Spring naar inhoudSpring naar footer

Vier Filmfonds titels geselecteerd voor Gouden Kalf Beste Interactive 2020

Voor de 40 editie van het Nederlands Film Festival zijn acht titels geselecteerd voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2020. In deze categorie draait het om Virtual Reality-ervaringen, installaties en multimediale producties. Maar liefst vier van de acht zijn door het Filmfonds gesteund met de regelingen Immerse\Interact of de Film Fund DocLab Interactive Grant. Het gaat om:

#VerlorenJongensZullenWinnen

van Polina Medvedev en Isaura Sanwirjatmo (Studio Isaura San)

Een transmediale documentaire installatie waarin de twee jonge makers, gewapend met een telefoon, camera of microfoon, het opnemen tegen dominante machtsstructuren en mainstream beeldvorming. Samen met een groep Rotterdamse leerlingen dompelen zij het publiek onder in een mix van online en live optredens - van dans en theater tot spoken word en discussie.

Big Village

van Beri Shalmashi en Lyangelo Vasquez (Kaliber Film)

Een interactieve documentaire die de plat gebombardeerde Irakese plaats Gewredê reconstrueert in verhalen en beelden. Het was het hoofdkwartier van een Koerdische beweging in de jaren tachtig, gevreesd door Iran in hun strijd tegen de Ayatollahs. Gewredê is ook de plaats waar Beri’s ouders met Beri als baby enkele jaren verbleven voordat ze naar Nederland vluchtten.

More Moiré²

van Philip Vermeulen (Studio Philip Vermeulen)

Een immersieve installatie die een overweldigende filmische ervaring creëert in een panoramische capsule-achtige ruimte. Met zijn gecomponeerde landschappen van licht, geluid en bewegende moiré-patronen, speelt de maker met de menselijke waarneming.

nerd_funk

van Ali Eslami en Mamali Shafahi (ALLLESSS)

Een virtuele Instagram-identiteit die je kunt volgen voor een samengestelde dosis hedendaagse digitale cultuur. Een reeks VR-ervaringen gaat in op de grotere thema's die uit deze mediastroom naar voren komen. In deze op hoofdstukken gebaseerde installatie verkennen gebruikers de nieuwe realiteit die is voortgekomen uit social media.


#VerlorenJongensZullenWinnen, Big Village en More Moiré² kwamen tot stand met een bijdrage uit onze regeling Immerse\Interact. Deze regeling is een samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en richt zich op cross-overprojecten tussen film, vormgeving en digitale cultuur. Digitale pioniers, interactieve en grafisch ontwerpers werken samen met regisseurs, scenaristen en producenten om vernieuwende mediaproducties tot stand te laten komen.

nerd_funk kreeg in 2019 de Film Fund DocLab Interactive Grant toegekend. Deze regeling is een samenwerking tussen het Filmfonds en IDFA DocLab, gericht op het stimuleren van experimentele samenwerkingen van nieuwe Nederlandse mediakunstenaars in internationale context.

Andere geselecteerde projecten voor de Gouden Kalf Beste Interactive zijn:

  • Eden’s Adventures van Abner Preis (A.Preis)
  • Exodus van Jasper Rietman (Submarine Channel)
  • Inktzwart van Iris van der Meule (Iris van der Meule)
  • Weightless Bricks Act II: Collaboration van Paula Strunden en John Cruwys (Soft Bodies)

Alle geselecteerde producties zijn vanaf 25 september te zien op de NFF Interactive Expo in Post Utrecht. De 40e editie van het Nederlands Film Festival vindt zowel online als op locatie plaats van 25 september t/m 3 oktober. Kijk voor meer informatie op filmfestival.nl.

Dit jaar is het nog mogelijk een aanvraag in te dienen voor Immerse\Interact. De deadline hiervan is 25 augustus 2020.

Bron+afbeelding: Nederlands Film Festival