Spring naar inhoud Spring naar footer

Volgen coronaprotocol blijft voorwaarde voor Garantieregeling pandemie

Met het versoepelen van de coronamaatregelen door het kabinet blijft het van belang om alert te blijven op het geldende coronaprotocol voor de film- en AV-sector.

Het volgen van het coronaprotocol op de set is nog steeds een belangrijke voorwaarde van de Garantieregeling pandemie van het Filmfonds. Er kan alleen een aanvraag voor deze regeling worden gedaan als is voldaan aan de voorzorgsmaatregelen uit het coronaprotocol. Het Filmfonds doet een beroep op producenten om bij twijfel niet cast- en crewleden te overvragen, de voorzorgsmaatregelen te volgen en in deze gevallen de Garantieregeling aan te spreken. Belangrijkste doel van de regeling is dat de continuïteit van producties wordt geborgd en dat de sector zodoende aan het werk blijft.

De Garantieregeling dient als tegemoetkoming in extra kosten die tijdens de productiefase direct en aantoonbaar kunnen voortkomen uit ingrijpen van de overheid, dan wel uitval van regisseur, van essentiële crew- of castleden of hoofdpersonen, als gevolg van de coronapandemie tijdens het productieproces. Sinds januari 2022 is de regeling verbreed naar televisiedocumentaires, drama- en animatieseries van onafhankelijke producenten voor de publieke omroep, die dit jaar in productie gaan of al zijn gegaan. Dit geldt ook voor producties die zonder steun van het Filmfonds tot stand zijn gekomen.

Het Filmfonds is in 2020 met deze regeling gestart om de (her)start van gesubsidieerde producties na de eerste lockdown in de COVID-19 crisis mogelijk te maken. De Garantieregeling is sindsdien essentieel gebleken voor tal van producties die vanwege COVID-19 in de problemen zijn gekomen en is inmiddels uitgegroeid tot een doorlopende regeling op basis van afdrachten vanuit de sector.

Voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen, klik hier.