Spring naar inhoudSpring naar footer

Tien Filmfonds Shorts ontvangen realiseringsbijdrage

Uit de 44 ingediende inzendingen zijn er binnen de regeling Filmfonds Shorts tien projecten geselecteerd die een realiseringsbijdrage ontvangen van maximaal € 65.000.

Bij deze regeling staat de cinematografische verkenning centraal, waarbij de beginnende of ervaren regisseur op zoek gaat naar (de vernieuwing van) een eigen handschrift door middel van een originele, urgente en authentieke korte film. Dit heeft geleid tot een bijzondere en gevarieerde selectie kwalitatief hoogstaande projecten van eigenzinnige filmmakers, waaronder veel autodidact talent dat voortkomt uit onder meer Cypher Cinema, Generation Inclusion en de New Poducers Academy.

Een worsteling met familieverhoudingen ten opzichte van vriendschap, een verstikkende moeder-dochterrelatie, maar ook pogingen om een ontwortelde familie weer bijeen te brengen vormen een thema. Het bespreekbaar maken van trauma, zowel als gevolg van seksueel misbruik als intergenerationeel conflict, wordt gedaan vanuit nieuwe perspectieven. Er zijn maar liefst drie projecten vanuit een vrouwelijk perspectief met body horrorelementen. De (dramatische) komische noot in deze editie wordt verzorgd door een project over een schrijver die na zijn mislukte laatste project voluit kiest voor engagement maar daarin wordt teruggefloten door zijn grootste fan. Eén documentaire deze ronde: Deel Twee is een intrigerend project over verwerking van de zelfdoding van een familielid.

De volgende geselecteerde films zullen binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht worden:

Als Vuur

Regie: Iniyavan Elumalai
Scenario: Maaike Hasselaar en Iniyavan Elumalai
Producent: DPPLR B.V. (hodn Doppler Media)
Logline: Een hechte groep Indiase homovrienden raakt ontwricht als een van hen kiest voor een gearrangeerd huwelijk in India, leidend tot een zoektocht naar vriendschap en identiteit.

Bispu

Regie & scenario: Elizabeth Francisco
Producent: Pantalla Chica Productions B.V.
Logline: Geconfronteerd met bizarre obstakels onderweg, een tiener moet haar ontwrichte familie overhalen om hun verschillen opzij te zetten om haar nicht, die aan het bevallen is, naar het ziekenhuis te brengen.

Deel Twee

Regie & scenario: Siu Ki Ho (Kiki Ho)
Producent: Staccato Films Amsterdam B.V.
Logline: Kiki verliest haar zus aan zelfdoding. Resoluut vertrekt ze naar het Schotse platteland, sluit zich af en stort zich volledig op het archiveren van haar zus’ kunst. De schilderijen blijken een vehikel voor contact: ze legt de weg vast vanuit donker rouwisolement naar hereniging. Met schuld als brandstof haalt ze alles uit de kast om haar zus, middels haar kunst, onvergetelijk te maken.

Fem(me)

Regie & scenario: Nina Noël Raaijmakers
Producent: Make Way Film B.V.
Logline: Na haar eerste, oncomfortabele seksuele ervaring ondergaat het lichaam van de jongvolwassen Fem verontrustende veranderingen.

Herman

Regie & scenario: Julian Verkerk
Producent: Makaki Productions
Logline: Herman is een komisch drama over de falende romanschrijver Herman Henkelman die na een afgang op televisie over zijn nieuwste boek besluit zijn publiek terug te winnen door alleen nog maar maatschappelijk geëngageerd werk te schrijven. Zijn grootste fan denkt hier echter anders over en doet er alles aan om dit te voorkomen.

Horizon

Regie & scenario: Bouba Dola `
Producent: PRPL B.V.
Logline: Na zijn reis richting een andere horizon, raken het toekomstige heden en het verre verleden vervlochten wanneer Haki (29) in zijn nieuwe land zijn verlies probeert te verwerken.

Hshouma

Regie & scenario: Nohaila Gamah
Producent: PRPL B.V.
Logline: Amina is een gepassioneerd tatoeëerder die worstelt met dissociaties en de complexe band met haar moeder. Met haar bovennatuurlijke intuïtie om misbruik te signaleren, probeert ze vrouwen te beschermen. Maar zal ze ook haar eigen cirkel van trauma kunnen doorbreken?

Pluto

Regie: Dylan Werkman
Scenario: Dylan Werkman & Dajo Leunge
Producent: Bandit Amsterdam B.V.
Logline: Pluto is een korte film over intergenerationele trauma’s die indirect en vaak stilzwijgend worden doorgegeven. In de film volgen we aanstaande vader David en zijn eigen vader Kees, die tijdens een ontmoeting na de dood van opa, de implicaties van het familietrauma ontdekt.

Sunny

Regie & scenario: German Guber
Producent: Flinck Film B.V.
Logline: De getalenteerde gitarist Fito (18) wil naar Nederland te verhuizen om zijn droom na te jagen, maar worstelt met het loslaten van zijn relatie met Sunny. Hij verkoopt zijn gitaar, klaar om Curaçao achter zich te laten. Maar de mysterieuze terugkeer van zijn gitaar laat hem zien dat sommige relaties voor altijd met je meereizen.

Wesp

Regie & scenario: Thessa Meijer
Producent: Halal Scripted B.V.
Logline: Tijdens een kampeervakantie in de Ardennen raakt Misha (28) geïnfecteerd met iets dat haar lichaam vreemd is. Terwijl er onderhuids iets begint te ontwikkelen, groeit ook de vraag: waar komt de werkelijke dreiging vandaan?

Over Filmfonds Shorts

De regeling voorziet in de grote wens van de sector om meer continue mogelijkheden te creëren voor de productie van korte fictie en korte documentaires door nieuwe makers maar ook gevestigde makers die hun cinematografische grenzen willen beslechten.

In de afgelopen jaren werden er vele korte films geselecteerd voor de Filmfonds Shorts, met sterke (inter)nationale resultaten voor zowel de films als de makers. Onder meer de films Magma Luca Meisters, Vlekkeloos van Emma Branderhorst, Wild van Jan Verdijk, en Import van regisseur Ena Sendijarević waren nationaal en internationaal zeer succesvol. Shorts spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het auteurschap van filmmakers.

Beeld: Deel Twee