Spring naar inhoudSpring naar footer

Zes internationale coproducties met Nederlands aandeel ondersteund

Met de regeling Realisering minoritaire coproductie ondersteunt het Filmfonds eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties met gerede kans op internationale festivalselectie en internationale distributie, met een substantiële creatieve en technische inbreng van Nederland.

Onder de zes geselecteerden voor de minoritaire coproducties valt Above the Dust, dit is de eerste speelfilm die in coproductie met China gemaakt wordt met subsidie van het Filmfonds, sinds de ondertekening van de overeenkomst tussen Nederland en China in 2015. Producent Leontine Petit van Lemming Film (coproducent Above the Dust) is één van de belangrijkste Nederlandse producenten die de coproductiebanden met de Chinese sector aanhaalt. Dit deed zij door samen met een aantal andere Europese producenten het film professionals platform Bridging the Dragon op te richten. Petit is momenteel, naast filmproducent, voorzitter van de Senior Board van Bridging the Dragon. Zij produceert Above the Dust samen met producer Erik Glijnis. In 2018 ontving Lemming Film een delegatie van het Chinese filmbureau op de set van de Nederlandse speelfilm Dikkertje Dap en afgelopen jaar produceerden zij de Nederlandse speelfilm : Dead and Beautiful van regisseur David Verbeek, een smart vampieren film die zich in Azië afspeelt.

De bijdragen realisering minoritaire coproductie gaan naar:

Above the Dust, speelfilm
Regisseur: Wang Xiaoshuai
Scenaristen: Wang Xiaoshuai, Li Shijiang
Producent: DongChun Films Company Ltd (CN), coproducent: Lemming Film (NL)
Logline NL: Above the Dust toont het leven op het hedendaagse Chinese platteland en de historische veranderingen die families - woonachtig in deze gebieden - ervaren in een panoramisch perspectief. De film schetst drie generaties Chinezen, hun gevoelens en hun diepe genegenheid voor het land op een delicate manier.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Huda's Salon, speelfilm
Regisseur: Hany Abu-Assad
Scenarist: Hany Abu-Assad
Producent: H&A Productions (VS), coproducenten: KeyFilm B.V. (NL), Film Clinic (EG)
Logline NL: Nadia is een jonge getrouwde Palestijnse vrouw, die Huda's Salon bezoekt voor een knipbeurt. Dit bezoek zal echter het leven van Nadia voorgoed veranderen. Huda chanteert haar en geeft haar de onmogelijke keuze haar eigen mensen te verraden en een collaborateur te worden of Huda zal een donker geheim van Nadia onthullen. Hun lot wordt op mysterieuze wijze bepaald door de vrijheidsstrijder Hasan.
Toegekende bijdrage: € 100.000,-

The Woodcutter Story, speelfilm
Regisseur: Mikko Juhani Myllylahti
Scenarist: Mikko Juhani Myllylahti
Producent: AAMU Film Company (FI) coproducent: Keplerfilm (NL)
Logline NL: Als door de bouw van een nieuwe mijn alle houthakkers uit een idyllisch dorp in Noord-Finland hun baan kwijtraken, lijkt vooral de aandoenlijk ogende Pepe het zwaarst getroffen door de consequenties. Terwijl hij vol goede moed de magie en schoonheid in de mysterieuze duisternis om hem heen probeert te zien, wordt zijn onuitputtelijke optimisme scherp op de proef gesteld.
Toegekende bijdrage: € 100.000,-

Dreaming Walls, documentaire
Regisseur: Amelie van Elmbt, co-regisseur: Maya Duverdier
Scenarist: Amelie van Elmbt, co-scenarist: Maya Duverdier
Producent: Clin D'oeil (BE), coproducenten: Basalt Film (NL), Les films de l'oeil sauvage (FR)
Logline NL: Het New Yorkse Chelsea Hotel wordt gerenoveerd tot een luxe hotel. In de chaos van de verbouwingen houden de overgebleven bewoners zich staande en trachten ze de geest van het iconische hotel in leven te houden.
Toegekend bijdrage: € 50.000,-

Box Cutters, korte animatie
Regisseur: Naomi van Niekerk
Scenarist: Naomi van Niekerk
Producent: Dryfsand (SA), coproducenten: Valk Productions (NL), Ikki Film (FR)
Logline NL: Een vrouw ontkomt aan haar aanvallers en zet het op een rennen. Tijdens haar vlucht ontvouwt zich een aantal gebeurtenissen die worden gelinkt aan vloeiende overgangen en expressieve details die het midden houden tussen droom en werkelijkheid.
Toegekende bijdrage: € 45.556,-

Dwaler, korte animatie
Regisseur: Joost Jansen
Scenarist: Joost Jansen
Producent: Visualantics (BE), coproducent: seriousFilm (NL)
Logline NL: Dwaler, een moderne astronaut, raakt onthecht van zijn ruimtestation. Terwijl een mysterieuze groene vloeistof hem in leven houdt, wordt hij meegenomen in een oneindige drift door het heelal. Verlost van tijd en ruimte wordt Dwaler geconfronteerd met het niets. Wanneer de uitzichtloosheid van zijn bestaan hem dwingt zich te ontdoen van alle ballast worden nakende illusies doorbroken.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Afbeelding: Box Cutters