Spring naar inhoudSpring naar footer

Vijf ontwikkelingsprojecten geselecteerd voor Immerse\Interact, drie voor Immerse\Interact XL

Het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunen in het kader van de samenwerkingsregeling Immerse\Interact vijf projecten binnen het interdisciplinaire medialandschap.

De regeling Immerse\Interact richt zich op de cross-over tussen film, vormgeving en digitale cultuur, waar een nieuw terrein is ontstaan en digitale pioniers, interactie- en grafisch ontwerpers samenwerken met regisseurs, scenaristen en producenten. Het resultaat zijn vernieuwende mediaproducties, waarbij digital storytelling en interactieve of immersieve media centraal staan.

Tijdens deze tweede ronde van 2021 zijn de volgende projecten geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage:

Zeitgeist in Conversation

Regie: Sjoerd Leijten, Stijn Verhoeff
Scenario: Stijn Verhoeff
Producent: Gneisspecker / Numina Audio
Logline: Wij stellen ons een multikanaals audiovisuele installatie voor, getiteld Zeitgeist in Conversation, waarin de toeschouwer wordt ondergedompeld in een landschap van beelden, klanken en woorden. De basis van het stuk is een conversatie tussen vier entiteiten: een digitale stem, een 'human microphone', een schaduwvriend en een uitbarstende vulkaan.

Sonic Tornado

Regie/scenario: Marieke Verbiesen
Producent: Marieke Verbiesen
Logline: Sonic Tornado is een interactieve installatie, die audiovisuele krachten voortbrengt in de vorm van geluid en animatie. Gebaseerd op de innerlijke werking van Tornado's, vertaald naar parameters die kunnen worden bestuurd met op maat gemaakte functionaliteit. Gebruikers kunnen Sonic Tornado interactief besturen met handbewegingen: waarmee zij verschillende sequenties aan licht, animaties en geluid kunnen besturen.

Body

Regie/scenario: Roshan Nejal
Producent: MOONDOCS
Logline: Aan de hand van film, VR en een 360 videoprojectie worden in drie kamers de trend van de oprukkende obesitas doorgetrokken en wordt er een beeld geschetst van de toekomstige mens en maatschappij in het jaar 3030.

De Erfenis

Regie/scenario: Maartje Wegdam
Producent: Stichting Copper Views
Logline: Hoe verhoud je je tot een diepe persoonlijke ervaring uit je jeugd, die allesbepalend is voor je verdere leven, maar waaraan je zelf geen herinnering hebt? De erfenis is een interactieve, virtuele reis naar verloren herinneringen: een emotionele zoektocht naar wat het betekent om een overlevende te zijn en tegelijk een ode aan de verbeelding.

Gay Simulator

Regie/scenario: Iris van der Meule
Producent: Studio Biarritz
Logline: Gay Simulator wordt een interactief virtual reality kunstwerk en game die je op poëtische wijze meeneemt in het leven en de ervaringen van een lesbienne. Het is een artistieke ode aan geaardheid, liefde en seksualiteit met een serieuze ondertoon, die de hedendaagse discriminatie jegens lesbiennes in beeld brengt.

Immerse\Interact XL

Tijdens de laatste aanvraagronde van 31 augustus 2021 gold in het kader van de COVID-19 steunmaatregelen de mogelijkheid voor een (aanvullende) realiseringsbijdrage, Immerse\Interact XL. Het doel van de pilotregeling Immerse\Interact XL is om makers van immersieve en interactieve werken een extra impuls te geven en hun projecten (aanvullend) te ondersteunen om hoge internationale ambities waar te maken en ruimte te geven voor grensverleggend media-onderzoek in een internationale context. Nieuwe projecten, maar ook projecten met internationale potentie die al een ontwikkelings- of realiseringsbijdrage vanuit Immerse\Interact hebben ontvangen, maar waarbij door COVID-19 (kansen op) de benodigde additionele (internationale) financiering zijn weggevallen, konden voor deze regeling indienen.

De volgende drie projecten ontvangen een XL-bijdrage:

Symbiosis

Regie/scenario: Marcel van Brakel / Mark Meeuwenoord
Producent: Polymorf i.s.m. Studio Biarritz
Logline: Symbiosis is een speculatieve, performatieve en multi zintuigelijke VR-ervaring geïnspireerd op Donna Haraway’s boek Staying With The Trouble, die fysiek invoelbaar maakt hoe een post humanistische samenleving eruit zou kunnen zien.

More Moiré3

Regie: Philip Vermeulen
Producent: Stichting Sonic Acts
Logline: In de immersieve installatie More Moiré3 streeft Philip Vermeulen naar een versmelting van het cinematische, het digitale en het materiële. Het werk, dat wordt ontwikkeld in co-productie met Sonic Acts, bestaat uit een specifiek ontwikkelde ruimte waarin zich abstracte composities in beeld, geluid en beweging afspelen.

The Imaginary Friend

Regie/scenario: Steye Hallema
Producent: Stichting Submarine Channel
Logline: The Imaginary Friend vertelt het verhaal van een 7-jarige jongen met een angststoornis en een heel levendige fantasie. Hij heeft een bijzondere vriend namelijk: jij, de speler/toeschouwer. Jij helpt hem zijn angsten te overwinnen, maar help je hem echt? Nu denkt iedereen dat hij gek is?

Deadline

De volgende deadline voor Immerse\Interact is op dinsdag 8 februari 2022. Het is aan te raden om ruim voor het indienen van een voorstel contact op te nemen met de coördinator van de regeling Sean Gilis van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Voor vragen kun je ook terecht bij contactpersoon Nienke Doekes van het Filmfonds. De regeling valt onder het subsidiereglement van het Nederlands Filmfonds.

Beeld: Symbiosis