Spring naar inhoudSpring naar footer

Oscar voor Hoyte van Hoytema

Als Filmfonds zijn we supertrots op Hoyte van Hoytema die vannacht in Los Angeles de Oscar voor Beste Cinematografie won voor de film Oppenheimer. Een terechte bekroning voor zijn altijd ‘eigen’, innovatieve stijl. Met zijn manier van kijken en werken is hij een ongelooflijk grote inspiratiebron voor jonge filmmakers. We feliciteren hem van harte!

Van Hoytema's unieke stempel is in al zijn werk terug te zien. Te midden van de grootse filmverhalen waar hij aan werkt, zoekt zijn lens altijd de mens - van dichtbij. Daarbij laat hij zich niet sturen door hoe het altijd is gedaan. Vanuit zijn eigen visie bouwt hij aan manieren om het voor elkaar te krijgen. Alleen al het laatste decennium laat een indrukwekkende lijst met films zien: Tinker Tailor Soldier Spy (2011), Her (2012), Interstellar (2013), Spectre (2015), Dunkirk (2017) en Tenet (2020).

Hij woont al jaren niet meer in Nederland, maar het Nederlandse licht, the famous Dutch light, is één van zijn inspiratiebronnen – mede gevoed door de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw en hoe schilders als Vermeer dat wisten weer te geven. Het was Van Hoytema die voor de blockbuster Dunkirk (2017), ook met regisseur Christopher Nolan, het IJsselmeer tipte als filmlocatie als alternatief voor het Nauw van Calais. Nadat 3 ministeries akkoord waren met de vergunningen voor alle actie in de lucht en het water werd er 19 dagen lang gefilmd. Topdagen voor de Nederlandse filmindustrie. De film Dunkirk werd destijds mede ondersteund vanuit de Film Production Incentive van het Filmfonds. Kijk hier hoe Van Hoytema terugkijkt op de setdagen voor Dunkirk op en boven het IJsselmeer destijds.

Beeld: Michael Baker / ©A.M.P.A.S.