Talentontwikkeling in de Regio (Broedplaats)
Een regionale broedplaats (talenthub) kan een bijdrage aanvragen voor een samengesteld programma van op film gerichte en projectmatig opgezette activiteiten rond professionele talentontwikkeling, door middel van bijvoorbeeld trainingen, workshops, filmbijeenkomsten en/of een traject op maat. De broedplaats is er voor filmprofessionals binnen een specifieke regio.
De broedplaats voert een regionaal ingebed talentontwikkelingsprogramma uit voor beginnende en ervaren Nederlandse filmprofessionals om zich professioneel verder te ontwikkelen in aansluiting op zowel de specifieke behoeften uit het veld als organisaties en opleidingen in de regio.
Het Fonds richt zich specifiek op broedplaatsen die als knooppunt in de regio fungeren en een programma organiseren dat aansluit bij audiovisuele opleidingen, regionale en lokale omroepen, filmtheaters en festivals en lokale/regionale film commissions en fondsen, waarbij de samenwerking tussen deze partijen de impact en duurzaamheid van trajecten vergroot. De activiteiten van de broedplaatsen dragen bij aan de versterking van de regionale infrastructuur en sluiten aan op de (inter)nationale infrastructuur. Broedplaatsen die ruim aandacht hebben voor diversiteit hebben de voorkeur.
Een op filmgebied gespecialiseerde rechtspersoon (dus geen eenmanszaak of VOF) uit het Koninkrijk der Nederlanden met een sterke regionale binding, die als broedplaats/talenthub aantoonbaar beschikt over kennis, kunde en ervaring om professionele trainingen en/of activiteiten gericht op talentontwikkeling en deskundigheidsbevordering aan te bieden aan filmprofessionals.
Maximaal 75% van de begroting met een maximale bijdrage van € 320.000 per jaar als projectsubsidie voor de inrichting en uitvoering van een programma van trainings- en/of talentontwikkelingstrajecten en activiteiten. Er kan een subsidie voor één tot maximaal twee jaar verleend worden.
De dekking van de overige 25% van de begroting dient aantoonbaar gefinancierd te worden met een structurele bijdrage vanuit tenminste één provincie en daarnaast met bijdragen uit eigen middelen, andere fondsen en/of private financiers.
Uitsluitend een broedplaats die voldoet aan de volgende voorwaarden komt voor een bijdrage in aanmerking:
- Eén van de primaire doelstellingen van de broedplaats is het door het gehele jaar samenbrengen van de regionale talenten en het organiseren van een talent- en skills-ontwikkelprogramma hiervoor, met een duurzaam karakter.
- Van de broedplaats wordt verwacht dat deze fungeert als een bewezen knooppunt voor het (regionale) film-ecosysteem en actief samenwerkt met andere film- en audiovisuele mediaorganisaties in de regio om dit te bewerkstelligen.
- Broedplaatsen in de verschillende regio’s vullen elkaar aan en deze borgen onderlinge afstemming c.q. samenwerking;
- Er wordt ruimte geboden aan beginnende en/of ervaren Nederlandse filmprofessionals om zich verder te ontwikkelen in de regio;
- Er wordt aangesloten op de specifieke behoeften en reeds bestaande opleidingen in de betreffende regio;
- Het programma vormt een aanvulling op de bestaande talent labs en talent-ontwikkelingstrajecten;
- Het programma heeft een looptijd van enkele maanden tot maximaal twee jaar;
- Het programma is opgebouwd uit onderdelen waarbij verdieping van kennis of van een filmproject via workshops, trainingen en filmbijeenkomsten wordt afgewisseld met periodes van bijvoorbeeld zelfstudie, ontwikkeling en presentatie- en netwerkmomenten. Eventueel kan het programma ook de mogelijkheid bieden tot het maken van een (korte) filmproductie om daarmee filmmakers de kans te bieden ervaring op te doen en een volgende stap te kunnen maken in hun professionele carrière;
- Het programma is gericht op speelfilm/drama, documentaire, animatiefilm, immersieve projecten, onderzoek & experiment en/of high end series;
- Tenminste één provincie draagt structureel bij aan de financiering van de broedplaats.
