Spring naar inhoudSpring naar footer

Ultrakort 2024: Vijf animatiefilms geselecteerd

Voor de vijftiende editie van Ultrakort zijn vijf nieuwe plannen geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal €70.000.

Ultrakort is de competitie voor korte animatiefilms waarbij filmmakers de mogelijkheid krijgen hun film - met een ultrakorte speelduur van maximaal twee minuten - aan een groot publiek te tonen. Het is het vijfde jaar dat het Filmfonds samenwerkt met de bioscoopexploitant Vue en de bij het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO) aangesloten filmtheaters. Met deze partners is niet alleen het aanbod, maar ook het bereik van Nederlands animatietalent verbreed en vernieuwd.

De vijf Ultrakorte animatiefilms worden vanaf het najaar 2024 door bioscoopketen Vue, de NFO filmtheaters en Picl vertoond als voorfilm bij grote bioscoopfilms.

De volgende geselecteerde projecten zullen worden vertoond in de 21 Vue-bioscopen:

Coo-Rage

Regie: Alina Milkina
Scenario: Britt Snel
Producent: Spotted Bird
Logline: Als een zwerm ongewenste en opgejaagde duiven hoort dat de burgermeester woningen voor iedereen belooft, komen ze in actie.

De Afvalligen

Regie & scenario: Wiep Teeuwisse
Producent: Stichting Tinsel Studio
Logline: Een stop motion musical waarin gedumpt afval niet langer gelooft afval te zijn.

House Trap

Regie & scenario: George Hampshire
Producent: Family Affair Films
Logline: Wanneer een muis er vandoor gaat met het laatste puzzelstukje, worden de leden van een vervreemde familie samengebracht voor een kat-en-muisspel vol onverwachte wendingen.

Het volgende geselecteerde project zal als voorfilm in de Nederlandse Filmtheaters te zien zijn:

Please Make My Wish Come True

Regie en scenario: Başak Kirici
Producent: Valk Productions
Logline: Een visueel gedicht over hoop en onvervulde wensen.

Het volgende geselecteerde project zal zowel in de Vue-bioscopen als in de Nederlandse Filmtheaters te zien zijn:

Quotum

Regie, scenario en productie: Job, Joris en Marieke
Logline: Wanneer elke wereldbewoner verplicht wordt toegevoegd aan een programma dat bijhoudt hoeveel je mag consumeren en hoeveel c02 je mag uitstoten, maakt dat weinig indruk. Totdat ze erachter gekomen wat er gebeurt als ze hun quotum bereikt hebben.

De vijf films van de veertiende editie Ultrakort zijn tijdens het Nederlands Filmfestival feestelijk in première zijn gegaan. Hiervan zijn de volgende nog te zien op het grote doek:

  • Koet  in de Nederlandse Vue Cinema’s bij De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond  en  De Club van Sinterklaasfilm: De Gestrande Stoomboot (release 4/10)
  • Crumble in de Nederlandse Filmtheaters bij Het Smelt (release 2/11) en heel de maand november voor alle premières op Picl.
  • Monsterlijk Mooi in de Nederlandse Vue Cinema’s bij Trolls 3 (release 18/10)
  • Penumbra in de Nederlandse Filmtheaters bij Fallen Leaves (release 7/12) en heel de maand december voor alle première films op Picl

Beeld: Coo-Rage