Spring naar inhoudSpring naar footer

Twee nieuwe Nederlandse speelfilms en vijf documentaires ondersteund met realiseringsbijdrage

In de laatste toekenningsronde voor de zomerperiode zijn twee nieuwe Nederlandse speelfilms en vijf nieuwe documentaires gehonoreerd voor realisering. Het gaat om Kom hier dat ik u kus, het speelfilmdebuut van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden en The Hague Hilton van Boris Paval Conen. De gehonoreerde documentaires zijn: Ze noemen me Baboe van Sandra Beerends, Guided Tours van John Appel, Shangri-La (Paradise under Construction) van Mirka Duijn, Stop Filming Us! van Joris Postema en Paradijs in de Woestijn van Ike Bertels.

The Hague Hilton vertelt het verhaal van Poul Olsen, een bewaker in het UN Detention Centre van het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. Regisseur Boris Paval Conen maakte eerder onder meer First Mission (2010) en Kamp Holland (2016). Samen met Anjet Daanje maakte hij daarnaast de prijswinnende TV-serie De Geheimen van Barslet (2012). Kom hier dat ik u kus is de tweede roman van Griet op de Beeck die wordt verfilmd. In 2017 kwam Vele Hemels boven de Zevende uit in de bioscopen waarmee ruim 70.000 bioscoopbezoekers werden bereikt. Kom hier tot ik u kus is het speelfilmdebuut van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden die eerder internationaal furore maakten met de documentaire Ne Me Quitte Pas.

Een overzicht van alle realiseringstoekenningen in deze ronde:

Speelfilms:

Kom hier dat ik u kus
Regie en scenario: Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden
Producent: Submarine Film in coproductie met Lunanime (België)
Logline: Tragikomisch familiedrama over Mona, oudste dochter van een gezin waar de moeder op jonge leeftijd overlijdt. We zien hoe Mona zich als kind, twintiger en dertiger een weg door het leven baant. Terwijl iedereen over haar heen loopt probeert ze zich staande te houden in een wereld gevuld met ego’s en eigendenkers. Tot ze inziet dat het zo niet langer kan.
Toegekend bedrag: € 500.000

The Hague Hilton
Regie: Boris Paval Conen
Scenario: Anjet Daanje
Producent: Family Affair Films in coproductie met Zentropa (Denemarken) en A Private View (België)
Logline: Poul Olsen, een bewaker in het UN Detention Centre van het Joegoslavië tribunaal in Den Haag, hecht veel waarde aan zijn neutraliteit. Dit wordt in gevaar gebracht als hij verstrikt raakt in een spel van manipulatie en intrige tussen twee vermeende oorlogsmisdadigers en een slachtoffer.
Toegekend bedrag € 631.000

Documentaires:

Ze noemen me Baboe
Regie en scenario: Sandra Beerends
Producent: Pieter van Huystee Film & TV
Tegen de achtergrond van de koloniale geschiedenis vertelt deze documentaire het verhaal van ‘de baboe’, een Indonesisch kindermeisje.
Haar verhaal wordt voor het eerst verteld vanuit het Indonesische perspectief. Het is haar blik, haar stem, haar verhaal die de archiefbeelden, waar deze film uit bestaat, een nieuwe betekenis kunnen geven en haar ‘onzichtbare’ geschiedenis zichtbaar maken.
Toegekend bedrag: € 100.000

Guided Tours
Regie en scenario: John Appel
Producent: Cobos Films
Guided Tours is een film over gidsen bij monumentale rampplekken van de moderne geschiedenis, van Tsjernobyl tot Aleppo. Door de ogen van de gidsen zien we hoe een grote ramp verwerkt wordt en hoe de oude geschiedenis van de plek wordt ingehaald door de nieuwe.
Toegekend bedrag: € 101.228

Shangri-La (Paradise under construction)
Regie en scenario: Mirka Duijn
Producent: De Productie in coproductie met Momento & IDA|IDA
Een Tibetaans dorp leverde recentelijk ‘wetenschappelijk’ bewijs Shangri-La te zijn, naar een fictieve plek uit de roman Lost Horizon van James Hilton uit 1933. De filmmaker reist naar het dorp om er achter te komen dat de waarheid in Shangri-La veel complexer is dan nep versus echt of fictie versus realiteit en dat ze daar zelf een cruciale rol in speelt.
Toegekend bedrag: € 100.000

Stop Filming Us!
Regie en scenario: Joris Postema
Producent: DOXY
Toegekend bedrag: € 54.000

Paradijs in de Woestijn
Regie en scenario: Ike Bertels
Producent: BALDR Film
Logline: Een ogenschijnlijk harmonieuze samenleving van zwarte en witte inwoners in een afgelegen diamantstadje in de Namibische woestijn, dreigt haar paradiis te verliezen door de aanstaande sluiting van de mijn. Laten zij zich verjagen uit het paradijs of blijven zij om te vechten tegen de dreiging dat hun unieke Oranjemund een spookstad wordt, verzwolgen door het zand?
Toegekend bedrag: € 100.000


De eerstvolgende deadline voor Realisering Screen NL (speelfilm, documentaire en animatie) is
14 augustus 2018. Klik hier voor meer informatie. Kijk hier voor een overzicht van recent toegewezen bijdragen.