Spring naar inhoud Spring naar footer

Ultrakorte animatiefilms 2018 geselecteerd

Na acht succesvolle eerdere edities zijn er vier nieuwe plannen voor ultrakorte animatiefilms geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal € 50.000. Bioscoopexploitant Pathé brengt de films vanaf de zomer van 2018 in roulatie en biedt daarmee een platform voor Nederlands animatiefilmtalent.

A Cup of Joe
Regie en scenario: Samantha Williams en Manon Roquas
Productie: Submarine in coproductie met Pedri Animation
Logline: Er woedt een storm in de kop van Joe.

Cycle
Regie: Sophie Olga de Jong & Sytske Kok
Scenario: Sytske Kok
Productie: CinéTé Filmproduktie
Logline: Een klein rond verhaaltje over een meisje dat van haar opa leert fietsen en ontdekt dat met de vrijheid van zelfstandigheid ook eenzaamheid en zelfredzaamheid haar leven binnen fietsen.

A Double Life
Regie: Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw
Scenario: Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw
Productie: Job, Joris & Marieke
Logline: Een man en een vrouw besluiten een spel te spelen waarbij de mannen- en vrouwenrollen omgedraaid worden. Eén grote grap voor de man, maar bittere ernst voor de vrouw. De vrouw laat door middel van een operatie haar uiterlijk veranderen in dat van haar man om vervolgens zijn plek in te nemen.

Tickets Please
Regie en scenario: Thijs Viegers
Productie: Armadillo Film
Logline: Een douanemedewerker op een vliegveld wil niets liever dan zelf op reis. Wanneer een man met haar droombestemming op haar pad komt besluit ze dat het tijd is om te vertrekken.

De kwaliteit van de aanvragen was hoog en er was een mix van beginnende maar vooral veel ervaren makers bij de aanvragen betrokken. De vier geselecteerde films zullen worden vertoond in de Pathé theaters, in het voorprogramma van grote speelfilms. Met deze serie willen het Nederlands Filmfonds, Pathé en Fonds 21 de Nederlandse korte animatiefilm een groot publiek laten bereiken. Ultrakort films stonden eerder in het voorprogramma van bioscoopsuccessen als Finding Dory, Bridget Jones’s Baby, Spectre, Gooische Vrouwen 2 en The Dark Knight Rises.

Aan elke speelfilm wordt telkens één Ultrakort als voorfilm gekoppeld. Drie van de vier films van de voorgaande Ultrakort editie zijn op dit moment nog te zien bij Pathé: Hot Tea is voorfilm bij Murder on the Orient Expres, Kort maar Krachtig bij Thor: Ragnarok en Waste bij Blade Runner 2049.