Spring naar inhoud Spring naar footer

Oproep Oase 2021

Deadline: woensdag 1 september 2021

Voor Oase 2021 roepen we ervaren documentaire regisseurs op om filmplannen te ontwikkelen voor lange documentaires en daarvoor een aanvraag te doen.

In 2013 zijn het Nederlands Filmfonds het het Prins Bernhard Cultuurfonds deze vrijplaats gestart om de ontwikkeling van zogenoemde treatments - de verkorte versie van een script - te stimuleren. Na oplevering van het treatment kan de documentairemaker in samenwerking met een producent werken aan de verdere ontwikkeling en eventuele realisering van de documentaire.

Welke projecten zoeken we?

Lange documentaires (vertoningsduur van meer dan 70 minuten) met cinematografische ambitie.

Voor wie?

Als regisseur heb jij:

  • Tenminste drie documentaires van 50 minuten op je naam staan, die zijn uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek en/of uitgezonden op landelijke televisie;
  • En tenminste een lange documentaire van minimaal 70 minuten gemaakt die is uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek.

Daarnaast ben je niet verbonden aan een omroep.

Bijdrage

De aan te vragen bijdrage is € 8.000 voor research en ontwikkeling van een treatment. Het treatment moet binnen een jaar worden opgeleverd. Na oplevering van het treatment kan een productiemaatschappij een reguliere ontwikkelingsaanvraag indienen voor de verdere scenario-ontwikkeling van de documentaire. De bijdrage in het kader van Oase staat los van eventuele verdere aanvragen bij het Filmfonds.

Eerder kregen projecten als Burma Storybook van Corinne van Egeraat/Petr Lom een toekenning voor een treatmentontwikkeling. De documentaire werd geselecteerd voor verschillende festivals, met een internationale première op CPH: DOX in Kopenhagen. Stop Filming Us! van Joris Postema (Oase 2017) won de Best Dutch Movies That Matter Award in 2020 en Here we move, here we groove van Sergej Kreso (Oase 2016) ging in première tijdens IDFA 2020 en werd daar geselecteerd voor de Nederlandse competitie.

Klik hier voor meer informatie. Aanvragen kunnen t/m woensdag 1 september* 2021 bij het Filmfonds worden ingediend.

*De deadline voor Oase stond oorspronkelijk op dinsdag 30 maart 2021. In verband met de vele aanvraagmogelijkheden voor documentaire plannen in maart, is de deadline verschoven naar woensdag 1 september 2021.

Beeld: Stop Filming Us! van Joris Postema