Spring naar inhoudSpring naar footer

Nieuwe coproducties Nederland en Vlaanderen ondersteund

In de eerste ronde van 2019 ontvangen zes nieuwe coproducties tussen Nederland en Vlaanderen productiesteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Nederlands Filmfonds. In het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen het VAF en het Filmfonds participeren beide fondsen jaarlijks in speelfilmprojecten, animatiefilms en documentaires die in coproductie worden gerealiseerd.

De volgende majoritaire Vlaamse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning:
All-In (documentaire), €50.000 realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds
Regie en scenario: Volkan Üce
Producent: Cassette for timescapes (BE), Halal Docs (NL)
Logline: Twee Koerdische, onschuldige jongens worden aangenomen in een all-in hotel aan de Turkse Rivièra. Van de ene op de andere dag moeten ze meedraaien in een voor hen compleet nieuwe, absurde wereld. Kleurige bikini’s, eten à volonté en de eisen van het management zullen maken dat ze nooit meer dezelfde zijn.

Mijn vader is een Saucisse (speelfilm), €200.000 realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds
Regie: Anouk Fortunier
Scenario: Jean-Claude van Rijckeghem
Producent: A Private View (BE), The Film Kitchen (NL)
Logline: Zoë (11) is beste maatjes met haar vader. Wanneer hij in een bevlieging zijn baan van bankier opgeeft en besluit professioneel acteur te worden, komt het tot een ruzie tussen haar ouders. Zoë heeft als enige vertrouwen in het plan van haar vader en wil hem dan ook helpen zijn doel te bereiken.

De volgende majoritaire Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning:
The Hunter’s son (speelfilm), €200.000 realiseringsbijdrage van het VAF
Regie en scenario: Ricky Rijneke
Producent: Rotterdam Films (NL), De Wereldvrede (BE), Vintage Pictures (IS), Balapolis (PL)
Logline: Op een winterdag als de sneeuw alle contouren in het landschap vervaagt, wordt Rabbit veertien jaar. Zijn vader Lorenzo, een grensbewaker besluit dat zijn zoon nu oud genoeg is om te jagen. Maar in plaats van een viering neemt de ‘rite de passage’ een fatale wending. Terugkeer is onmogelijk, het is echter wel een nieuw begin.

De Wraak van Knor (lange animatie), €200.000 realiseringsbijdrage van het VAF
Regie: Mascha Halberstad
Scenario: Fiona van Heemstra
Producent: Viking Film (NL), A Private View (BE)
Logline: Als de negenjarige Babs van haar opa Tuitjes uit Amerika varkentje Knor cadeau krijgt, moet ze er alles aan doen om hem van haar ouders te mogen houden. Maar dan blijken niet haar ouders de grootste bedreiging voor Knor. Opa doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens.

Zee van tijd (speelfilm), €200.000 realiseringsbijdrage van het VAF
Regie: Theu Boermans
Scenario: Marieke van der Pol
Producent: Kaap Holland Film (NL), Eyeworks Film & TV Drama (BE)
Logline: Twee jonge mensen in de jaren zeventig, vol dromen en idealen, beleven een grote liefde. Een noodlottig ongeval op zee drijft hen uit elkaar. Zesendertig jaar later staan ze opnieuw tegenover elkaar en krijgen ze een twee kans om het verlies samen te verwerken. Hun liefde voor elkaar is nooit gestopt.

Club Heaven (documentaire), €50.000 realiseringsbijdrage van het VAF
Regie en scenario: Jona Honer
Producent: BALDR film (NL), Clin d'oeil films (BE)
Logline:
Zou het kapitalisme een religie zijn, dan zijn de Chinese Electronic Dance Music Clubs haar gebedshuizen. In deze clubs ontvouwt zich een materialistisch ritueel waarin de waarden van geld en status gevierd en geëerd worden. Door nauwkeurige observatie van de mensen in de club tijdens één avond (één dienst) zien we hoe het materialisme het spirituele domein betreedt.

Gehonoreerde projecten 2018
In 2018 werden gehonoreerd: De Belgische speelfilms De Gebroeders Schim (Michael van Ostade), The Barefoot Emperor (Jessica Woodworth & Peter Brosens), De Patrick (Tim Mielants), de Belgische documentaires Het Mirakel van Almería (Moon Blaisse), Dark Rider (Eva Küpper), Flux (Kristof Bilsen), de Belgische animatiefilms Little Ox (Patrick Vandebroeck), De onbekende Soldaat (Caroline van Kerckhoven), de Nederlandse speelfilms After the Storks (Joost van Ginkel), Shit Happens (Anna van der Heide), Nr 10 (Alex van Warmerdam), Kom hier dat ik u kus (Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden), Paradijs in de Woestijn (Ilke Bertels), de Nederlandse documentaires The Naked Oyster (Willemiek Kluijfhout), Last Male Standing (Floor van der Meulen) en de Nederlandse animatiefilm Coppelia (Jeff Tudor, Ben Tesseur, Steven De Beul).

Nieuwe deadlines 2019
Voor 2019 zijn er nog twee nieuwe rondes voor Realisering minoritaire coproductie met VAF. De deadlines zijn: 9 april 2019, 10 september 2019. Klik hier voor meer informatie.

Foto: Coppelia, toekenning Realisering minoritaire coproductie met VAF in 2018