Spring naar inhoudSpring naar footer

Verruiming Bioscoopuitbreng buitenlandse arthouse film en documentaire in Nederland

Om distributeurs extra te kunnen ondersteunen in verband met de gevolgen van de coronacrisis, zal ook in 2022 de regeling Bioscoopuitbreng buitenlandse arthouse film of documentaire in Nederland verruimd worden met behulp van coronasteunmaatregelen.

Net als in 2021 zijn dit jaar meer projectsubsidies beschikbaar voor uitgesproken, artistieke, kwalitatieve en onderscheidende internationale filmproducties. Tevens zijn de voorwaarden voor aanvragers, zoals de hoogte van de eigen bijdrage en de hoeveelheid projecten die jaarlijks per distributeur ingediend mogen worden, versoepeld. In 2022 gelden net als in 2021 de volgende aangepaste voorwaarden voor deze regeling:

  • Per indienronde kunnen in plaats van de gebruikelijke twee maximaal vier projectsubsidies worden toegekend.
  • Per ronde mag een distributeur twee aanvragen indienen (in plaats van één).
  • Een distributeur komt voor maximaal drie projectsubsidies per kalenderjaar in aanmerking (in plaats van twee).
  • De film of documentaire waarvoor de aanvraag wordt ingediend moet in de afgelopen twee jaar geselecteerd zijn geweest voor een toonaangevend internationaal filmfestival, zoals opgenomen in de lijst Internationale Filmfestivals – Internationale festivalselectie & Buitenlandse arthouse film en documentaires (hoofdstuk 7, Financieel & Productioneel Protocol van het Filmfonds) – (in plaats van in het afgelopen jaar).
  • Nieuw in 2022: minimaal 10% van de begrote kosten voor marketing, prints & advertising moet aantoonbaar door de aanvrager gedekt worden (in plaats van 20%).

Lees hier meer over de verdere voorwaarden voor deze regeling. De bovenstaande voorwaarden zijn uitzonderingen op de regeling die enkel dit jaar gelden.

De indiendeadline voor de eerste ronde van Bioscoopuitbreng buitenlandse arthouse film of documentaire in Nederland is op maandag 21 februari 2022. In totaal zijn er drie rondes in 2022.