Spring naar inhoudSpring naar footer

Drie internationale coproducties met Nederlands aandeel geselecteerd voor bijdrage

In de eerste ronde van 2023 zijn vanuit de regeling Realisering minoritaire coproductie speelfilm, lange animatie en documentaire drie projecten geselecteerd voor een bijdrage.

Met deze regeling ondersteunt het Filmfonds eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties met een substantiële creatieve en technische inbreng van Nederland.

De volgende producties - allemaal speelfilms - ontvangen een bijdrage:

Two Prosecutors (speelfilm)

Regisseur en scenarist: Sergei Loznitsa
Producent: SBS Productions (FR)
Coproducent: Atoms en Void (NL)
Logline: De film speelt zich af in 1937. Mikhail Kornev, een jonge man die net zijn studie rechten heeft afgerond, staat te popelen om zijn carrière te beginnen bij het plaatselijke parket. De allereerste opdracht die hij krijgt– het onderzoeken van een klacht die onverwachts binnenkomt uit de stadsgevangenis – brengt Kornev oog in oog met de duivelse realiteit van het Sovjetsysteem.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Armand (speelfilm)

Regisseur en scenarist: Halfdan Ullmann Tøndel
Producent: Eye Eye Pictures (NO)
Coproducent: Keplerfilm (NL)
Logline: Op een noodlottige middag in een verlaten school, wordt een alleenstaande moeder en bekende actrice geconfronteerd met het nieuws dat haar zesjarige zoon zijn beste vriend zou hebben lastiggevallen. Was het onschuldig kinderspel, of ernstiger? De ouders komen in een strijd terecht om geloofd te worden, het verleden wordt erbij gehaald en het blijkt onmogelijk nog te weten wie de waarheid spreekt.
Toegekende bijdrage: € 130.000,-

The Squirrel
The Squirrel

The Squirrel (speelfilm)

Regisseur en scenarist: Markus Lehmusruusu
Producent: Bufo (FI)
Coproducent: Volya Films (NL)
Logline: In een toekomst zonder natuur of dieren ontdekt Pasi, een eenzame, goedhartige ontwerper van synthetische dieren, per ongeluk de laatste levende eekhoorn ter wereld. Pasi besluit de regels te trotseren en de eekhoorn te helpen, maar dit gaat niet helemaal zoals Pasi had gepland - de eekhoorn wordt depressief, en Pasi wordt verliefd.
Toegekende bijdrage: € 225.000,-

De eerstvolgende deadline voor de regeling Realisering minoritaire coproductie speelfilm, lange animatiefilm en documentaire en de regeling Realisering minoritaire coproductie korte animatie en onderzoek & experiment is maandag 8 mei 2023.

Beeld: Two Prosecuters