Spring naar inhoudSpring naar footer

Tien Filmfonds Shorts geselecteerd

Uit de 43 ingediende inzendingen zijn er binnen de regeling Filmfonds Shorts tien projecten geselecteerd die een realiseringsbijdrage ontvangen van maximaal €65.000.

Bij deze regeling staat de cinematografische verkenning centraal, waarbij de beginnende of ervaren regisseur op zoek gaat naar (de vernieuwing van) een eigen handschrift door middel van een originele, urgente en authentieke korte film. Dit heeft geleid tot een bijzondere en gevarieerde selectie kwalitatief hoogstaande projecten van eigenzinnige filmmakers, waaronder veel autodidact talent dat voortkomt uit Cypher Cinema en een talentregeling voor autodidacten en een productie vn de New Poducers Academy.

Een reis door de magische wereld achter de schilderijen om opa beter te leren kennen. Hoe integer kan een callcenter voor spirituele mentale ondersteuning zijn? Een historisch drama ten tijde van keizerin Sisi aan het Weense hof en een aantal opvallende projecten dat op integere wijze de gevolgen van suïcide als uitgangspunt neemt. De makers van deze ronde shorts schotelen de kijker intrigerende dilemma’s en werelden voor. Zoektochten waarbij de makers zichzelf niet sparen en bereid zijn diep te gaan om een cinematografische vertaling te vinden voor hun boeiende, verrassende en soms ongemakkelijke verhalen. Een veelbelovende nieuwe lichting van de 11e editie van de Filmfonds Shorts kan van start!

De volgende geselecteerde films zullen binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht worden:

Achter de Deur

Regie: Justus van den Elsen
Scenario: Justus van den Elsen en Freek Jansen
Producent: Make Way Film B.V.
Logline: Een jonge tekenaar die zijn stervende opa wil leren kennen, reist met hem mee naar een magische wereld achter de schilderijen, waar hij moet kiezen tussen het naleven van zijn opa’s droom of het volgen van zijn eigen hart.

Astro

Regie & scenario: Tim Ewalts
Producent: Stichting Room for Film
Logline: De timide en pas gescheiden Emily (43 jaar) is sceptisch als ze uit noodzaak, eind jaren 90, een nieuwe baan als medium begint in een paranormaal callcenter, maar leert naarmate de tijd vordert zich opnieuw open te stellen en connectie te maken met de mensen om haar heen.

Twee vrouwen staan naast elkaar met een witte muur op de achtergrond.
Behind the scenes: de jongere en oudere Jackie, gespeeld door Alisa Bloemendaal en Nynke Heeg

De Jackie's

Regie & scenario: Elvira Porcedda
Producent: Madhiha Duynhouwer
Logline: De 17-jarige sombere Jackie ontmoet op een vroege ochtend een vrouw die claimt haar oudere zelf uit de toekomst te zijn en is teruggekomen om haar te helpen.

Dochters

Regie & scenario: Shanice Kamminga
Producent: Family Affair Films B.V.
Logline: Wanneer Freya een bijzondere ontmoeting heeft met een jong meisje, ziet ze haar moeizame relatie met haar depressieve moeder opeens in een heel ander licht.

Een vrouw in negentiende eeuwse jurk voor de spiegel
Beeld Fanny

Fanny

Regie: Milder Sisters (Lotte Milder en Karlijn Milder)
Scenario: Rosanne Pel
Producent: Harpy Films B.V.
Logline: De ambitieuze kapster Fanny moet zien te overleven binnen de veeleisende wereld van het Weense hof. Als ze de geldende moraal en regels aan haar elegante laarsjes lapt, trekt ze tegen alle verwachtingen in de aandacht van de keizerin en de ogen van een groot publiek.

Twee mannen lachen naar elkaar: de een zit op een tafel, de ander staat ernaast.
Scenarist Sam Dijkstra en regisseur van Klas Rumi Kaul

Klas

Regie: Rumi Kaul
Scenario: Sam Dijkstra
Producent: Black Bee Productions
Logline: Wanneer een stagiair toezicht moet houden op een klas van een onderbezette basisschool, verliest hij de controle als een charismatische scholier uit is op een revolutie.

Niet meer

Regie: Kevin Kok
Scenario: Luca Izeboud
Producent: Pupkin Film B.V.
Logline: Nadat Moos zijn vriend Ravi, heeft verloren aan zelfdoding, vraagt hij zich af of hij meer had kunnen doen door met hem het moeilijke gesprek over zelfdoding aan te gaan.

Shadow of Injustice: Mother

Regie: Ibrahim Karatay
Scenario: Ibrahim Karatay en Lucas de Kort
Producent: DotInk B.V.
Logline: Rozhin(65) is een Koerdische moeder met een voorgevoel voor haar onaangekondigde dood. Ze onderneemt een gevaarlijke tocht in hun belegerde stad in Turks-Koerdistan om haar dochter en kleinkinderen een laatste bezoek te brengen. En een vrij rondlopende straathond die de menselijke absurditeit en wanhoop gadeslaat in deze magisch realistische film.

Spijkerbroekelite

Regie & scenario: Puck Litaay
Producent: Bandit Amsterdam B.V.
Logline: Als etiquette-expert Tilda (62) wordt uitgenodigd voor hét diner van de elite, zet ze alles op alles om de top van de sociale ladder te bereiken. Maar tijdens het diner stuit ze op de keiharde realiteit, wanneer ze beseft dat de elite haar nooit als gelijke zal zien.

Deel Twee (Docu)

Regie: Siu Ki Ho
Scenario: Johannes Hogebrink
Producent: Lunar produkties
Logline: Filmmaker Kiki Ho verliest in 2021 haar zus aan zelfdoding. Resoluut besluit ze naar het Schotse platteland te vertrekken, sluit zich af van de buitenwereld en stort zich volledig op het archiveren van haar zus’ kunst. Haar schilderijen en gedichten blijken een vehikel voor contact: middels intieme gesprekken legt ze de lange weg vast vanuit het donkere rouwisolement naar hereniging.

De regeling voorziet in de grote wens van de sector om meer continue mogelijkheden te creëren voor de productie van korte fictie en korte documentaires door nieuwe makers maar ook gevestigde makers die hun cinematografische grenzen willen beslechten.

De eerstvolgende deadline voor de Filmfonds Shorts staat op 18 september 2023.

Beeld: Achter de deur, De Jackie's, Fanny en Klas