Spring naar inhoudSpring naar footer

€ 7,3 miljoen Netherlands Film Production Incentive voor 14 filmprojecten en 4 High-end TV-series

In de eerste ronde van de Netherlands Film Production Incentive van 2023 zijn bijdragen verleend aan in totaal 18 producties voor een totaalbedrag van € 7,3 miljoen. Het gaat om 10 speelfilms, 4 documentaires, 3 dramaseries en 1 documentaireserie, waarvan 7 internationale coproducties. Dit genereert ruim € 27,6 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland binnen het gehele spectrum van de nationale filmprofessionals en filmbedrijven.

In deze ronde is onder andere een bijdrage verleend aan:

Anna Ist (speelfilm)

Regie: Rosanne Pel
Scenario: Rosanne Pel
Nederlandse producent: Family Affair Films
Coproducent: Junafilm (DE)
Logline: Na een verontrustende en absurde familie-vakantie, confronteert Anna (35) haar moeder en zus met het feit dat ze haar grens hebben overschreden. Anna’s laatste poging tot toenadering is een ultieme provocatie, en tegelijkertijd een definitief betoog gehoord te worden.
Toegekende bijdrage: € 325.013,-

Beats of Love (speelfilm)

Regie: Raf en Jan Roosens
Scenario: Bert Van Dael, Raf en Jan Roosens
Nederlandse coproducent: PRPL
Hoofdproducent: Savage Film (BE)
Coproducent: Rococo (BE)
Logline: Beats of Love is een muzikale film over de scheiding tussen de dertienjarige Gloria en haar moeder.
Toegekende bijdrage: € 45.000,-

Bed & Breakfast (speelfilm)

Regie: Ruud Schuurman
Scenario: Anna Pauwels
Nederlandse producent: Tom de Mol Productions
Logline: Een sociaal onhandige workaholic neemt in een opwelling ontslag om zich vervolgens in een Gronings dorp vol zonderlingen op haar nieuwe toekomst te bezinnen terwijl ze de aanwezige vrijgezellen om haar vinger windt.
Toegekende bijdrage: € 352.000,-

Bon Bini Holland 4 (speelfilm)

Regie: Pieter van Rijn
Scenario: Michel Bonset
Nederlandse producent: Kaap Holland Film
Logline: Wanneer Judeska een deal sluit voor een filiaal in Azië, worden zij en Ping Ping opgelicht door de mysterieuze zakenman Lo Pei Chan. Ze reizen samen met Rajesh, Kofi en Nolti af naar Bangkok en gaan een levensgevaarlijke inbraak plegen om zo hun restaurant en hun vriendschap te heroveren.
Toegekende bijdrage: € 921.975,-

In Your Shadow
In Your Shadow

In Your Shadow (documentaire)

Regie: Thabi Mooi, Tom Fassaert
Scenario: Thabi Mooi, Tom Fassaert
Nederlandse producent: EVDJ
Coproducenten: Long Story Short (ZA), Les Films d’Ici (FR)
Logline: Na zevenendertig jaar stilte besluit filmmaker Thabi het zwijgen in haar familie te doorbreken en haar vaders geheime verleden als Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder te onderzoeken. Op zoek naar de wortels van zijn zwijgen en hun verstoorde band, neemt zij haar vader mee op een reis langs zijn voetsporen in ballingschap.
Toegekende bijdrage: € 180.000,-

Juf Braaksel en de magische Ring (speelfilm)

Regie: Aram van de Rest
Scenario: Michiel Peereboom
Nederlandse producent: AM Pictures
Logline: Lotte en Thijs hebben een lieve juf, juf Evi. Maar dan wordt de enge juf Brakel directeur en alles verandert: Ze moeten een plan bedenken om van die akelige juf Braaksel af te komen! Kan de magische ring van juf Evi daar misschien bij helpen?
Toegekende bijdrage: € 284.426,-

Lucca Mortis (speelfilm)

