Spring naar inhoudSpring naar footer

Het is weer mogelijk: slate funding voor productiehuizen

Vanaf vandaag kunnen productiemaatschappijen weer slate funding aanvragen bij het Filmfonds. Met slate funding biedt het Filmfonds tweejarige financiële steun aan zelfstandig opererende producenten voor de ontwikkeling van 4 tot 6 scenario’s voor speelfilms, lange animatiefilms en/of lange documentaires voor een divers publiek. De slate kan voortaan ook gebruikt worden voor de ontwikkeling van high-end series, korte (animatie)films of immersieve producties.  

Meer financiële ruimte, meer creatieve ruimte

De tweejarige bijdrage stelt productiemaatschappijen in staat bepaalde risico’s te verminderen en vergroot de capaciteit om talent aan te trekken én te behouden. De bijdrage zorgt bovendien voor continuïteit, zodat er duurzaam geïnvesteerd kan worden in de samenwerking tussen de scenaristen, regisseurs en producent. Slate funding stimuleert hiermee het cultureel ondernemerschap en versterkt de concurrentiepositie van de productiemaatschappij. 

Met de vrije ontwikkelruimte krijgt de productiemaatschappij de verantwoordelijkheid om de ambitie en potentie van de individuele projecten zelf af te wegen. Filmplannen voor speelfilm, lange animatiefilm en documentaire die binnen de slate-financiering worden ontwikkeld tot een vergevorderd scenario, kunnen in een later stadium bij het Fonds worden ingediend voor projectontwikkeling.  

Het opnieuw aanbieden van slate funding past in het beleid van het Filmfonds om makers meer financiële en creatieve ruimte in de ontwikkelingsfase van filmplannen te bieden. De verwachting is dat dit kan bijdragen aan het versterken van de kwaliteit van Nederlandse filmproducties.

De deadline voor indienen is maandag 7 oktober 2024 voor 17:00 uur CET.