De aanvrager geeft in de aanvraag door middel van een toelichting en uitgewerkt activiteitenplan (maximaal 20 A4, zonder foto’s, genummerde pagina’s) in ieder geval concreet antwoord op de volgende vragen:
- Positionering, Visie en Doelstellingen
- Welke activiteiten en/of trainingen voor filmprofessionals uit de regio heeft de aanvrager eerder verricht en met welke resultaten (mag ook een verwijzing zijn naar [passages in] jaarverslagen)?
- Op welke afgebakende regio heeft de broedplaats/talenthub betrekking en hoe wordt de functie van broedplaats vormgegeven?
- Op welke specifieke behoeftes van de regio wordt ingespeeld en hoe sluiten de activiteiten aan op de reeds bestaande infrastructuur binnen die regio én het (inter)nationale film ecosysteem (zoals bijvoorbeeld Film Forward, andere talentontwikkelingstrajecten, fondsen, omroepen, streamers, etc)?
- Welke doelen op het gebied van talentontwikkeling stelt de broedplaats zich op de korte en lange termijn en hoe beoogt de broedplaats deze doelen te bereiken?
- Activiteiten
- Op welke manier wordt invulling gegeven aan het talentontwikkelingsprogramma, zowel inhoudelijk als wat betreft de planning en organisatie?
- Wat is de doelgroep binnen de regio waar het programma zich op zal richten en waarom deze doelgroep?
- Welke audiovisuele opleidingen, broedplaatsen, filmfestivals, filmtheaters, regionale en/of lokale film commissions en eventuele regionale en/of lokale fondsen die zich bezighouden met het opleiden van audiovisuele makers, talentontwikkeling, filmproducties, filmvertoning en/of het organiseren van een (regionaal) filmfestival zijn aan het traject verbonden als samenwerkingspartner? (intentieverklaringen en/of overeenkomsten graag toevoegen).
- Welke ervaren filmprofessionals en/of experts (met kort cv) worden als docent/coach/spreker/trainer/begeleider betrokken?
- Financiering & Marketing
- Wat is de begroting en het financieringsplan en waaruit blijkt de steun uit de regio?
- Wat zijn de marketingplannen en -doelen, gebaseerd op de visie en het activiteitenplan van de organisatie?
- De codes
- Wat is de visie en het stappenplan van de aanvrager ten aanzien van de codes (diversiteit en inclusie, cultural governance en fair practice) en duurzaamheid?
Klik hier voor meer informatie over de Fair Practice Code, de Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit.
- Wat is de visie en het stappenplan van de aanvrager ten aanzien van de codes (diversiteit en inclusie, cultural governance en fair practice) en duurzaamheid?
- Een uitgewerkte toelichting en activiteitenplan aanvrager;
- Een uitgesplitste en gedetailleerde begroting, in het begrotingsmodel van het Filmfonds;
- Een uitgesplitst en gedetailleerd financieringsplan, in het begrotingsmodel van het Filmfonds, plus eventuele financieringstoekenningen van en/of financieringsovereenkomsten met derden;
- Intentieverklaringen en overeenkomsten met samenwerkingspartners;
- Een marketingplan;
- De korte cv’s van de bij de broedplaats betrokken filmprofessionals;
- De actuele versie van het Uittreksel KvK;
- Een inhoudelijk en financieel verslag, en een ingevuld evaluatieformulier Talentontwikkeling in de Regio, ten aanzien van de vorige editie van de talenthub.
Een aanvraag indienen voor deze regeling kan t/m de dag van de deadline vóór 17:00 uur CET.
Eerstvolgende deadlines
- Talentontwikkeling in de Regio (Broedplaats)
Een adviescommissie draagt samen met de Projectmanager Talentontwikkeling en Filmactiviteiten zorg voor de inhoudelijke beoordeling en advisering van aanvragen. De afdeling Subsidiebureau toetst de zakelijke aspecten van een aanvraag.
Er wordt bij de beoordeling onder meer gelet op de spreiding en diversiteit van de talenthubs in Nederland.
Op grond van artikel 3 van het Algemeen Reglement beslist de directeur/bestuurder over de aanvraag.
