Spring naar inhoudSpring naar footer

Twee nieuwe projecten geselecteerd NFF+HBF

Projecten van Payal Kapadia en Truong Minh Quý hebben steun gekregen in het kader van een samenwerkingsprogramma.

Twee uitdagende verhalen over liefde en verzet krijgen een realiseringsbijdrage uit de NFF+HBF Co-production Scheme. Het Hubert Bals Fonds van het IFFR werkt samen met het Nederlands Filmfonds om projecten met een Nederlandse coproducent die al eerder een ontwikkelingsbijdrage hebben gekregen van HBF-ontwikkelingsfondsen verder te ondersteunen. In de eerste van twee selectierondes voor 2022 zijn projecten van twee talentvolle beginnende filmmakers uitgekozen om elk €75.000 productiesteun te ontvangen. De eerste speelfilm van de Indiase regisseur Payal Kapadia, All We Imagine as Light, zal worden ondersteund, naast Viêt and Nam van de Vietnamese regisseur Truong Minh Quý.

Quý's project wordt zijn derde speelfilm, terwijl zijn tweede, The Tree House, op IFFR 2020 wordt vertoond. Viêt and Nam focust op een liefdesverhaal tussen twee mijnwerkers, van wie er een naar Europa wil emigreren, voortbordurend op het oeuvre van de regisseur dat vaak de betekenis van thuis bevraagt. In een interview eerder dit jaar beweerde de regisseur dat het project 'mijn persoonlijke antwoord op de dubbelzinnige geschiedenis van het land' zou zijn. An Original Picture is de Nederlandse co-producent achter het project dat werd gepresenteerd op CineMart 2021 en het jaar daarvoor HBF-ontwikkelingsgelden ontving.

"Liefde tussen mijnwerkers drukt onvermijdelijk een ondergronds verzet uit", aldus Quý, een punt dat resoneert in Kapadia's voorstel van een liefdesverhaal tussen twee verpleegsters in Mumbai die op zoek zijn "naar een plek om vrij te zijn van de regels die hen beheersen." Het project, All We Imagine as Light, volgt op Kapadia's eerste speelfilmdocumentaire A Night of Knowing Nothing, die in 2021 de Oeil d'Or voor beste documentaire won op de Cannes Quinzaine des Réalisateurs. De film verweefde sporen van een intiem liefdesverhaal met hedendaagse Indiase politiek en volgde op haar experimentele short And What is the Summer Saying? die in 2018 een Speciale Juryprijs won op IDFA. Het Amsterdamse BALDR Film coproduceert het project, dat in 2020 werd gepresenteerd op CineMart en in 2019 HBF-ontwikkelingsgelden ontving.

NFF+HBF ontvangers voorjaar 2022

  • All We Imagine as Light, Payal Kapadia, Frankrijk/India/Noorwegen/Nederland, gecoproduceerd door BALDR Film
  • Viêt and Nam, Truong Minh Quý, Vietnam/Philippijnen/Nederland, gecoproduceerd door An Original Picture

Beeld: All We Imagine as Light