Spring naar inhoudSpring naar footer

Vernieuwing acteerprijzen Gouden Kalveren op 41e editie van het Nederlands Film Festival

De Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland, worden vernieuwd. Vanaf de aankomende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor elk van deze twee prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd. Ook in de categorie Dramaserie wordt vanaf dit jaar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol overhandigd. Nieuw is het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film. Dit heeft het NFF in samenspraak met de Dutch Academy For Film (DAFF) en ACT Acteursbelangen na onderzoek besloten. Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september t/m 2 oktober 2021. De nominaties worden bekendgemaakt op maandagavond 27 september. Op vrijdagavond 1 oktober is de feestelijke uitreiking van de filmprijzen op het Grolsch Gouden Kalveren Gala in Utrecht.

Over de vernieuwing van de Gouden Kalveren, licht Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur Nederlands Film Festival (NFF) toe: “Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen.”

Jenny Booms, directeur Dutch Academy For Film (DAFF), over de herziening van de filmprijzen: "Als Academy willen we alle makers verenigen, ongeacht beroep, achtergrond of geslacht. Inclusiviteit in de sector is een belangrijk aandachtspunt voor ons. Samen met NFF en ACT hebben we onderzocht of er onder de acteurs, en onder onze leden, behoefte was aan verandering binnen de branche. Gezien de overwegend positieve reacties is het niet meer dan logisch dat wij hier als DAFF gehoor aan geven. Uiteindelijk gaat het de stemmers om het vakmanschap bij het kiezen van de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren.”

Manoushka Zeegelaar Breeveld, voorzitter ACT Acteursbelangenvereniging: “ACT ziet graag brede representatie van acteurs. De prijzen zijn daar een belangrijke schakel in. We verheugen ons op volgend jaar wanneer het Kalf voor Aanstormend Talent een nieuwe categorie wordt. Voor nu is deze nieuwe indeling een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit. In het bijzonder met het nieuwe kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film zijn wij blij, omdat de diversiteit van acteurs en makers die voor deze prijs in aanmerking komen tot nu toe het grootst is.”

Singleplay
Vanwege de populariteit en groei van het aantal (web)dramaseries, gaat de voormalige competitie Televisiedrama vanaf 2021 over naar Dramaserie. Daarbij wordt eenmalig het Gouden Kalf voor Beste Singleplay 2021 uitgereikt, als eerbetoon aan de singleplay, een fictiefilm gemaakt voor onder andere televisie zoals in reeksen De Straat, Centraal en One Night Stands. Deze reeksen komen met de intrede van nieuwe talentontwikkelingsregelingen te vervallen. Vanaf 2022 dingen singleplays afhankelijk van hun lengte mee met Korte Film (tot 70 minuten) en Speelfilm (70+ minuten).

Stemming en jury
Sinds 2015 worden de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor Speelfilm en Lange Documentaire bepaald via het Academysysteem. De selectie en de toekenning komen tot stand in samenwerking met de DAFF.
Voor de Gouden Kalf Competitie Korte Film, Dramaserie/Singleplay, Korte Documentaire en Digitale Cultuur kiest, net zoals in voorgaande jaren, een onafhankelijke jury de nominaties en winnaars.

Overzicht Gouden Kalveren
Bij elk Gouden Kalf horen drie nominaties, tenzij anders vermeld.
Academy-prijzen: Beste Film (5 nominaties), Beste Lange Documentaire (5 nominaties). Beste Regie, Beste Scenario, Beste Hoofdrol (5 nominaties), Beste Bijrol (5 nominaties), Beste Camera, Beste Production Design, Beste Costume Design, Beste Montage, Beste Sound Design en Beste Muziek.
Juryprijzen: Beste Korte Documentaire, Beste Korte Film, Beste Dramaserie, Beste Singleplay, Beste Hoofdrol Korte Film/Singleplay, Beste Hoofdrol Dramaserie, Beste Bijrol Dramaserie en Gouden Kalf Digitale Cultuur.
Andere toekenning: Gouden Kalf voor de Filmcultuur, Gouden Kalf van het Publiek.

Bron: Nederlands Film Festival