Spring naar inhoud Spring naar footer

Vijf internationale coproducties met Nederlands aandeel ondersteund

Vijf internationale coproducties met een Nederlands minoritair aandeel ontvangen een bijdrage vanuit de regeling Realisering minoritaire coproducties van het Filmfonds. De films worden gemaakt in samenwerking met producenten uit Duitsland, Zweden, Denemarken, Luxemburg, Israël, Verenigde Staten en Chili.

Berlin Alexanderplatz (speelfilm)
Regisseur: Burhan Qurbani

Scenarist: Burhan Qurbani, Martin Behnke
Producent: Sommerhaus Filmproduktion (DE) in coproductie met Lemming Film (NL)

Logline: Berlin Alexanderplatz is een moderne verfilming van de Duitse gelijknamige literatuurklassieker geschreven door Alfred Döblin en vertelt het verhaal van de Nigeriaanse vluchteling Francis, die tegen wil en dank zichzelf staande probeert te houden in Berlijn.
Toegekende bijdrage: € 200.000
Nederlandse bijdrage o.a.: Set dresser, sound recordist, boom operator, huur geluidsapparatuur, sound design, color grading, cast

Jessica (speelfilm)
Scenarist/Regisseur: Ninja Thyberg
Producent: Plattform Produktion (SE) in coproductie met Lemming Film (NL)
Logline: Jessica vertelt het verhaal van de 19-jarige Zweedse Jessica die naar Los Angeles verhuist om carrière te maken als porno-actrice. Een vrouwelijk perspectief op een door mannen gedomineerde wereld.
Toegekende bijdrage: € 100.000
Nederlandse bestedingen o.a.: sound design, steadicam operator, geluid op de set, boom operator, huur geluidsapparatuur

Waar is Anne Frank (lange animatie)
Scenarist / Regisseur: Ari Folman
Producent: Purple Whale Films (BE) in coproductie met Walking the Dog (BE), Samsa Film (LU), Bridgit Folman Film Gang (IL), Razor Film (DE) en Submarine Animation (NL)
Logline: Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank, komt op magische wijze terug tot leven. Ze gelooft dat als zij in leven is, Anne dat ook moet zijn. Zij vertrekt op zoektocht naar Anne en ontdekt haar verhaal.
Toegekende bijdrage: € 100.000,00
Nederlandse bestedingen o.a.: Head of animation, uitvoerend producent, editor, voorbereidende animatie en animatieproductie

Raspberries with Mustard (speelfilm)
Scenarist: Ruth Olshan, Heike Fink
Regisseur: Ruth Olshan
Producent: Zischlermann Filmproduktion (DE) in coproductie met Bulletproof Cupid (BE) en BosBros (NL)
Logline: Meeri Ehrlich heeft een paar problemen: ze is verliefd, maar op de verkeerde jongen. Daarnaast is haar moeder niet lang geleden overleden, en zoekt haar vader nu een nieuwe vrouw om zijn leven mee te delen. Wanneer Meeri verliefd is, kan ze vliegen: dit biedt haar nieuwe kansen en perspectieven.
Toegekende bijdrage: € 160.000
Nederlandse bestedingen o.a.: Kostuumontwerp, wardrobe team, componist, sound design, volledige geluidsnabewerking

The Mole Agent (documentaire)
Scenarist / Regisseur: Maite Alberdi

Producent: Micromundo Productions (CL) in coproductie met Motto Pictures (US), Mandra Films (FR), Sutor Kolonko (DE) en Volya Films (NL).

Logline: Romulo, een privé-detective, wordt ingehuurd om onderzoek te doen in een bejaardentehuis waar de bewoners vermeend slachtoffer zijn van mishandelingen. Hij huurt daartoe de 83-jarige Oscar in om als mol te infiltreren. Maar eenmaal binnen, bouwt hij een band op met zijn medebewoners en heeft steeds meer moeite in zijn rol te blijven en de waarheid te achterhalen.
Toegekende bijdrage: € 40.000
Nederlandse bestedingen o.a.: Editor, sound design, post production supervisor

Bij de regeling Realisering minoritaire coproducties geeft het Fonds prioriteit aan eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties met een substantiële creatieve en technische inbreng van Nederland en gerede kans op internationale festivalselectie en internationale distributie. Aanvragen voor filmprojecten van regisseurs die al eerder geselecteerd zijn op internationale festivals en een release in meerdere landen en Nederland hebben gehad krijgen prioriteit alsmede projecten waarvan de wederkerigheid op basis van eerdere of toekomstige producties is aangetoond.

Minoritaire coproducties in Cannes
Voor het aankomende festival van Cannes zijn drie projecten die eerder een bijdrage voor een minoritaire coproductie van het Filmfonds ontvingen geselecteerd: Donbass van Sergei Loznitsa Girl van Lukas Dhont en Rafiki van Wanuri Kahiu.

Aankomende deadlines 2018
Er zijn nog 4 indienrondes voor Realisering minoritaire coproducties in 2018. De deadlines hiervoor zijn: 17 april, 29 mei, 28 augustus en 30 oktober. Lees verder.