Regie: Peter Greenaway
Scenario: Peter Greenaway
Nederlandse coproducent: Witfilm
Hoofdproducent: Facing East Entertainment (CH)
Coproducent: The Family (IT)
Logline: Een Amerikaanse schrijver die als nalatenschap een boek met korte verhalen wil achterlaten, reist met zijn familie naar het mooie Lucca in Italië. Zijn zoektocht naar zijn afkomst gebruikt hij als inspiratie en onderzoek naar hedendaagse vragen over universele levensduur en sterfelijkheid.
Toegekende bijdrage: € 625.632,-

De Man met de Glimlach (documentaire)

Regie: Paul Cohen
Scenario: Paul Cohen
Nederlandse producent: Witfilm
Logline: Mijn Joodse vader, in het ‘jappenkamp’ bijna bezweken aan honger en ziekte, reist in maart 1947 met de trein door het verwoeste Duitsland. Hij voelt slechts wrok en haat tegenover het Duitse volk, totdat hij een uitgehongerd Duits meisje ziet. Zijn reis wordt gespiegeld aan een aantal treinreizigers in het nu, iedere reiziger heeft een verhaal over de eigen compassievolle weg naar vergeving.
Toegekende bijdrage: € 145.778,-

De Mannenmaker (speelfilm)

Regie: Jamel Aattache
Scenario: Rene Molenaar, Michiel Peereboom
Nederlandse producent: Talent United
Logline: De Mannenmaker is een originele komedie over (zelf)vertrouwen en het geloven in jezelf. De 40-jarige Anne transformeert kansloze mannen tot gewilde exemplaren, maar ontdekt nu dat alles wellicht voor niets is geweest.
Toegekende bijdrage: € 285.414,-

Metamorfose (documentaire)

Regie: Pim Zwier
Scenario: Pim Zwier
Nederlandse producent: Moondocs
Logline: Maria Sibylla Merian gaf de metamorfose van vlinders gedetailleerd weer in gravures en schilderijen. Onbelemmerd door de conventies van de 17e eeuw, wijdde ze haar leven aan kunst en wetenschap. Metamorfose is een onconventionele documentaire over een kunstenares, die ook oog had voor wat er buiten de insectenwereld gebeurde.
Toegekende bijdrage: € 124.549,-

Nesjomme
Nesjomme

Nesjomme (documentaire)

Regie: Sandra Beerends
Scenario: Sandra Beerends
Nederlandse producent: Family Affair Films
Logline: Nesjomme (Joodse ziel) brengt de vooroorlogse Joodse gemeenschap in Amsterdam tot leven, geïnspireerd op getuigenissen, verbeeld door archiefmateriaal en verteld vanuit het perspectief van de stad zelf.
Toegekende bijdrage: € 145.637,-

Behind the scenes bij The Occupant
Behind the scenes bij The Occupant

The Occupant (speelfilm)

Regie: Hugo Keijzer
Scenario: Hugo Keijzer, R.J. Minneboo, Phil Howe
Nederlandse producent: Revolver Amsterdam
Coproducenten: Electric Shadow Company (VK), 20 Steps Productions (GE), Studio Artizm (GE)
Logline: Wanneer een jonge geologe een mysterieuze helikoptercrash overleeft, is ze op zichzelf aangewezen om weg te komen uit de onvergeeflijke Georgische bergen, totdat blijkt dat ze niet alleen is.
Toegekende bijdrage: € 408.197,-

Wettelen (speelfilm)

Regie: Dimitri Verhulst (BE)
Scenario: Dimitri Verhulst (BE)
Nederlandse coproducent: Graniet Film
Hoofdproducent: CZAR Film &TV (BE)
Logline: Een bonte groep familieleden en vrienden stappen achter een lijkwagen op weg naar de laatste rustplaats van de overleden moeder. Tijdens de wat woelige rouwmars, die enkele dagen zal duren, krijgen de nabestaanden de tijd om elkaar beter te leren kennen en enkele oude familiegeheimen te ontrafelen. Wanneer de moeder in Wettelen wordt begraven, blijken alle familiebanden stevig door elkaar geschud.
Toegekende bijdrage: € 126.652,-

