Spring naar inhoudSpring naar footer

Zara Dwinger en Layla Meijman over TalentScope: ‘Kans om als team te groeien’

Regisseur Zara Dwinger en producent Laura Meijman maken zich op voor de tweede week van coachingstraject TalentScope Het duo blikt terug op de eerste lessen van het programma.

Schrijver en regisseur Zara Dwinger en Layla Meijman, producent bij Studio Ruba, nemen deel aan het TalentScope-programma om hun nieuwe film What’s Wrong With Sylvester te ontwikkelen. TalentScope is een initiatief van het Filmfonds in samenwerking met internationale partners TorinoFilmLab, FilmForward en ACE Producers. In de eerste week van het programma delen Zara en Layla hun ervaringen.

Internationale expertise

Zara, die eerder succes boekte met haar film Kiddo, was op zoek naar mogelijkheden om haar tweede speelfilm te ontwikkelen. 'Het TalentScope-programma straalt ambitie en kwaliteit uit, en legt de nadruk op het belang van een goed script. Het internationale karakter en de expertise binnen Talentscope spraken me aan', vertelt ze. Layla, die al vier keer eerder met Zara samenwerkte, vult aan: 'Ik zag het programma als een kans om in een internationale setting inhoudelijk en productioneel uitgedaagd te worden en als team te groeien.'

De eerste week van het Talentscope programma was intensief, vertelt Zara, die de sessies met scriptcoach Eilon Ratzkovsky als een hoogtepunt omschrijft: 'Hij hielp ons de kern van ons project te vinden, wat essentieel is voor het succes van de film.' Layla voegt toe: 'Het meest waardevolle aspect was het formuleren van de gezamenlijke doelstelling van de film vanuit meerdere invalshoeken. We werkten samen met geweldige coaches, wat ons hielp onze samenwerking opnieuw te definiëren.'

In het hoofd van de personages

Ook de sessie met psychotherapeut Rebecca Day was bijzonder waardevol in de ogen van Zara. 'Die gaf ons een kader om beter over grenzen en samenwerking na te denken en te communiceren', vertelt ze.

Layla prijst de interviewsessies tijdens de eerste week, waarin de makers in de huis van hun hoofdpersonage moesten kruipen. 'Die onthulden zowel de inhoudelijke kracht als de knelpunten van ons project. Het dwong ons om meer te voelen in plaats van alleen met ons hoofd te proberen de puzzel op te lossen', legt Layla uit.

Intensieve samenwerking

Beiden werden zich bewust van het belang van het uitspreken van verwachtingen en grenzen binnen een samenwerking. 'Door de intensieve sessies kregen we meer inzicht in elkaars werkproces, wat onze band verder versterkte', zegt Zara. Layla merkt op: 'Het programma heeft me bewuster gemaakt van de aspecten die extra alertheid vereisen in onze samenwerking. Het was fijn om te voelen dat we een sterk team vormen.'

TalentScope zorgt voor een nog intensievere samenwerking tussen regisseur en producent, geeft Laura aan: 'Bij thuiskomst merkte ik dat ik even tijd nodig had om tot mezelf te komen.' Het programma vergrootte hun wederzijdse betrokkenheid en gaf hen het gevoel dat ze dit echt samen doen, vervolgt Layla. Zara waardeert het nauwe samenwerken: 'Normaal is de producent niet zo intensief betrokken bij het creatieve proces, maar in dit programma werkten we vanaf het begin samen aan dezelfde film.'

De volgende trainingsweek

Voor de volgende trainingsweek wil Zara specifieke onderzoeksvragen aanpakken en internationale feedback verkrijgen om hun film te verbeteren. 'In de eerste week was alles nog wat open, maar nu wil ik specifieker zijn. Hoe kunnen we alle verhaalelementen en personages beter integreren in de kern van ons verhaal?', zegt Zara. Layla kijkt uit naar de focus op de inhoud van hun project en is benieuwd naar de verdere ontwikkeling.

Samengevat, de eerste week van het Talentscope programma heeft voor Zara en Layla de waarde van intensieve samenwerking, duidelijke communicatie, en de zoektocht naar de kern van hun verhaal benadrukt. Ze kijken uit naar de volgende fase van het programma en de verdere ontwikkeling van hun project.

Over TalentScope

TalentScope is een intensief coachingtraject van het Nederlands Filmfonds in samenwerking met internationale partners TorinoFilmLab, ACE Producers en FilmForward. Met de regeling wil het Filmfonds talent een extra impuls geven voor de ontwikkeling van hun volgende filmproject. De eerste trainingsweek vond plaats in april 2024. De deelnemers beginnen 21 juni aan hun tweede trainingsweek. Ze sluiten aan bij TFL Extended, een vijfdaagse workshop waarin 25 internationale makers intensief werken aan het ontwikkelen van hun treatments, onder begeleiding van deskundigen uit het TorinoFilmlab-netwerk. De laatste trainingsweek vindt plaats in oktober 2024.

Bron: FilmForward
Foto: Amie Galbraith