Spring naar inhoud Spring naar footer

Winnaars IFFR 2016

Zaterdagavond 6 februari was de IFFR Awards Ceremony 2016 in festivalhart de Doelen. De winnaar van de Hivos Tiger Awards Competition is Radio Dreams van Babak Jalali. La última tierra van Pablo Lamar won voor sound design de speciale jury award voor een buitengewone artistieke prestatie binnen de competitie. De Warsteiner Publieksprijs was voor publieksfavoriet Land of Mine van Martin Zandvliet, en De waarneming van Frank Scheffer won de KNF Award.

Winnaars IFFR 2016:
Hivos Tiger-award: Radio Dreams (Babak Jalali)
Speciale Juryprijs: La última tierra (Pablo Lamar)
Warsteiner publieksprijs: Land of Mine (Martin Zandvliet)
Internationale persprijs (FIPRESCI- award): Bodkin Ras (Kaweh Modiri)
Nederlandse persprijs (KNF-award): De waarneming (Frank Scheffer)

“IFFR 2016 was een editie met vele inspirerende, uitdagende filmprestaties van over de hele wereld, die verleiden en tot nadenken stemmen. De selectie waar wij erg enthousiast over zijn, werd gewaardeerd door zowel gasten uit de industrie als door het publiek. Namens IFFR wil ik een speciaal dankwoord uitspreken aan alle filmmakers voor het creëren van zulke prachtige films. IFFR vond het een eer ze te vertonen. Hartelijke felicitaties aan alle winnaars van vanavond.” aldus festivaldirecteur Bero Beyer.

IFFR Publieksprijzen: Warsteiner Publieksprijs, Dioraphte Award en VPRO Big Screen Award
Zoals elk jaar zijn er verschillende publieksprijzen uitgereikt op IFFR: de Warsteiner Publieksprijs, de Dioraphte Award en de VPRO Big Screen Award.Land of Mine van Martin Zandvliet won de Warsteiner Publieksprijs. Middels de welbekende scheurkaarten konden de bezoekers van IFFR ook dit jaar bepalen wat de publieksfavoriet van het festival werd. El abrazo de la serpiente van Ciro Guerra won de Dioraphte Award. Alle door het Hubert Bals Fonds ondersteunde films die tijdens IFFR 2016 gepresenteerd werden, kwamen hiervoor in aanmerking. De prijs gaat naar de film die het hoogst gewaardeerd werd in de publieksstemming.

De VPRO Big Screen Award was voor Les ogres van Léa Fehner. Bij deze competitie, bestaande uit acht films die hun internationale première beleefden op IFFR, heeft de vijfkoppige publieksjury bepaald welke film wordt ondersteund in distributie. De prijs heeft een waarde van €30.000. De jury over Les ogres: “De film toonde een zeer dynamische, gepassioneerde en zuivere interactie tussen de opmerkelijke personages. Het leek alsof ze geen grenzen kenden in deze interactie, met alle geestige gevolgen van dien. De film nodigt je uit én waarschuwt je om echt te voelen, en een leven vol passie te leiden. De krachtige film intrigeerde van begin tot eind. We hebben genoten van de energie en vrolijke muziek. De film is een ode aan het theater en haar mensen, die precies zijn waar ze moeten zijn.”

MovieZone Award, FIPRESCI Award, NETPAC Award, KNF Award en Bright Future Award
MovieZone, de jongerenjury van EYE en IFFR, bekroonde een film die kans maakt opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma's van EYE, zoals MovieZone met de klas. Jongeren dragen zo zelf bij aan de programmering van landelijke filmprogramma's.

Winnaar Moviezone Award: Land of Mine van Martin Zandvliet
Juryrapport: “Een zenuwslopende film die je van begin tot eind in zijn grip houdt. Ondanks de constante angst waarin de personages leven, wordt door hun tedere en menselijke handelingen de film in een emotionele richting gestuurd. Het kleine, maar intense acteerwerk van de cast zorgt tijdens het kijken voor een brok in je keel.”