The Wolf, the Fox and the Leopard (speelfilm)

Regie: David Verbeek
Scenario: David Verbeek
Nederlandse producent: Lemming Film
Coproducenten: Feline Films (IE), Deal Productions (LU)
Logline: Wanneer een door wolven grootgebracht meisje in het bos wordt aangetroffen, wordt ze in een lab onderworpen aan een reeks testen en onderzoeken. Nadat een tweetal milieuactivisten haar bevrijdt omdat ze haar zien als een potentiële redder van de wereld, moet ze op eigen benen leren staan en haar eigen keuzes maken.
Toegekende bijdrage: € 350.999,-

High-end TV-series

Bennie (dramaserie)

Regie: Jamille van Wijgaarden, Albert Jan van Rees
Scenario: Karen van Holst Pellekaan
Nederlandse producent: Lemming Film
Afleveringen: 8 x 50 minuten
Logline: Wanneer de verstandelijk beperkte Bennie achttien wordt, wil hij volwassen zijn: een baan, vriendin en eigen woning. Zijn onnavolgbare en hartverwarmende pogingen om zijn leven te veranderen, zetten niet alleen Bennie's eigen wereld op z’n kop, maar dagen ook zijn gezinsleden uit om hun levenskeuzes te heroverwegen.
Toegekende bijdrage: € 1.500.000,-

Escape from Albatros (dramaserie)

Regie: Jamille van Wijngaarden
Scenario: Tamara Bos, Janna Grosfeld
Nederlandse producent: NL Film & TV
Afleveringen: 8 x 25 minuten
Logline: In de über-efficiënte maatschappij van 2040 zakken de oma van Jayson (12) en de opa van Maud(12) voor de jaarlijkse competentietest voor 68-plussers en mogen gaan ‘genieten’ op senioreneiland Albatros. Maar is dat wel echt genieten...?
Toegekende bijdrage: € 570.652,-

Jackson & Malone

Jackson & Malone (dramaserie)

Regie: Max Porcelijn
Scenario: Hans Teeuwen, Max Porcelijn
Nederlandse producent: Kaap Holland Series
Afleveringen: 6 x 35 minuten
Logline: Als in het idyllische Spulne een aantal bejaarden wordt vermoord, wordt besloten het zwaarste middel in te zetten: Jackson & Malone. Samen met deze twee agenten wordt de kijker steeds dieper de wereld van Spulne ingezogen, maar om het mysterie te ontrafelen zullen de twee uiteindelijk toch echt hun eigen donkere verleden onder ogen moeten zien.
Toegekende bijdrage: € 840.000,-

Theo van Gogh, de Hunkering (documentaireserie)

Regie: David de Jongh
Scenario: David de Jongh
Nederlandse producent: Pieter van Huystee Film & TV
Afleveringen: 4 x 40 minuten
Logline: De serie onderzoekt de verborgen motieven van een man die de demonen in zijn geest op een unieke manier weet vorm te geven in zijn films, interviews en columns. De radicale manier waarop hij hunkert naar liefde, aandacht en vrijheid stuit uiteindelijk op onherroepelijke grenzen in zijn privéleven en op de waanzin van een moslimfundamentalist
Toegekende bijdrage: € 149.429,-

Komende indienronde 2023

De indiendeadline voor de eerstvolgende aanvraagronde voor Netherlands Film Production Incentive voor zowel filmproducties als high-end TV-series is 8 mei 2023. De Stimuleringsmaatregel biedt een financiële bijdrage in de vorm van een cash rebate over de kwalificerende productiekosten die aantoonbaar in Nederland worden besteed.

Beeld: Anna Ist, In Your Shadow, Nesjomme, behind the scenes bij The Occupant (door Bram van Woudenberg), Jackson & Malone