Spring naar inhoudSpring naar footer

Vier non-fictie transmedia producties gehonoreerd

In de tweede ronde van de Non-fictie Transmediaregeling 2016 zijn uit zestien aanvragen vier projecten gehonoreerd:

In de Oost van New Amsterdam en Lyangelo Vasquez, een transmediale geschiedenisserie over het onverwerkte verleden rondom de oorlog, die Nederland kort na de Tweede Wereldoorlog uitvocht in Indonesië. De serie wordt parallel aan de speelfilm De Oost geproduceerd. De transmediale aanpak biedt ruimte voor de vele verschillende perspectieven, op wat de één eufemistisch de politionele acties noemt en de ander de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.
Ontwikkelingsbijdrage: € 25.000

Het Gentrificatie Platform van Pieter van Huijstee Film & TV, Renzo Martens en Pieter van Huijstee, een interactieve website en applicatie die onderdeel vormen van een groter project van Martens over internationale gentrificatie processen. Het project stimuleert lokale plantagearbeiders om kritische kunst te maken en deze in gevestigde kunstcentra tentoon te stellen en te verkopen. Met het platform beogen de makers wereldwijde veranderingen in waardeketens zichtbaar te maken.
Ontwikkelingsbijdrage: € 25.000

Goede Hoop online van NTR en Lyangelo Vasquez, een project over 400 jaar gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Zuid Afrika. Het project wordt een mix van (sociale) media, afgestemd op de inhoud van het verhaal en de behoefte van de kijker. De NTR beoogt een platform neer te zetten waarin Facebook, Instagram en Twitter zijn geïntegreerd en samen met geanimeerde geschiedenisvideo’s, longreads en TV-afleveringen het verhaal vertellen.
Realiseringbijdrage : € 73.346

De Stoel van Pieter van Huijstee Film & TV, Anke Teunissen en Jessie van Vreden, een VR-documentaire waarin de kijker plaatsneemt in de stoel van drie oudere hoofdpersonen. De kijker maakt kennis met de gedachtewereld van de persoon via een mix van audio, 360-graden video en animatie. Navigatie verloopt voor een belangrijk deel door de kijkrichting of de focus op een bepaald voorwerp.
Realiseringbijdrage: € 100.000

De volgende indiendatum voor de Non-fictie Transmediaregeling is op dinsdag 18 oktober 2016. Deze regeling is een initiatief van het Mediafonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds om nieuwe vormen van documentaire maken en storytelling te stimuleren. In deze ronde is ruim € 350.000 te besteden. Deze gezamenlijke regeling is gericht op de ontwikkeling en realisering van projecten met artistieke kwaliteit die de grenzen van het lineaire documentaire genre onderzoeken en een maatschappelijk relevant onderwerp hebben.

Meer informatie is te vinden op: http://www.stimuleringsfonds.nl/nl/subsidies/non_fictie_transmediaregeling/