiteenlopende strategieën om het gevoel leegte te dempen.
Toegekende bijdrage: € 101.007

Paradijs (speelfilm)

Regie: Bobbie Koek
Scenario: Bobbie Koek
Producent: DOXY Films (NL)
Coproducent: A Private View (BE)
Logline: Op de dag dat zijn jonge vriendin kun kind bij hem achterlaat, wordt Noah (16) in één klap de volwassen wereld in geslingerd. Vol in de ontkenning stapt hij op z’n brommer om hun zoontje terug te brengen. Maar wegrijden om los te komen wordt gaandeweg een reis naar verbinding.
Toegekende bijdrage: € 515.000

Skiff (speelfilm)

Regie: Cecilia Verheyden
Scenario: Cecilia Verheyden, Vincent Vanneste
Producent: Mirage Films (BE)
Coproducenten: Lemming Film (NL), Les Films du Fleuve (BE), Prime Time (BE)
Logline: De vijftienjarige Malou worstelt met zichzelf; terwijl haar moeder afwezig is en ze door haar mederoeisters wordt gepest, is haar broer Max de enige persoon bij wie ze af en toe haar hart kan luchten. Wanneer Malou gevoelens krijgt voor Max' vriendinnetje Nouria, ontstaat er een verwarrende driehoeksverhouding. Malou moet haar ware zelf onder ogen zien, moge het ten koste gaan van haar broer.
Toegekende bijdrage: € 103.950

Superkrachten voor je Hoofd (speelfilm)

Regie: Dylan Haegens
Scenario: Marit Brugman, Wouter de Jong
Producent: NewBe (NL)
Logline: Wanneer een manke, onzekere jongen ontdekt dat zijn grote superhelden idool een healer is geworden, gaat hij samen met zijn excentrieke oma het avontuur aan om een healing te krijgen van zijn grote idool op de Comic Con.
Toegekende bijdrage: € 475.081

De Tatta’s 2 (speelfilm)

Regie: Jamel Aattache
Scenario: Donny Singh
Producent: Talent United (NL)
Coproducent: Brabant Films (NL)
Logline: Net als de Tatta’s zich genesteld hebben tussen hun nieuwe vrienden, wordt de Hollandwijk met sloop bedreigd. Tot overmaat van ramp komt Eriks vader bij hen wonen en zorgt ervoor dat alles wat de Tatta’s hebben opgebouwd volstrekt uit balans raakt.
Toegekende bijdrage: € 305.000

Värn (speelfilm)

Regie: John Skoog
Scenario: John Skoog, Kettil Kasang
Producent: Platfform Produktion (SE)
Coproducenten: Lemming Film (NL), Paloma Productions (DK), Bufo Film (FI), Madants (PL)
Logline: Op een hete, heldere en droge zomer, ergens in de tweede helft van de 20e eeuw, begint boerenknecht en eenling Karl-Göran Persson zijn huis op de vlakten van Zuid-Zweden te versterken. Diep getroffen door het advies van de staat voor oorlogsvoorbereidingen in het pamflet "Als er oorlog komt", wil hij zichzelf en zijn buren beschermen als de vijand aanvalt of de ramp zich aandient.
Toegekende bijdrage: € 85.643

Verdwenen Stad (documentaire)

Regie: Willy Lindwer
Scenario: Willy Lindwer
Producent: Staccato Films Netherlands (NL)
Coproducent: No Fear (NL)
Logline: Tachtigduizend Amsterdamse Joden werden tijdens de oorlogsjaren in nog geen 14 maanden gedeporteerd. Niemand zal deze omvangrijke operatie ontgaan zijn. Er werd geen verzet geboden, angst en onverschilligheid regeerde. De tram vervulde een tragische en tot nu toe onbekende rol bij dit omvangrijke deportatieproces. De stad raakte zijn Joodse ziel kwijt.
Toegekende bijdrage: € 73.024

Een Vrouw als Monique (documentaire)

Regie: Claire Pijman
Scenario: Lies Janssen, Chris Westendorp
Producent: Moondocs (NL)
Logline: Aan de hand van het veelzijdige oeuvre van actrice Monique van de Ven onderzoekt de film het vrouwbeeld in de Nederlandse film in de afgelopen halve eeuw. Terwijl Monique een ode brengt aan haar vak kijkt ze terug op haar rollen en gunt ze ons een blik op de demonen waar vrouwelijke actrices in hun carrière mee moeten vechten.
Toegekende bijdrage: € 121.228

High-end TV-series

Ik val niet, ik dans (dramaserie)

Regie: Simone van Dusseldorp
Scenario: Eva Aben

Nederlandse producent: Big Blue Productions
Afleveringen: 4 x 50 minuten

Logline: Emma's tienerjaren worden op brute wijze afgepakt door de vijand. Ze heeft 5 jaar nodig om die te verslaan. Ze besluit dat ze nooit meer onwillekeurig de controle overdraagt aan wie dan ook. Levenshaast maakt zich van haar meester en een leven vol onverwachte keuzes en wendingen is het gevolg, om uiteindelijk haar aartsvijand te omarmen.

Toegekende bijdrage: € 677.697

Moresnet (dramaserie)

Regie: Frank van Passel, Jonas van Geel
Scenario: Jef Hoogmartens
Producent: Pupkin Film (NL)
Coproducenten: Caviar Antwerp (BE), Flare Film (DE), Lompvis (BE)
Afleveringen: 6 x 50 minuten
Logline: Een profetische dodenlijst dwingt een man ertoe op zoek te gaan naar zijn toekomstige moordenaar om zijn leven en dat van zijn geliefden te redden.
Toegekende bijdrage: € 575.345

Patty (dramaserie)

Regie: Will Koopman
Scenario: Will Koopman
Producent: Blooming Film & TV (NL)
Afleveringen: 5 x 42 minuten
Logline: PATTY! gaat over the rise, the fall en de nóg diepere val, van Nederlands’ bekendste showbizzdiva. Een serie vol drama, humor en muziek met de boodschap dat er altijd een tweede (of derde, of vierde) kans is, als je maar dicht bij jezelf blijft. En schijt hebt aan de rest.
Toegekende bijdrage: € 845.809

Sobibor – Ontsnappen aan de Geschiedenis (documentaireserie)

Regie: Piet de Blaauw, Jan Pieter Tuinstra
Scenario: Piet de Blaauw
Nederlandse producent: Submarine Productions
Afleveringen: 3 x 52 minuten
Logline: Hoe overleef je een gruwelijke geschiedenis? Deze driedelige documentaireserie is het verhaal van een groep joodse gevangenen die weet te ontsnappen uit het nazivernietigingskamp Sobibor, en na de oorlog weer een bestaan moet opbouwen. De een blijft een leven lang op zoek naar verlossing, de ander wil vergelding. Hun kinderen worstelen tot op de dag vandaag met de trauma’s van hun ouders.
Toegekende bijdrage: € 196.182

Komende indienronde 2023

De indiendeadline voor de eerstvolgende aanvraagronde voor Netherlands Film Production Incentive voor zowel filmproducties als high-end TV-series is 21 augustus 2023. De Stimuleringsmaatregel biedt een financiële bijdrage in de vorm van een cash rebate over de kwalificerende productiekosten die aantoonbaar in Nederland worden besteed.

Beeld: Drie Dagen Vis door Mark de Blok