Selectie: Anomalisa, Charlie Kaufman, Duke Johnson; Arianna, Carlo Lavagna; As I Open My Eyes, Leyla Bouzid; Beyond Sleep, Boudewijn Koole; Demolition, Jean-Marc Vallée; Land of Mine, Martin Zandvliet; Montanha, João Salaviza; Problemski Hotel, Manu Riche; Tanna, Martin Butler, Bentley Dean; The Idol, Hany Abu-Assad; This Summer Feeling, Mikhaël Hers.

Jury: Sofie Maas, 17 jaar; Tom Pranger, 19 jaar; Max Fux, 16 jaar; Bodine Sutorius, 17 jaar; Lianne Dusseldorp, 18 jaar.

De FIPRESCI Award is door de jury van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (FIPRESCI) uitgereikt aan de regisseur van een film uit de sectie Bright Future: de beste debuutfilm die zijn wereldpremière op IFFR beleeft en buiten competitie draait.

Winnaar FIPRESCI Award: Bodkin Ras van Kaweh Modiri
Juryrapport: “Bodkin Ras plaatst een acteur, die een mysterieuze vreemdeling moet spelen, in een echte omgeving van een kleine Schotse stad. Een fascinerende mengeling van documentaire en fictie ontstaat, gevuld met onvergetelijke personages en een sterk gevoel van plaats en urgentie, waardoor uit dit experiment een spannende en zeer menselijke film ontstaat.”

Bodkin Ras is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds.

Selectie: Alba, Ana Cristina Barragán; Bodkin Ras, Kaweh Modiri; Esa sensación, Juan Cavestany, Pablo Hernando, Julián Génisson; Mama, Vlado Skafar; Pacífico, Fernanda Romandía; Of Shadows, Yi Cui; Out of Love, Paloma Aguilera Valdebenito; Tenemos la carne, Emiliano Rocha Minter; The Plague at the Karatas Village, Adilkhan Yerzhanov; The Shell Collector, Tsubota Yoshifumi; The Sprawl (Propaganda About Propaganda), MetahavenJury: Yael Shuv; Kevin B. Lee; Dragan Jurak; Joost Broeren; Toni Junyent; Taylor Hess; Archana Nathan; Martin Kudlac.

De NETPAC Award werd uitgereikt door een jury van het Network for the Promotion of Asian Cinema aan de beste Aziatische speelfilm.

Winnaar NETPAC Award: The Plague at the Karatas Village van Adilkhan Yerzhanov
Juryrapport: "Een film met een zeer originele vorm, die onderwerpen behandelt die heel specifiek zijn voor het land van herkomst van de regisseur, maar tegelijkertijd ook universeel zijn. Een verhaal van corruptie, machtsmisbruik en lethargie wordt op absurdistische, Brechtiaanse wijze verteld. De regisseur heeft een universum gecreëerd dat zweeft tussen Ionesco, Kafka en David Lynch."

Selectie: Motel Mist, Prabda Yoon; Of Shadows, Yi Cui; The Cow Farm, Ali Sheikh Khudr; The Plague at the Karatas Village, Adilkhan Yerzhanov; The Shell Collector, Tsubota Yoshifumi; Too Young to Die!, Kankuro Kudo; Where Are You Going, Yang ZhengfanJury: Wood Lin; Chris Oosterom; Mark Schilling.

De KNF Award, de prijs van de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten, krijgt vanaf de 45ste editie van IFFR een nieuw gezicht. De KNF-jury kiest uit een selectie van Nederlandse films en coproducties (met internationale partners) die op IFFR worden vertoond.

Winnaar KNF Award: De waarneming van Frank Scheffer
Juryrapport: "Dit jaar was de variatie in de selectie groot: we zagen woordeloze rouw in de jungle van La última tierra, een stroom van digitale desinformatie in The Sprawl (Propaganda About Propaganda). We zagen een Nederlandse vreemdeling integreren in Schotland en een geografie-student worstelen om te overleven in Noorwegen. We zagen nog meer mensen worstelen, met hun muziek, hun hart, hun bewustzijn en hun woorden. De meeste van deze worstelingen werden uitgebeeld op opvallende, innovatieve en artistieke manieren, maar De waarneming wist de voortdurende strijd als geen ander vast te leggen, vooral door middel van de universele kracht van de beelden zelf. Wat deze film zo bijzonder maakt, is dat het een kunstwerk is in zijn eigen recht: een prachtig portret over het streven naar schoonheid."

