Spring naar inhoudSpring naar footer

Twee filmprojecten geselecteerd voor De Oversteek

De volgende twee speelfilmplannen zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal € 900.000 in het kader van het project De Oversteek:

Haram (werktitel)
Regisseur: Shariff Nasr
Scenario: Philip Delmaar en Shariff Nasr
Producent: BIND ism VPRO
Logline: Een tragikomedie over de Marokkaans-Nederlandse Karim (32) die naar zijn ouderlijk huis terugkeert om zijn ouders te vertellen dat hij op mannen valt. Na jaren schone schijn ophouden, is het hoge woord er eindelijk uit. De moeizame gesprekken in de dagen die volgen, roepen mooie en schrijnende herinneringen op die hem leren dat hij de zwijgcultuur in het gezin moet doorbreken door de confrontatie met zijn naasten nu echt aan te gaan. Tegelijkertijd moet hij in het reine met zichzelf komen, voordat hij überhaupt acceptatie van zijn familie kan verwachten.

Narcosis
Regisseur: Martijn de Jong
Scenarist: Laura van Dijk, Martijn de Jong
Producent: OAK Motion Pictures i.s.m. NTR
Logline: Magisch-realistische film waarin een moeder en haar twee kinderen ieder op eigenzinnige wijze de dood van hun man en vader proberen te ontwijken.

Een gezamenlijke commissie van VPRO, NTR en het Nederlands Filmfonds selecteerde de filmplannen. De commissie zocht naar projecten die een eigentijds, urgent verhaal vertellen in een krachtige beeldtaal, met internationale (festival)potentie. De (regie)visie van de filmmakers heeft meegewogen in de selectie. Ook de kwaliteit van eerder werk is daarbij meegenomen. Naar verwachting worden de twee speelfilms vanaf 2020 in de bioscoop uitgebracht en op televisie uitgezonden.

Het project De Oversteek is een samenwerking tussen het Filmfonds, het NPO-fonds, de VPRO, NTR en CoBO om aanstormend talent een kans te geven een artistieke speelfilm te maken. Regisseurs als Mees Peijnenburg, Daan Bakker, Ena Sendijarević, Sacha Polak, Jim Taihuttu, Saskia Diesing, Shariff Korver en Remy van Heugten kregen eerder dankzij De Oversteek de kans hun eerste of tweede speelfilm te maken.