Spring naar inhoud Spring naar footer

Dertien projecten geselecteerd voor ronde Immerse\Interact

Het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunen in het kader van de samenwerkingsregeling Immerse\Interact dertien projecten binnen het interdisciplinaire medialandschap. Het gaat hierbij om negen ontwikkelings- en vier realiseringsbijdragen.

Immerse\Interact richt zich op de cross-over tussen film, vormgeving en digitale cultuur. Artistiek onderzoek en experiment op het vlak van digital storytelling en de inzet van interactieve of immersieve media staan hierbij centraal.

De volgende negen projecten ontvangen een ontwikkelingsbijdrage:

Mask Maker and the Tree

Maker: Abner Preis
Producent: Institute of Time B.V.
Logline: Met een combinatie van VR en interactieve performance verbeeldt MASK MAKER AND THE TREE het idee van geluk en de blinde prijs ervan, terwijl de deelnemers een actieve rol aannemen en een groep dorpelingen spelen die op een moeilijke reis gaan om een boom te vinden die ze willen omhakken omwille van hun eigen geluk.
Toegekende bijdrage: €25.000

The Hongkongers Project

Makers: Yan Ting Yuen, Doris Yeung
Producent: Docmakers B.V.
Logline: The Hongkongers Project is een immersief en interactief digitaal project dat tot doel heeft het behoud van de identiteit van Hongkong in de cyberspace van de diaspora te onderzoeken en te construeren, voordat deze voor altijd verdwijnt.
Toegekende bijdrage: €30.000

De Mars

Makers: Leo Erken, Frieda Gustavs, Cris Mollee, Malou Minkjan
Logline: De Mars is het tweede deel van een drieluik in virtual reality rond de thema’s vrouwenrechten, oorlog en macht. DE MARS nodigt de bezoeker uit om na te denken over oorlog.
Toegekende bijdrage: €15.000

"A.''

Makers: Tatiana Ros, Thomas Brand, Jerzy Bielski
Logline: Een moderne kluizenaar keert zich af van de samenleving en trekt zich terug op open zee, waar hij wordt geplaagd door visioenen van de wereld die hij achter zich wil laten. Als hij probeert te vluchten voor de confrontatie met zijn eigen denkbeelden raakt hij steeds dieper verstrikt in de kamers van zijn onderbewuste.
Toegekende bijdrage: €17.500 + €2.500 aanvullende bijdrage

Inwards

Makers: Steye Hallema, Paul Staring
Producent: WildVreemd
Logline: Inwards is een virtuele reis door het landschap van je eigen onderbewustzijn op basis van eeuwenoude kennis. Durf jij te weten wat jij eigenlijk al wist?
Toegekende bijdrage: €18.000

Beautify

Maker: Isaura Sanwirjatmo
Logline: Beautify richt zich op het nieuwe vrouwelijke schoonheidsideaal dat snel dominant aan het worden is met als gevolg dat steeds meer vrouwen over de hele wereld er identiek uitzien. Dat nieuwe schoonheidsideaal is ontstaan met de komst van filters, influencers en toegankelijke cosmetische ingrepen als fillers en wordt wereldwijd digitaal verbreid. Middels het project wil ik dit fenomeen in een grotere maatschappelijke en sociaal-economische context plaatsen.
Toegekende bijdrage: €19.820

Waiting for Cows

Makers: affect lab
Producent: CCC
Logline: Waiting for Cows is een immersieve ervaring in de vorm van een data- driven installatie en een culinair evenement. Het project, in samenwerking met Nirit Peled, vertelt het intieme verhaal van zorg en verlies van de Nederlandse melkveehouderij waarin de koe centraal wordt gezet.
Toegekende bijdrage: €30.000

Otherworlds

Maker: Sophia Bulgakova
Producent: Stichting FIBER
Logline: Otherworlds is een multidimensionale participatieve performance binnen de virtuele en fysieke realiteit. Ontstaan uit artistiek onderzoek naar Oekraïense tradities, komen paganisme van verschillende culturen en aangrenzende magische praktijken samen met een hedendaags discours over visuele cultuur en technologie. Het biedt een transformatief, meeslepend ritueel.
Toegekende bijdrage: €30.000

