Spring naar inhoud Spring naar footer

Twee projecten steun in kader van Thuthuka

Show Up van Reinier Smit en Solar van Jason Jacobs en Eva Bartels ontvangen beiden een ontwikkelingsbijdrage in het kader van Thuthuka, de in 2021 gelanceerde samenwerking tussen Zuid-Afrika en Nederland.

Thuthuka is een initiatief van de National Film and Video Foundation (NFVF) en het Nederlands Filmfonds (NFF) om de samenwerking tussen Zuid-Afrika en Nederland te bevorderen. Vanuit de Thuthuka regeling worden projecten gesteund die potentieel van hoge cinematografische kwaliteit zijn en van belang voor (inter)nationaal bioscooppubliek en filmfestivals.

Per jaar wordt aan maximaal 4 projecten toegekend: 2 aan majoritair Nederlandse en 2 aan majoritair Zuid-Afrikaanse filmproducties. De National Film and Video Foundation (NFVF) en het Nederlands Filmfonds maken het met de regeling mogelijk een bijdrage aan te vragen voor het schrijven van een origineel scenario voor een speelfilm, lange documentaire of animatiefilm die in coproductie tot stand komt.

De volgende majoritair Zuid-Afrikaanse films zijn geselecteerd voor een bijdrage:

Show Up

Schrijver: Reinier Smit
Producent: Spier Films en Dutch Mountain Film
Logline: Als ware queens van hun eigen Zuid-Afrikaanse woestijn, begint een queer performance ensemble aan een magische roadtrip om aandacht te vragen voor het extreme geweld waaronder onze LHBTI-gemeenschap heeft te lijden.

Solar

Schrijvers: Jason Jacobs, Devon Delmar & Eva Bartels
Producenten: Kate Schalk & Interakt
Logline: Wanneer een geomagnetische storm de elektriciteit en alle communicatiesystemen wereldwijd afsluit, tasten acht doorsnee mensen op het uiterste punt van Afrika in het duister over de vraag of ze de liefde, vergeving en betekenis zullen vinden die ze zo hard nodig hebben.

In de eerste ronde werden als majoritair Nederlandse films geselecteerd: Die wrede relaas van Vuilgat en Stilte van Aryan Kaganof en Brace Yourself van Thati Pele. De volgende Thuthuka deadline is op 31 oktober 2022.

Beeld: Show Up, Solar