Spring naar inhoudSpring naar footer

Films kijken vanaf de bank

Door de nieuwe maatregelen omtrent de bestrijding van COVID-19 zijn de bioscopen op slot, worden premières uitgesteld en wordt het ene na het andere filmfestival gecanceld. Gelukkig zit Nederland wel binnen, maar niet stil en zijn er genoeg online initiatieven (ontstaan) om je de komende weken tegemoet te komen.

Film.nl

Op zoek naar een film of serie en waar je deze on demand, op dvd/Blu-ray en op TV kunt vinden? Film.nl is het antwoord op al je vragen.

Picl.nl

Bioscopen en filmhuizen sluiten in verband met het coronavirus hun deuren, maar werken wel samen met streamingsplatform Picl, een samenwerking tussen 21 Nederlandse filmhuizen en de Stichting Nederlandse Filmpromotie, met steun van het Nederlands Filmfonds. Picl maakt het mogelijk om een flink aantal bioscoopfilms ook thuis te bekijken. Klik hier voor Picl en bekijk ook de twaalf filmtips van de VPRO voor de streamingdienst.

Cinetree

Cinetree breidt hun collectie elke maand uit met 15 nieuwe films en documentaires. Per maand betaal je €7,99 voor een lidmaatschap, maar je kunt - lid of niet lid - ook losse films huren. Sinds 4 april 2020 is er ook vermaak voor de jongsten onder ons met Cinetree Kids. Cinetree biedt daarnaast de korte film podium, door de meest inspirerende en bijzondere films op te nemen in hun Korte Filmcollectie. Deze collectie is gratis te bekijken.

IDFA

Het International Documentary Festival Amsterdam heeft onder het mom 'engagement in tijden van corona' besloten om ruim 300 documentaires gratis online te zetten. De films komen uit de periode 1988-2019 en vind je hier.

Movies that Matter

Filmfestival Movies that Matter zou eigenlijk morgen 20 maart van start gaan in Den Haag. De organisatie heeft echter het festival moeten annuleren, maar ook zij bieden een aantal festivalfilms online aan. Vanaf vrijdag 20 maart staat er een selectie films (tegen betaling) op Picl.nl. Lees hier meer of ga direct naar Picl.nl.

My Darling Quarantine Short Film Festival

Een groep programmeurs van internationale korte filmfestivals zoals Go Short, maar ook van Cannes, Berlijn, Locarno en Black Nights hebben hun krachten gebundeld en organiseren het My Darling Quarantine Short Film Festival via het Talking Shorts platfom. Kijk, deel en doneer want 50% van de inkomsten gaat naar Artsen zonder Grenzen en de andere 50% naar organisaties en instellingen uit de culturele sector die extra hulp behoeven in deze roerige tijden.

De Feature Film Corona Quarantaine Challenge

Je hebt nog een paar dagen de tijd voor de deadline van Ateliers, onze regeling voor beginnende scenaristen. Mocht je nog een spoedcursus script schrijven nodig hebben, dan helpt regisseur en scenarist van o.a. Penoza en Nieuwe Buren Willem Bosch je graag via zijn Instagram account. De komende twee weken geeft hij een mini masterclass over het schrijven van een speelfilm scenario.

Cinedans

Ook Cinedans FEST '20 heeft moeten annuleren. Maar van 25 t/m 30 maart kun je toch een aantal mooie films uit hun programma zien op Cinedans WEB. Per dag wordt het programma aangevuld totdat het op 29 maart compleet is. De totale Cinedans WEB special is daarna nog één dag te zien op 30 maart. Kijk hier.

IFFR Unleashed

De streamingdienst van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), IFFR Unleashed, biedt sinds 2018 het hele jaar door films van onafhankelijke filmmakers aan. Je kunt er onbeperkt films kijken voor €5 per maand, of maar je kunt ook per film betalen. Tijdens deze periode van social distancing biedt de dienst nu ook Mariano Llinás' 14 uur durende meesterwerk La Flor gratis aan.

Vitamine Cineville

Eerder gaf Cineville al aan alle abonnementen te pauzeren vanwege het coronavirus en de sluiting van de bioscopen. In de plaats daarvan is er nu Vitamine Cineville: de manier voor pashouders om de komende drie weken een kleine selectie gloednieuwe films online te bekijken. Maar ook voor minder nieuwe films en echte klassiekers kun je terecht bij Vitamine Cineville. Op vrijdag 27 maart wordt de eerste Vitamine Cinevill Viewing Party georganiseerd, met een live Q&A met Jumbo-regisseur Zoé Wittock.

FestivalScope.com

Helaas worden veel filmfestivals verzet of geannuleerd. Gelukkig vinden steeds meer festivals hun weg online, waardoor de editie van 2020 volledig digitaal of in VR plaatsvindt, of wordt een deel van de festival selectie online gedeeld. Soms gratis, soms betaald, maar op de website FestivalScope.com houd je het allemaal bij.

CineMember

CineMember biedt de volgens hen de grootste collectie kwaliteitsfilms van Nederland en België. Om de meer dan 700 arthousefilms te zien moet je wel even lid worden, maar sinds kort bieden ze een gratis proefperiode van twee weken.

Corona Cinema

Je kunt je aanmelden bij de Nederlandse WhatsApp-groep Corona Cinema om samen met anderen in de groep samen een film te kijken. Virtueel samen dan.

Go Short Online

Afgelopen 1 april zou de 12e editie van het Go Short filmfestival van start gaan. In plaats daarvan heeft de organisatie besloten een eigen streamingplatform op te zetten, om onder andere de officiële competities van Go Short 2020 en de In Focus en Current Issues programma's vanaf 15 april t/m 13 mei online te vertonen tijdens Go Short Online. Houd het in de gaten.

Playgrounds Online Festival

Op 16 april gaat de online versie van Blend festival, Playgrounds Online Festival, van start. Heb je behoefte aan een pauze tussen het film kijken door, schakel dan over naar talks met sprekers over design en concept art in animatie, films en games.

MOOV Festival 2.0

MOOOV is een initiatief van onze zuiderburen en selecteert films van over de hele wereld. Van 21 april tot 4 mei kun je online genieten van films die anders in het programma van MOOOV Filmfestival 2020 zouden staan.

Nieuwe Filmers - Korte Film van de Dag

Nieuwe Filmers is een platform voor jonge, professionele filmmakers, film gerelateerde makers en filmgeinteresseerden. Tot en met 28 april vertonen zij op hun Facebookpagina en op nieuwefilmers.nl een korte film van maximaal 10 minuten uit de collectie van het Nieuwe Filmers One Week Film Project.

Nederlandse films on demand en op tv

Het Nederlands Film Festival heeft alle Nederlandse film on demand en op tv op een rijtje gezet.

Afbeelding: Picl.nl