ROAMance

Makers: Stanislaw Liguzinski, Ibrahim Quraish
Producent: Revolver Amsterdam B.V.
Logline: ROAMance is een VR-ervaring die diepe connecties vormt in een wereld die gedomineerd wordt door de oppervlakkigheid van dating apps. Het viert de ontmoeting en moedigt aandacht aan door de gebruiker op een spannende virtuele wandeling te zetten met een volmaakte vreemdeling wiens eigenschappen ze moeten bedenken op basis van hun interacties alleen.
Toegekende bijdrage: €25.000 + €5.000 aanvullende bijdrage distributie

De volgende vier projecten ontvangen een realiseringsbijdrage:

Metamorphosis

Makers: Camiel Schouwenaar, Raimond Reijmers, Happy Ship Studio
Producent: Happy Ship B.V.
Logline: De VR ervaring METAMORPHOSIS is een surrealistische trip vol visuele vondsten. De speler stapt in de rol van Gregor Samsa en verandert zonder enige verklaring van mens naar een insect. De literaire klassieker van Kafka omgetoverd tot een multidimensionale cinematografische beleving!
Toegekende bijdrage: €95.000 + €5.000 aanvullende bijdrage distributie

SoulPaint

Makers: Niki Smit, Sarah Ticho
Producent: Monobanda
Logline: SoulPaint is a VR project in which participants can discover, meet and choreograph their own emotions, powered by the union of immersive storytelling, neuroscience and play. Players use a range of creative tools to express their emotional experience onto a 3D body, and physically express their emotions.
Toegekende bijdrage: €100.000

Eigengrau

Maker/producent: Zalan Szakacs
Logline: Eigengrau is een immersieve cinematische ervaring, een ritueel in totale duisternis dat gebruik maakt van licht, nevel, geluid, geur en beweging. Een op maat gemaakte LED-cirkel creëert een perceptuele lichtcilinder in de ruimte. Szakács zal experimenteren met illusies, perceptie en cognitieve ervaringen – waarbij in een 360° totale omgeving het immersieve karakter van het werk verder wordt versterkt.
Toegekende bijdrage: €30.000

Shadowtime

Makers: Kathryn Hamilton, Deniz Tortum
Producent: Institute of Time B.V.
Logline: Shadowtime is een VR-ervaring die de relatie onderzoekt tussen digitalisering, virtuele werelden en klimaatverandering. SHADOWTIME reflecteert op onze inspanningen om een virtuele replica van de werkelijkheid te creëren temidden van de werkelijke ecologische ineenstorting, en hoe Virtual Reality technologie een vervanging en afleiding is van verlies en afwezigheid in de fysieke wereld.
Toegekende bijdrage: €100.000 + €5.000 aanvullende bijdrage distributie

Deadline Immerse\Interact en Immerse\Interact XL

De volgende deadline voor Immerse\Interact is op dinsdag 30 augustus 2022.

Makers kunnen daarnaast hun projecten aanvullend ondersteunen door voor dezelfde deadline aan te vragen voor Immerse\Interact XL. De XL-bijdragen kunnen worden ingezet voor activiteiten om hoge internationale ambities waar te maken, productiewaarde toe te voegen en ruimte te geven voor grensverleggend media-onderzoek in een internationale context. Nieuwe projecten, maar ook projecten met internationale potentie die al een ontwikkelings- of realiseringsbijdrage vanuit Immerse\Interact hebben ontvangen, kunnen indienen.

Voor vragen kun je contact opnemen met de coördinator van de regeling, Sean Gilis van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, of met projectbegeleider Nienke Doekes van het Filmfonds. Beide regelingen vallen onder het subsidiereglement van het Nederlands Filmfonds.

Beeld: Mask Maker and the Tree, Soulpaint, De Mars, “A.”, Otherworlds, ROAMance, Metamorphosis, Soulpaint, Eigengrau, Shadowtime,