Selectie: Beyond Sleep, Boudewijn Koole; Bodkin Ras, Kaweh Modiri; Full Contact, David Verbeek; Herberg van het geheugen, Barbara den Uyl; History’s Future, Fiona Tan; The Idol, Hany Abu-Assad; Ik wil gelukkig zijn, Annette Apon; Inside the Mind of Favela Funk, Elise Roodenburg, Fleur Beemster; Oscuro animal, Felipe Guerrero; Out of Love, Paloma Aguilera Valdebenito; De pedaalridder, Ari Deelder; The Sprawl (Propaganda About Propaganda), Metahaven; Stop Acting Now, Mijke de Jong; La última tierra, Pablo Lamar; De waarneming, Frank Scheffer.

Jury: Hugo Emmerzael; Tisha Eetgerink; Luuk Imhann, Maricke Nieuwdorp, Jelle Schot.

Tijdens IFFR 2016 werd voor het eerst de Bright Future Award uitgereikt. Filmmakers van wie de eerste speelfilm in het thema- of hoofdprogramma van de sectie Bright Future in wereldpremière of internationale première zijn gegaan, kwamen in aanmerking voor deze prijs. Aan de award is een bedrag verbonden van €10.000. Een jury van drie filmprofessionals bepaalt wie de prijs wint.

Winnaar: Las lindas van Melisa Liebenthal
Juryrapport: “De winnende film overtuigde door de speelse, vertederende en openhartige manier van spreken over een gehele generatie, met behulp van een indrukwekkende reeks van creatieve middelen. We zijn zeer benieuwd naar de volgende projecten van deze regisseur.”

Selectie: Alba, Ana Cristina Barragán; Animal político, Tião; The Bear Tales, Samuele Sestieri, Olmo Amato; Bodkin Ras, Kaweh Modiri; Communication & Lies; Lee Seungwon; Fado, Jonas Rothlaender; Jacqueline (Argentine), Bernardo Britto; Las lindas, Melisa Liebenthal; Of Shadows, Yi Cui; Out of Love, Paloma Aguilera Valdebenito; Outfitumentary, K8 Hardy; Pacífico, Fernanda Romandía; The Sprawl (Propaganda About Propaganda), Metahaven; The Strange Case of Shiva, Arun Karthick; Strange Love, Natasha Mendonca; Tenemos la carne, Emiliano Rocha Minter Jury: Helge Albers; Roman Gutek; Fiorella Moretti

Hivos Tiger Awards 2016
De Hivos Tiger Awards Competitie werd in 1995 opgericht met als doel opkomend internationaal filmtalent te ontdekken, bekendheid te geven en te onderscheiden. Aan de award is een geldprijs van €40.000 verbonden, te verdelen tussen regisseur en producent. Daarnaast werd er dit jaar een speciale juryprijs ter waarde van €10.000 uitgereikt aan een buitengewoon artistieke prestatie binnen de competitie.

Winnaar: Radio Dreams van Babak Jalali
Juryrapport: “Een subtiele en humoristische reflectie op de ontworteling en vervreemding van een groep buitenbeentjes in een andere cultuur.”

Winnaar special jury award: La última tiera van Pablo Lamar, voor een buitengewone artistieke prestatie in sound design.
La última tierra is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds.

Selectie: History’s Future, Fiona Tan; The land of the Enlightened, Pieter-Jan De Pue; Motel Mist; Prabda Yoon; Oscuro animal, Felipe Guerrero; Radio Dreams, Babak Jalali; La última tierra, Pablo Lamar; A Woman, a Part, Elisabeth Subrin; Where I Grow Old, Marília Rocha Jury: Peter van Bueren; Hend Sabry; Anocha Suwichakornpong; Miguel Gomes; Hans Hurch

Al vier decennia koestert, ontwikkelt en presenteert IFFR vol trots de auteurscinema, door filmmakers te helpen een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Het festival staat internationaal bekend om haar eigenzinnige en innovatieve programmering, met in het bijzonder aandacht voor talentvolle beginnende filmmakers. Films van een hoge kwaliteit uit de hele wereld worden in Rotterdam gepresenteerd aan een groot internationaal publiek, met als doel te inspireren en blikken te verbreden.