Spring naar inhoudSpring naar footer

Vier toekenningen Realisering minoritaire coproducties

In het kader van de regeling Realisering minoritaire coproducties heeft het Filmfonds vier nieuwe internationale coproducties gehonoreerd. Het gaat om twee lange animatiefilms: Nayola en Blind Willow, Sleeping Woman en twee speelfilms: Las Consecuencias en The Users.

Blind Willow, Sleeping Woman is het verhaal van een zoekgeraakte kat, een twee meter grote, welbespraakte kikker en een mysterieus zwart doosje die een ambitieloze bankmedewerker, zijn gefrustreerde vrouw en een schizofrene accountant helpen Tokio te redden van een volgende aardbeving en tegelijkertijd betekenis te vinden in hun levens. De film is een coproductie tussen Frankrijk, Canada en Nederland en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Haruki Murakami. Het is de debuutfilm van Pierre Foldes.
Blind Willow, Sleeping Woman (lange animatiefilm), toegekende bijdrage €150.000
Regie: Pierre Foldes
Scenario: Pierre Foldes
Producent: Cinema Defacto (FR), Micro-scope (CA), An Original Picture (NL)

De internationale coproductie Nayola is een samenwerking tussen Portugal, België, Frankrijk en Nederland. Nayola zoekt tijdens de wrede burgeroorlog in Angola (1996) naar de vader van haar dochter Luana. In 2011 strijdt Luana tegen onrecht en botst met haar grootmoeder en autoriteiten. Langzaamaan vallen de twee tijdlijnen samen en mengen verbeelding en realiteit tot een geheel waarin de strijd voor verandering centraal staat.
Nayola (lange animatiefilm), toegekende bijdrage € 200.000
Regie: José Miguel Ribeiro
Scenario: Virgilio Almeida
Producent: Praça Filmes (PT), SOIL (BE), JPL Films (FR) Il Luster (NL)

Ook aan de Spaanse/Belgische/Nederlandse speelfilm Las Consecuencias is een bijdrage toegekend. De film vertelt het verhaal van Fabiola, die terugreist naar haar geboortedorp om een trauma uit haar verleden te verwerken. Daar ziet zij argwanend toe hoe de relatie tussen haar vader en haar 14-jarige dochter zich ontwikkelt. Ze worstelt met haar drang naar het vinden van antwoorden, het respecteren van andermans privacy en bovenal, het beschermen van haar geliefden.
Las Consecuencias (speelfilm), toegekende bijdrage € 80.000
Regie: Claudia Pinto
Scenario: Claudia Pinto
Producent: Sin Rodeos Films España (ES), Potemkino (BE), N279 Entertainment (NL)

De speelfilm The Users is een internationale coproductie tussen Servië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, en Nederland en vertelt het verhaal van drie zwakbegaafde tieners: Robert, Dragana en Maria, verborgen van de maatschappij, weggemoffeld in een instituut voor mensen met een mentale achterstand. Verlaten en zonder reëel perspectief op normaal leven zijn zij enkel veroordeeld tot elkaar. In een omgeving waar strikte regels enhandhaving regeren, begeven zij zich op een dunne lijn tussen liefde en doodschrift. Met fataal resultaat.
The Users (speelfilm) € 70.000
Regie: Ivan Ikic
Scenario: Ivan Ikic
Producent: SENSE Production (RS), Staragara (SI) , Pro.Ba (BA), Keplerfilm (NL)

Klik hier voor meer informatie over de regeling Realisering minoritaire coproducties en de voorwaarden. Er is dit jaar nog 1 deadline voor indiening van aanvragen: 30 oktober 2018. In 2019 zijn er 5 nieuwe rondes, met als deadline: 15 januari, 5 maart, 24 april, 3 september en 15 oktober.