Spring naar inhoudSpring naar footer

Investeringsverplichting voor streamingdiensten gaat 1 januari 2024 in

Streamingdiensten met een omzet van meer dan 10 miljoen euro gaan 5% van hun Nederlandse jaaromzet investeren in Nederlandse producties. Vandaag heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu. De wet gaat in op 1 januari 2024.

Het Filmfonds verwelkomt het besluit. Voor een sterke, innoverende Nederlandse filmsector is het van grote meerwaarde dat naast publieke financiers ook marktpartijen investeren in kansrijke nieuwe projecten. De verwachting is dat de investeringsverplichting jaarlijks zo’n 40 miljoen euro extra aan investeringen in de Nederlandse film- en televisiesector oplevert.

De nieuwe wet geldt voor streamingdiensten met een jaaromzet in Nederland van meer dan 10 miljoen euro. De streamingdiensten mogen investeren in alle typen producties met uitzondering van sport. Ten minste de helft van het bedrag moet gaan naar Nederlandse films, series en documentaires en minimaal 60% van de producties moet gemaakt zijn door een onafhankelijk producent. Jaarlijks zal een overzicht worden gepubliceerd in welk typen producties er wordt geïnvesteerd. Na drie jaar zal in opdracht van het Ministerie van OCW een eerste evaluatie plaatsvinden over hoe de nieuwe regeling in de praktijk werkt.