Spring naar inhoudSpring naar footer

Vijf nieuwe Nederlandse films ondersteund met een selectieve bijdrage

In de tweede ronde van van 2018 zijn twee nieuwe Nederlandse speelfilms, twee documentaires en een lange animatiefilm gehonoreerd met een realiseringsbijdrage van in totaal ruim € 1,7 miljoen.

Het gaat om de speelfilms Locus of Control en De Beentjes van Sint Hildegard. Deze laatste film wordt geregisseerd door Johan Nijenhuis en het scenario is van Herman Finkers. Finkers neemt daarnaast een van de hoofdrollen in deze Twentstalige film voor zijn rekening, actrice Johanna ter Steege is zijn tegenspeler. Locus of Control is het regiedebuut van Halina Reijn, het scenario is van Esther Gerritsen. Onlangs is bekendgemaakt dat Carice van Houten en Marwan Kenzari de hoofdrollen spelen in de film.

Daarnaast heeft de lange animatiefilm De Wraak van Knor, naar het gelijknamige boek van Tosca Menten van regisseur Mascha Halberstad en scenarist Fiona Heemstra een toekenning voor realisering gekregen. Tenslotte zijn ook de realiseringsaanvragen voor de documentaires Here We Move, Here We Groove van Sergej Kreso en Mel(ine) van Inna Sahakyan en Paul Cohen gehonoreerd.

De Beentjes van Sint Hildegard (speelfilm)
Regie: Johan Nijenhuis
Scenario: Herman Finkers
Producent: Johan Nijenhuis & Co
Logline: Jan is 35 jaar getrouwd. Zijn vrouw Gedda weet precies wat goed voor hem is. Wil Jan dat nog wel?
Met o.a.: Herman Finkers en Johanna ter Steege
Realiseringsbijdrage: € 600.000

Locus of Control (speelfilm)
Regie: Halina Reijn
Scenario: Esther Gerritsen
Producent: Topkapi Films
Met o.a.: Carice van Houten, Marwan Kenzari
Logline: Emma, een ervaren gevangenispsychiater, gaat in een tbs-kliniek werken en valt voor een serieverkrachter, die ogenschijnlijk klaar lijkt om terug te keren in de maatschappij.
Realiseringsbijdrage: € 529.788

De Wraak van Knor (lange animatiefilm)
Regie: Mascha Halberstad
Scenario: Fiona van Heemstra
Producent: Viking Film
Logline: Als de negenjarige Babs van haar opa Tuitjes uit Amerika varkentje Knor cadeau krijgt, moet ze er alles aan doen om hem van haar ouders te mogen houden. Maar dan blijken niet haar ouders de grootste bedreiging voor Knor. Opa doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens. Naar het boek van Tosca Menten.
Realiseringsbijdrage: € 500.000

Here We Move, Here We Groove (lange documentaire)
Regie & Scenario: Sergej Kreso
Producent: DOXY
Logline: Robert Soko, DJ en ‘founding father’ van wereldbekend Balkan Beats, zoekt naar verbanden met de muziek van de nieuwe vluchtelingen die naar Europa komen. Ook zij zoeken, net als hij 20 jaar geleden, naar een manier om te overleven. Maar staat het sterk veranderde Europa open voor dergelijke muzikale impulsen?
Realiseringsbijdrage: € 96.000

Mel(ine) (lange documentaire)
Regie & scenario: Inna Sahakyan en Paul Cohen
Producent: Windmill Film
Logline: De meest geliefde gewichtheffer van Armenië verandert in de meest gehate als hij begint met het uiten van zijn non-conformiteit over zijn gender. Dit kost hem zijn roem, fortuin, familie en zelfs vaderland. Nu hij asiel heeft gevonden in Nederland, is de droom van een geslachtsverandering eindelijk binnen bereik – maar moet de liefde van zijn leven zijn definitieve offer zijn?
Realiseringsbijdrage: € 60.000

Aankomende deadlines
In 2018 zijn er nog 3 deadlines voor het indienen voor Realisering Screen NL (speelfilm, lange documentaire, lange animatiefilm) 22 mei, 14 augustus 17 oktober.

Eerdere toekenningen 2018
Eerder in dit jaar ontvingen in de eerste ronde van 2018 de volgende lange animatiefilm en drie speelfilms een realiseringsbijdrage:

De Belofte van Pisa (speelfilm)
Regie: Norbert ter Hall
Scenario: Robert Alberdingk Thijm
Producent: All Yours Film
Met o.a.: Yorick van Wageningen
Logline: Sam uit Amsterdam wordt toegelaten tot het Muziek Lyceum. Bij IJssalon Pisa belooft hij zijn oudere broer Mo dat hij zal slagen voor zijn eindexamen. Maar Mo wordt aangehouden voor een overval en verdwijnt in de gevangenis zodat Sam op eigen kracht de Belofte van Pisa gestand moet doen. Naar de gelijknamige debuutroman van Mano Bouzamour.
Realiseringsbijdrage: € 626.000

God Only Knows (speelfilm)
Regie & scenario: Mijke de Jong
Producent: Topkapi Films
Logline: De plotselinge burn-out van hun broer zet de familierelatie ernstig onder druk. In hoeverre zijn de zussen in staat om voor hun broer te zorgen? En wat houdt dit zorgen dan in? Terwijl ze naar buiten toe proberen om een zinvol leven te leiden, laten ze naar elkaar alle decorum vallen zoals alleen broers, zussen of geliefden dat kunnen doen.
Realiseringsbijdrage: € 206.000

All You Need is Love (speelfilm)
Regie: Will Koopman
Scenario: Paula van der Oest
Producent: NL Film & TV
Met o.a.: Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Waldemar Torenstra, Bracha van Doesburgh en Rop Verheijen
Logline: Vlak voor de Kerstspecial van All You Need Is Love neemt presentator Maarten een radicaal besluit: hij stopt. En terwijl Maarten naar de Schotse Hooglanden vlucht, volgen we gewone en ongewone Nederlanders die allemaal op hun eigen manier kampen met het mooiste wat het leven te bieden heeft: de liefde.
Realiseringsbijdrage: € 350.000

Coppelia (lange animatiefilm)
Regie: Jeff Tudor, Steven de Beul en Ben Tesseur.
Scenario: Tamara Bos, Ben Tesseur, Steven de Beul, Jeff Tudor
Producent: Submarine Animation
Logline: Een film in animatie en dans, gebaseerd op de voorstelling Coppelia door het Nationale Ballet, over de liefde tussen Zwaantje en Frans die bedreigd wordt door de superficiële schoonheid van Coppelia.
Realiseringsbijdrage: € 500.000

(beeld: Marwan Kenzari en Carice van Houten in Locus of Control © Kris Dewitte)