Reglementen
- Algemeen Reglement
- Toelichting Algemeen Reglement
- Huishoudelijk Reglement
- Deelreglement Filmactiviteiten
Protocollen, procedures, modellen
- Financieel en Productioneel Protocol
- Toelichting wijzigingen reglementen
- Handboek Financiële Verantwoording
- Toelichting op wijzigingen Handboek Financiële Verantwoording
- Begrotingsmodel Talentontwikkeling in de regio
- Evaluatieformulier Talentontwikkeling in de regio
- Fair Practice in de praktijk
- Bezwaarprocedure
Aanvragen kan door het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via ons aanvraagsysteem Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.
Start met de aanvraag
Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Heb je nog geen inloggegevens? Vraag dan eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit 2 werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen:
- Selecteer het account waarmee je wil indienen.
- Klik op Filmactiviteiten - Talentontwikkeling in de regio.
Veelgestelde vragen
Het Nederlands Filmfonds financiert films en filmactiviteiten en richt zich daarbij op de professionele, onafhankelijke filmsector. Het Filmfonds is een van de rijkscultuurfondsen. We stimuleren filmcultuur in de meest brede zin van het woord: van immersieve proworducties tot lange speelfilm, van experimenteel tot kinder- en familiefilm, van documentaire tot animatie. We richten ons niet alleen op bewezen makers, maar stimuleren ook beginnend talent en nieuwe, nog niet eerder gehoorde stemmen. Dat betekent dat we producties mogelijk maken met uiteenlopende verhalen, voor een jong en oud publiek, in iedere hoek en regio: van Maastricht tot Texel, van Groningen tot Bonaire.
Het Filmfonds financiert filmactiviteiten op het gebied van talentontwikkeling en filmeducatie in heel Nederland. Deze filmactiviteiten vormen een waardevolle voedingsbodem waarop films en filmmakers tot bloei kunnen komen. Hierbij staat de toegankelijkheid van het aanbod aan Nederlandse films centraal. Ook versterken we de regionale infrastructuur om de toegankelijkheid van de filmsector voor filmmakers uit heel Nederland en verhalen uit de regio te vergroten.
Het Filmfonds geeft, naast de kerntaak als subsidieverlener, ook invulling aan een aantal ondersteunende functies. Zo is het Fonds verantwoordelijk voor de Netherlands Film Commission, het servicepunt voor buitenlandse producenten die in Nederland (delen van) hun productie willen voeren.
Dat verschilt per regeling en categorie maar prioriteit wordt gegeven aan oorspronkelijke filmplannen en een kwalitatief hoogwaardig, divers en gedurfd aanbod. Op de subsidiepagina’s staan de voorwaarden per regeling vermeld. Als je een aanvraag voorbereidt is het goed om je te realiseren dat het Filmfonds veel aanvragen ontvangt en maar een deel ervan kan worden gehonoreerd. Het audiovisuele landschap is bovendien sterk aan het veranderen. Dat betekent dat de lat hoog ligt: je moet je met je film niet alleen onderscheiden ten opzichte van andere Nederlandse films in die categorie, maar ook de ambitie hebben om je te kunnen meten met het (inter)nationale aanbod.
Per subsidieregeling staat beschreven wie kan aanvragen en in het geval van een producent welke eisen worden gesteld aan het productiebedrijf. In het geval van de Film Production Incentive en de meeste realiseringsaanvragen moet de aanvragende productiemaatschappij een rechtspersoon zijn (dus geen eenmanszaak of VOF). We willen niet alleen dat de filmproducties en daarmee gemoeide fondsbijdragen goed geborgd zijn maar we willen ook niet dat aanvragers als kleine zelfstandigen te grote risico’s nemen en persoonlijk aansprakelijk zijn mocht er iets mis gaan. Vandaar ook dat alleen bij lagere fondsbedragen een eenmanszaak of VOF wel volstaat. De productiemaatschappij moet ook minstens twee jaar in het Koninkrijk der Nederlanden, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd zijn en in beginsel op continue basis films en andere audiovisuele producties produceren. Er zijn uiteraard ook regelingen waar beginnende producenten op aan kunnen sluiten.
Een filmproductie kan per ontwikkelfase maximaal tweemaal ingediend worden voor een bijdrage. Dat is ongeacht of de aanvraag bij een filmconsulent of een adviescommissie van het Fonds wordt ingediend.
Applications should be written in the Dutch language.
Contact
Monique Ruinen
Hoofd Talentontwikkeling & Filmactiviteiten

Veerle Bovens
Projectbegeleider
