Spring naar inhoudSpring naar footer

Zes coproducties geselecteerd in samenwerking met Vlaams Audiovisueel Fonds

In de eerste ronde van 2022 hebben het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) 6 coproducties geselecteerd voor ondersteuning. Op basis van een structurele samenwerking participeren beide fondsen jaarlijks in speelfilms en documentaires die in coproductie worden gerealiseerd en in beide landen worden uitgebracht.

Behalve de inhoudelijke kwaliteit van het scenario, de artistieke waarde en eigenzinnigheid van het project, wordt gekeken naar de creatieve en technische bestedingen in Nederland en een reëel vooruitzicht op toekomstige samenwerking tussen beide producenten.

De volgende vier majoritaire Vlaamse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning in realisering door het Nederlands Filmfonds:

Soundtrack to a Coup d’Etat (documentaire)

Regisseur/Scenario: Johan Grimonprez
Producent: Zap-O-Matik (BE)
Coproducent: Velvet (FR), BALDR Film (NL)
Logline: In Soundtrack to a Coup d’Etat verweeft regisseur Johan Grimonprez via archiefmateriaal hoe het Westen in de jaren ’60 de opkomst van Afrika als grootmacht op het internationale politieke toneel de kiem in smoorde met de parallelle opkomst van de civil rights movement in de USA. De beeldassociaties met jazzmuziek als soundtrack stellen de geschiedenis in een ander licht.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Yalla, Baba! (documentaire)

Regisseur/Scenario: Angie Obeid
Producent: Savage Film (BE)
Coproducent: Dutch Mountain Film (NL)
Logline: In hun nieuwe, in België gekochte auto, ondernemen Angie (33) en haar vader Mansour (73) dezelfde reis die hij 42 jaar geleden maakte van Brussel naar Beiroet. Toch is de route niet langer dezelfde, evenmin als hun relatie.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

The Age of Magic (speelfilm)

Regisseur: Peter Krüger
Scenario: Peter Krüger, Ben Okri
Producent: Savage Film (BE)
Coproducent: The Film Kitchen (NL), Inti Films (BE), Velvet Film (BE)
Logline: Een zwarte schrijver en zijn vriendin komen met een filmploeg aan in een oud mysterieus stadje aan de oevers van een prachtig meer. Tijdens hun driedaags verblijf worden ze één voor één door de magie van het stadje veranderd. Zwevend tussen droom en werkelijkheid proberen ze de Arcadische droom terug te vinden.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Milano (speelfilm)

Regisseur/Scenario: Christina Vandekerckhove
Producent: Lunanime (BE)
Coproducent: Bastide Films (NL), Dragons Films (BE)
Logline: Milano vertelt het verhaal van een jongen (11) die zich uitdrukt in gebarentaal. Hij wordt opgevoed door zijn vader die zelf opgroeide in een instelling en daarom niet echt weet hoe je dat moet doen: voor een kind zorgen. Met vallen en opstaan proberen ze er het beste van te maken en dan komt zijn moeder terug van weggeweest: niets is meer hetzelfde.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

De volgende twee majoritaire Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning in realisering door het VAF:

Mnk Boy (speelfilm)

Regisseur: Mete Gümürhan
Scenario: Chris Westendorp
Producent: Circe Films (NL)
Coproducent: Als Zeki's vader besluit om van Nederland naar een luxe gated community in Istanbul te verhuizen, komt de 12-jarige Zeki in contact met een groepje straatkinderen uit de naastgelegen sloppenwijk.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Youri (speelfilm)

Regisseur/Scenario: Sander Burger
Producent: Volya Films (NL)
Coproducent: Savage Film (BE), Frakas (BE), Leitwolf (GE)
Logline: Amsterdam, Jaren ’80. Als journalist Jan Brokken de uit de Sovjetunie gevluchte, homoseksuele concertpianist Youri Egorov interviewt, ontstaat er geheel onverwacht een hechte vriendschap tussen de twee totaal verschillende mannen. De extravagante Youri helpt de ingetogen Jan om zijn droom na te jagen en romanschrijver te worden.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Beeld: Soundtrack to a Coup d’E, Yalla, Baba!