Spring naar inhoudSpring naar footer

Toekenning Dutch Crossover voor Youri

Afgelopen week ontving producent Volya Films een toekenning binnen de Dutch Crossover regeling voor speelfilm Youri, geregisseerd door Sander Burger.

In 2006 regisseerde Burger zijn eerste speelfilm Oliver etc. Zijn film Hunting & Zn. werd in 2010 genomineerd voor twee Gouden Kalveren, zijn documentaire Ik ben Alice ging in 2015 in première op IFFR en met De Veroordeling won hij in 2021 maar liefst vier Gouden Kalveren: Beste Film, Beste Scenario, Beste Hoofdrol en Beste Bijrol.

Dit was de laatste ronde van de Dutch Crossover. Met Dutch Crossover stimuleerde het Filmfonds de productie van Nederlandse artistieke crossover films: auteursfilms die de potentie hebben om een bioscooppubliek in binnen- en buitenland te bereiken. De regeling richtte zich op filmmakers die zich al internationaal hebben onderscheiden en een stap willen maken naar een groter publiek en filmmakers die met eerdere films al een groot publiek wisten te bereiken in eigen land en de stap willen maken naar een internationaal podium.

Youri

Regie: Sander Burger
Scenario: Sander Burger, Bastiaan Tichler
Producent: Volya Films
Logline: Amsterdam, Jaren ’80. Als journalist Jan Brokken de uit de Sovjetunie gevluchte, homoseksuele concertpianist Youri Egorov interviewt, ontstaat er geheel onverwacht een hechte vriendschap tussen de twee totaal verschillende mannen. De extravagante Youri helpt de ingetogen Jan om zijn droom na te jagen en romanschrijver te worden.
Toegekende bijdrage: €1.800.000